Kultūras ziņas

Izskan "Sinfonietta Rīga" 15. koncertsezona

Kultūras ziņas

Kurzemes princeses ceļojumi akvareļos

Pasniegta Cimzes balva kultūrizglītībā

Ar Cimzes balvu godināti izcilākie kultūrizglītības pedagogi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Neskatoties uz sarežģīto situāciju, šogad mākslās, mūzikā un dejā apdāvinātie jaunieši ir saņēmuši būtiskus starptautiskus panākumus, kas, protams, ir liela darba un arī izcilu pedagogu sasniegums. Vakar video formātā notika Cimzes balvas un Kultūras ministrijas apbalvojumu pasniegšana laureātiem. Video ceremonijas koncepciju veidoja Latvijas kultūras koledžas studenti, režijas mentora Jura Joneļa vadībā.

Profesionālās mūzikas izglītības pamatlicēja, latviešu kora mākslas aizsācēja Jāņa Cimzes vārdā nosaukto balvu Nacionālais Kultūras centrs iedibināja 2014. gadā ar mērķi godināt izcilākos kultūrizglītības pedagogus.

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte atklāj, ka šogad Cimzes balvu ir ieguvuši 2 pedagogi no Vidzemes un Latgales reģiona, kas liecina, ka Latvijā ir brīnišķīgs kultūrizglītības potenciāls.

Viens no Jāņa Cimzes balvas laureātiem ir Salacgrīvas mākslas skolas direktors, mākslinieks un skolotājs Imants Klīdzējs, kas apzinās savu lomu topošo mūziķu dzīvē. Viņš teic: “Lai viņiem [audzēkņiem] tās profesionālās lietas darbotos, lai zīmēšanas pasaule, gleznošanas pasaule, mūzikas pasaule, lai tās turētos kopā un būtu dzīvas, viņiem nepārtraukti ir jādomā, un

domāšana ir tas gravitācijas lauks, kas sasaista bērnu reālo dzīvi gan ar skaņu pasauli, gan ar krāsu pasauli.”

Otrs šī gada Cimzes balvas laureāts ir Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas saksofona un klarnetes pedagogs Staiņslavs Gribusts, jauniešu mīlēts skolotājs. Viņa audzēkņi atzīst, ka nozīmīgākais skolotāja devums ir iemācīšana saprast un iemīlēt mūziku.

Pats Daugavpils Mūzikas vidusskolas klarnetes un saksofona spēles skolotājs ir pārliecināts:

“Ja tas zelta trīsstūris strādā – pedagogs-audzēknis-vecāki – tad viss ir kārtība.

Man viena mamma saka, es neko nesaprotu, ko viņš tur spēlē. Es saku, jūs pārtrauciet adīšanu un sakiet – Romān, tev tur bija kļūda – un tādā veidā mēs darbojamies.”

Latvijas Kultūras ministrija pasniedza atzinības rakstus arī mākslās apdāvinātajiem audzēkņiem, viņu skolotājiem un koncertmeistariem, kuriem pagājušajā gadā izdevies sasniegt atzīstamus starptautiskus panākumus. Ministrijas apbalvojumu pasniedza 43 talantīgiem jauniešiem un viņu skolotājiem no 22 skolām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti