Kultūras ziņas

Mācītāja Losāne par brīvību un Ziemassvētkiem

Kultūras ziņas

2019. gads mūzikā

2019. gada skandāli kultūrā

Apvērsumi teātros un būvniecības epopejas. Kultūras notikumi, kas aizvadītajā gadā raisījuši asākās diskusijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2019. gadā kultūras problēmu laukā visskaļākie skandāli bijuši saistīti ar teātri – gan nebeidzamā Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēkas rekonstrukcija, gan māksliniecisko vadītāju nedienas – amatu zaudēja Dž. Dž. Džilindžers Dailes teātrī, bet Valmierā Indra Roga atkāpās pati.

Spilgtākos notikumus kultūras gada apskatā piedāvā LTV Kultūras redakcijas personības.

  • Par nozīmīgo mūzikā stāsta Maija Amoliņa.
  • Uz piedzīvoto teātrī atskatās Līga Gaigala.
  • Spilgtāko vizuālajā mākslā izceļ Anete Lesīte.
  • Būtisko literatūrā apkopo Jolanta Muižniece.
  • Latvijas kino ainu atklāj Jānis Lācis.
  • Par kultūras jaunumiem Latvijas Televīzijā stāsta Linda Veinberga.
  • Ar notikumiem, kas raisījuši asākās diskusijas, iepazīstina Zane Brikmane.

JRT rekonstrukcija

Jau atkal “Kultūras ziņu” ikgadējā skandālu apskatā neiztikt bez Jaunā Rīgas teātra vēsturiskās ēkas rekonstrukcijas pieminēšanas. Šogad ap 30 miljonus eiro vērto pārbūves projektu apvija ne mazums drāmu un sarežģījumu.

Jūlija beigās pasūtītājs – ''Valsts nekustamie īpašumi'' – līgumu ar būvnieku lauza, tam sekoja tiesāšanās par līgumu, bet tagad panākts mierizlīgums. Pasūtītāji vēl aizvien cer, ka teātra rekonstrukciju izdosies paveikt līdz 2022. gada vasarai.

Apvērsumi teātros

Tikmēr citā teātra namā dažus kvartālus tālāk – Dailes teātrī – 100. jubilejas priekšvakarā piedzīvots apvērsums.

Publiskā vēstulē 33 aktieri izteica neuzticību teātra mākslinieciskajam vadītājam Dž. Dž. Džilindžeram, kurš pēcāk paziņoja, ka aiziet no teātra un profesijas.

Taču jau gandrīz pusgadu pirms tam Valmieras Drāmas teātrī mākslinieciskā vadītāja krēslu atstāja Indra Roga. Teātris paziņoja – mākslinieciskā vadītāja funkcija kļuva neauglīga.

Kailums cirka arēnā

Būt vai nebūt kailumam cirka arēnā un vai tas zaimo cirka skatuvi  – pamatīgu ažiotāžu sociālajos tīklos maijā raisīja pēc Zviedrijas cirka mākslinieku “Svalbard” muzikālās konceptkabarē nakts izrādes un izrādes laikā uzņemtie kailfoto.

Nacionālās koncertzāles stāsts nebeidzas

Vēl ne galu ne malu saskatīt Nacionālās akustiskās koncertzāles stāstā. Pēc kultūras ministru maiņas atkal uzvirmoja diskusijas par atgriešanos pie publiskās privātās partnerības modeļa, par ko valdībā iepriekš lēma pirms nepilniem trīs gadiem.

Lielās ģildes trauksme

Trauksmi par Lielās ģildes stāvokli vasarā cēla Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Kā vienīgā izeja tika saskatīta novirzīt ģildei piecus miljonus no koncertzālei paredzētā Eiropas struktūrfondu finansējuma.

Konteineru arhitektūra dzelzceļa stacijās

Par arhitektūras un arhitektu nozīmi šogad atgādināja arī “Latvijas dzelzceļa” 22 staciju modernizācijas darbi, jo tuvākajos četros gados paredzēts daļu esošo staciju nojaukt vai pārbūvēt. Skatoties uz Vaivaru staciju, loģisks ir jautājums – vai turpināsies dzelzceļa staciju konteinerizācija, un kā neatkārtot Vaivaru stacijas neveiksmi? Tikmēr projektēšanas uzdevuma kvalitāti apšauba Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes profesori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti