Kultūras ziņas

Top filma par ukraiņu sievietēm Latvijā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Atklātas Liepājas cietumnieku mākslas darbu izstāde

Ar Liepājas cietumnieku mākslas darbu izstādi vāc ziedojumus bibliotēkas krājuma papildināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājā, Svētā Jāzepa Romas katoļu katedrāles tornī, no 15. jūnija apskatāma Liepājas cietuma ieslodzīto mākslas darbu izstāde. Tās ekspozīcija veidota ar mērķi savākt ziedojumus, ar kuru palīdzību iecerēts iegādāties jaunas grāmatas un ar tām papildināt ieslodzījuma vietas bibliotēkas krājumus.

Iecere veidot ieslodzīto radošo veikumu izstādi radusies Inesei Sebrei, kura jau vairāku gadu garumā kā brīvprātīgā apmeklē ieslodzījuma vietu, lai ziedotu savu laiku individuālām sarunām ar cietumniekiem.

"Šie cilvēki lielākoties bērnībā ir cietuši dažāda veida vardarbību, ir auguši nelabvēlīgās ģimenēs, kurās saņēmuši nicinājumu un tikuši atstumti. Viņiem pašiem ir grūti sevī saskatīt kaut ko labu, atšķirt savus sliktos darbus no tā, kas ir viņš pats. Savā kalpojumā es mudinu viņus saskatīt sevī tās dāvanas un talantus, ko dievs ir devis, un nereti viņi tieši cietumā atklāj sevī pērļošanas, adīšanas vai gleznošanas talantus," norāda idejas autore.

Darbi izstādei tapuši dažādās tehnikās – skatāmi gan gleznojumi, gan zīmējumi, pērļojumi, adījumi un pat viens kuģa makets. Turklāt neviens mākslas vai rokdarbu pedagogs uz cietumu pie ieslodzītajiem nenāk – visas savas prasmes viņi apgūst no internetā atrodamām video pamācībām.

Ieslodzītais Ruslans atzīst: "Tas ir radoši, un arī gandarījumu tas sniedz – uztaisot kaut ko un kādam uzdāvinot, kas ir ar tavām rokām taisīts."

Liepājas cietuma Resocializācijas daļas vecākā inspektore Zita Balande ir pārliecināta: "Radošā darbība ir process, kas attīsta cilvēka domāšanu, prasmes, pirkstu veiklību, tas palīdz nomierināties, relaksēties, iepazīt jaunus materiālus, mācīties."

Par izstādes laikā gūtajiem ziedojumiem iecerēts iegādāties jaunas grāmatas cietuma bibliotēkai, kuras krājums jau ilgu laiku nav atjaunots, turklāt lielai daļai grāmatu izplēstas lapaspuses. Ziedot šim mērķim iespējams arī ar pārskaitījumu uz svētā Jāzepa Romas katoļu draudzes bankas kontu. Ekspozīcija katedrāles tornī būs apskatāma līdz 15. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti