Ar kultūras festivālu Helsinkos atzīmēs Baltijas valstu 100 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Atzīmējot neatkarīgo Baltijas valstu 100 gadu jubileju, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroji Latvijā, Igaunijā un Lietuvā ciešā sadarbībā ar Ziemeļvalstu Kultūras punktu Helsinkos no 26. augusta līdz 1. septembrim Helsinkos organizē kultūras festivālu "Igaunija, Latvija, Lietuva x 100".

Programmā iekļauti semināri, dzejas lasījumi, muzikāli priekšnesumi, teātra izrāde un kino filmu programmas bērniem un pieaugušajiem, informēja Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā komunikācijas padomniece Inga Puriņa.

Kultūru mijiedarbība ir izglītojošs un bagātinošs process, jo daudzpusīga zināšanu un tradīciju apmaiņa veicina ne tikai interesi par notiekošo kaimiņvalstīs, bet arī rosina spēju saprast vienam otru, atrast kopīgo un cienīt atšķirīgo. Kultūras festivālā "Igaunija, Latvija, Lietuva x 100" piedalīsies mākslinieki, rakstnieki, mūziķi, aktieri, zinātnieki, sabiedriskie darbinieki, lai veicinātu ziemeļvalstu un Baltijas valstu kultūru un tradīciju sinerģiju.

Festivāla ieskaņā 26. augustā plkst.18.00 "Lavaklubi" notiks Baltijas Dzejas nakts, kurā ar dzejas lasījumiem piedalīsies Ēva Parka no Igaunijas, Arvis Viguls no Latvijas un Gabriele Labanauskaite no Lietuvas, bet muzikālo noskaņu radīs vijolniece Rista Tūra no Somijas.   

Festivāla oficiālā atklāšana notiks 29.augustā plkst.14.30 Ziemeļvalstu Kultūras punktā (Kaisaniemenkatu 9), kam sekos seminārs "Ziemeļvalstu reģions kā jēdziens un tā ietekme". Pēdējā gadsimta laikā ziemeļvalstis ir kļuvušas par jēdzienu, kas sevī ietver daudz vairāk nekā ģeogrāfija vai politika. Tas ir dzīvesveids, sabiedrības iesaistīšana, ziemeļvalstu estētika. Seminārā diskutēs par identitātes uztveri un atšķirībām, īpaši domājot par Baltijas valstīm un to vēlamo vai faktisko piederību ziemeļvalstīm. Seminārā uzstāsies asociētais profesors Marts Kuldkeps no Igaunijas, profesors Dr. Mindaugs Jurkins no Lietuvas un pētnieks Gustavs Strenga no Latvijas. Sarunu vadīs Helsinku Universitātes pētnieks Ainurs Elmgrens.

29.augustā vakarā no plkst. 18.00 līdz plkst. 24.00 Ziemeļvalstu Kultūras punktā notiks Baltijas valstu filmu vakars, kur tiks izrādītas Signes Baumanes filma “Akmeņi manās kabatās”, Audrius Juzenas filma “Pūces kalns” un Andres un Katrinas Maimiku filma “Vīrs, kurš izskatās kā es”, bet 30. augustā īpašu Baltijas valstu bērnu filmu programmu skatīsies skolēni no Helsinku skolām.

30.augustā Šekspīra "Hamleta" iestudējumu rādīs "Pīpas un Tūta teātris" no Igaunijas. Izrādi klaunādes estētikā veidojis režisors un dramaturgs Lauris Gundars no Latvijas. Šis iestudējums veidots kā divu teātra klaunu skatuve, un iestudējumā līdzās Pīpai (Haide Manamē) un Tūtam (Tomass Tross) piedalās arī komponists Sīms Aimla, kurš komponējis 10 dziesmas ar lugas tekstiem. Izrāde paredzēta gan lieliem, gan maziem skatītājiem.

31.augustā plkst. 15.00 Ziemeļvalstu Kultūras punktā notiks seminārs “Literatūra lielās un mazās valstīs – interese un apziņa”. Nenoliedzami, lielākā daļa cilvēku pārzina literatūru savā mītnes zemē un daļēji arī lielo valstu literatūru, bet mazāk mēs zinām par kaimiņvalstu literatūru. Vai paralēles valstu vēsturē izraisa arī kultūras līdzības? Vai līdzīgie procesi Baltijas valstu pieredzē var veicināt pieaugošo interesi par šo valstu literatūru? Šos un daudzus citus jautājumus, kas saistīti ar literatūru, seminārā raudzīs atbildēt Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas prezidente, tulkotāja un izdevēja Renāte Punka un komiksu žurnāla “kuš!” redaktore Sanita Muižniece no Latvijas, publicists Reins Rauds un stāstniece Veronika Kivisilla no Igaunijas,  Lietuvas Kultūras institūta projektu vadītāja Vakare Smaleckaite un somu literatūras tulkotāja Urte Liepuonīte no Lietuvas. Semināru vadīs Tija Strandena no Somijas literatūras un informācijas centra.

31.augusta pēcpusdienā plkst. 18.00 Ziemeļvalstu Kultūras punkta telpās tiks demonstrēta 4 īsfilmu programma no Latvijas, kuru ar uzrunu atklās režisore Adriana Roze. Skatītājiem būs iespēja redzēt Ivo Skanstiņa diplomdarba filmu “Medību diena”,  Adrianas Rozes filmu “Rīgas kungi”, Lailas Pakalniņas filmu “Zirdziņ, hallo!” un Lienes Lindes filmu “Septiņas neveikla seksa reizes”. Īsfilmu programmu ievadīs Riho Unta leļļu filmu "Meistars" no Igaunijas.

Baltijas valstu simtgades svinības Helsinkos un kultūras festivāls "Igaunija, Latvija, Lietuva x 100" noslēgsies 1.septembrī plkst 19.30 ar džeza mūzikas koncertu “Ziemeļvalstu kaislības” Klinšu baznīcā (Luthersgatan 3).  Koncertā piedalīsies mūziķi no visām trim Baltijas valstīm - Villu Veski (saksofons), Tīts Kalluste (akordeons) un Tāvo Remmels (kontrabass) no Igaunijas, Raimonds Macats (klavieres) no Latvijas un Valērijs Ramoška (trompete) no Lietuvas.

Detalizēta programma pieejama Ziemeļvalstu kultūras punkta mājaslapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti