Dienas ziņas

Amatierteātris "Maskas" svin 35 gadu jubileju

Dienas ziņas

Paaugstina tarifu sabiedriskajā transportā

Festivāls vieno bērnus ar īpašām vajadzībām

Ar muzikālu mistēriju godina Kārli Mīlenbahu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tas ir stāsts par valodnieku Kārli Mīlenbahu un viņa mūža darbu - latviešu valodu un tās attīstību, par muzikālo mistēriju "Piederība" saka komponists Jānis Lūsēns. Ar mistēriju ''Piederība'' atklāta Kandavas rekonstruētā brīvdabas estrāde. Uzveduma lomās iejutās gan amatiermākslas kolektīvi, gan profesionāli mūziķi un aktieri.

Latviešu valoda un Kandavas apkaimē dzimušais valodnieks Kārlis Mīlenbahs, kuru  attēlo mūziķis Zigfrīds Muktupāvels, ir muzikālās izrādes jeb mistērijas ''Piederība'' galvenie varoņi, kuri  atgādina, ka latviešu tauta pastāvēs tikmēr, kamēr pastāvēs latviešu valoda.

"Ja mēs kādreiz nerunāsim, bet tikai sauksim sevi par latviešiem, tad tas laikam būs tikai tukšs jēdziens. Mistērija atgādina to daudziem un tai skaitā arī man, kuram Mīlenbaha vārds bija drīzāk dzirdēts nekā pazīstams. Es esmu iepazinis to, ko ir veicis viens cilvēks, un  domāju, ka es vēl to padziļināti papētīšu pēc šī uzveduma," stāsta Zigfrīds Muktupāvels.

Gandrīz divu stundu garajā muzikālajā izrādē tiek izstaigāti latviešu valodas attīstības ceļi cauri ainiņām no skolu dzīves. Mīlenbahs izrādē sastopas arī ar šā gada jubilāru Raini, kurš ir kā pretmets valodniekam. Tā muzikālais darbs ieguvis mistērijas nosaukumu.

"Beigās man izkristalizējās ideja, ka tas varētu būt stāsts par latviešu valodas attīstību, kurai nemaz nav tāds nenormāli garš posms, vismaz tādu, kādu mēs to zinām," norāda komponists Jānis Lūsēns.

Veidojot ''Piederību'', autoru kolektīvs arī vēlējies uzsvērt, ka latviešu vārdnīcas autors mūsu apziņā ir nepelnīti piemirsts. Godā tas būtu jāceļ ne tikai Talsiem un Kandavai un ne tikai reizi piecos vai desmit gados.

"Man nepatīk talkas, man šķiet, ka Mīlenbahu jākopj tāpat, kā Baronu jākopj, tāpt, kā Lerhu Puškaiti jākopj un visus citus mūsu lielos, dižos cilvēkus, kuri mūs veidojuši tādus, kādi mēs šeit esam," uzsver dzejniece, ''Piederības'' tekstu autore Maija Laukmane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti