Ar Dainu skapja pārvešanu sākas Gaismas pils atklāšanas nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā iekļautā Dainu skapja pārvešanas un uzstādīšanas pasākumu un Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas Gaismas pils 4., 5. un 6.stāva lasītavu svinīgu atvēršanu 26.augustā sāksies Gaismas pils atklāšanas svētku nedēļa.

Šobrīd Dainu skapis glabājas Latvijas Zinātņu akadēmijā Rīgā - Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuvē. 26.augustā plkst. 14 sāksies Dainu skapja pārvešana no Latvijas Zinātņu akadēmijas. Gaismas pilī tas tiks uzstādīts 5.stāvā līdzās Latviešu folkloras krātuves lasītavas jaunajām telpām.

24.augustā plkst. 16 Gaismas pilī tiks svinīgi atvērtas 4., 5. un 6.stāva speciālo krājumu lasītavas, kas ietver materiālus par Latviju un Baltiju, retās grāmatas un rokrakstus, kartogrāfiskos materiālus, sīkiespieddarbus, grāmatas par mūziku un mākslu, notis, skaņu un video ierakstus.

LNB direktors Andris Vilks atzīst - lai gan krājumu pārvešanu uz jaunajām telpām ir iekavējusi ēkas nodošana ekspluatācijā tikai vasaras sākumā, pārvākšanās darbi norit kvalitatīvi un ātri. "Divos mēnešos mēs ļoti sistemātiski un intensīvi pārvietojām materiālus. Pārcelšanās septembrī vēl turpināsies, bet es uzskatu, ka tā nav mūsu vaina. Pārcēlāji strādā ļoti kvalitatīvi un ātri," norāda Vilks.

Kā jau vēstījām, Gaismas pils atklāšanas nedēļas kulminācijā 29.augustā notiks inaugurācijas ceremonija un "Salasīšanās". Uz inaugurācijas ceremoniju ieradīsies daudzas LNB būvniecībā iesaistītās personas, tai skaitā Gaismas pils arhitekts Gunārs Birkerts ar ģimeni.

"Viņš ieradīsies ar visu ģimeni. Tikai tagad mēs saprotam, ko tas nozīmē - viņa abiem dēliem un meitai arī ir bērni. Es pat baidos tagad pateikt precīzu skaitli, cik Birkerti būs. Tas ir nebijis gadījums, jo līdz šim laiku pa laikam Gunāru Birkertu pavadīja kundze Silvija, bet šoreiz būs tiešām tāds izcils notikums, kad Birkertu ģimene brauc trijās paaudzēs," stāsta Andris Vilks.

Uzreiz pēc Gaismas pils atklāšanas tā tiks daļēji slēgta, jo sāksies gatavošanās Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā.

"Tur ir labas lietas un ir arī kādi trūkumi. Trūkums ir tas, ka mums tiešām nāksies samazināt bibliotēkas to platību, kas paredzēta lasītāju apkalpošanai. Bet no otras puses mums ir ļoti svarīgi, lai mēs, vēl šoruden sākot darbu reālajā vidē, to redzam ar visdažādākajiem sīkumiem, kas varbūt kaut kur ķērās, kas varbūt līdz galam vēl nav izdomāts. Tāpēc mums ir svarīgi redzēt, kā visa ēka darbojas pilnā apkalpošanas režīmā, jo tad, kad mums būs jāatgriežas iepriekšējā stāvokli, tas ir, 2015.gada vasarā, esmu pārliecināts, ka mums būs pārdomas un idejas, kā labāk izkārtoties, kā noņemt trūkumus. Es to redzu kā svarīgu lietu," skaidro LNB direktors.

Lai arī Latvijas prezidentūras laikā arī LNB dabiniekiem būs jāstrādā ciešāk, kopumā jaunās ēkas priekšrocības ikdienas darbos ir nenoliedzamas, uzsver Vilks.

"Protams, nav tā, ka visi absolūti nekritiskā sajūsmā ir devušies uz jaunajām telpām. Bija dažiem cilvēkiem sentiments attiecībā uz esošajām ēkām. Man personiski pašam nebija viegli pamest darba kabinetu, kas atrodas Krišjāņa Barona un Elizabetes ielas stūrī. Tomēr dominējošais ir tas, ka visiem darbiniekiem ir normālas darba vietas, nav jāsēž bijušos koridoros un vannas istabās vai ļoti cieši galds pie galda," norāda LNB direktors Andris Vilks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti