Aptauja: Nacionālajai koncertzālei piemērotākā vieta ir Kongresu nams

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas iedzīvotāji par piemērotāko no minētajām 6 novietnēm (Rūpniecības preču tirgus teritorija, Andrejsala, Rīgas Kongresu nams, Elizabetes iela 2, AB dambis, Raņķa dambis) Rīgas centrā Nacionālās akustiskās koncertzāles izbūvei uzskata Rīgas Kongresu namu, liecina 2021. gada decembrī tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas dati.

Dokumenti

SKDS_aptaujas rezultāti par koncertzāles novietnēm

Lejuplādēt

814.73 KB

Aptaujas rezultāti liecina, ka 2/3 Latvijas iedzīvotāju par piemērotāko vietu Nacionālajai akustiskajai koncertzālei uzskata Rīgas Kongresu namu. Gan galvaspilsētā, gan visā Latvijā dzīvojošo aptaujas dalībnieku atbalsts šai novietnei ir ļoti līdzīgs – to kā piemērotāko min 72% Rīgā dzīvojošo un 66% visas Latvijas respondentu.

Aptauja "Nacionālās akustiskās koncertzāles būvniecība/izveide"
Aptauja "Nacionālās akustiskās koncertzāles būvniecība/izveide"

Otrajā vietā ar 38% balsu Latvijas iedzīvotāji ierindojuši novietni Elizabetes ielā 2, Andrejsalas novietne pievilcīga šķitusi 36% aptaujas respondentu, savukārt AB dambis – 35% respondentu. Aptuveni ¼ aptaujas dalībnieku par piemērotāko vietu koncertzāles novietnei Rīgā atzinuši Raņķa dambi (25%), savukārt Rūpniecības preču tirgus šim nolūkam piemērots šķiet 23% aptaujāto.

Domājot par Nacionālās akustiskās koncertzāles izbūvi, gandrīz puse jeb 47% aptaujas respondentu norādījuši, ka uzskata – pareizāk būtu pārbūvēt kādu jau esošu ēku. Šāds viedoklis biežāk ir respondentiem ar augstāku izglītības līmeni, sievietēm un gados jaunākiem aptaujas dalībniekiem. Savukārt 41% aptaujas dalībnieku norādījuši, ka pareizāk būtu būvēt pilnīgi jaunu ēku; šāds viedoklis izplatītāks starp respondentiem ar augstākiem ienākumiem, vīriešiem un gados vecākiem aptaujas dalībniekiem. 12% aptaujas respondentu bijis grūti sniegt atbildi uz šo jautājumu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

20. janvārī Kultūras ministrija (KM) un Latvijas Arhitektu savienība (LAS) tiešsaistes seminārā #RīgaiSavuKoncertzāli informēja sabiedrību par aizvadītajā gadā īstenotajā pētījumā izvirzītajām sešām Nacionālās akustiskās koncertzāles novietnēm Rīgas centrā. No tām padziļināti tika aplūkotas LAS izvirzītās trīs novietnes ar vislielāko potenciālu attiecībā uz stratēģisko un pilsētvides attīstību, kā arī ietekmi uz nākotnes sabiedrību – Rūpniecības preču tirgus teritorija, Andrejsala un Rīgas Kongresu nams.

Lai noskaidrotu sabiedrības viedokli par piemērotāko Nacionālās akustiskās koncertzāles izbūves vietu galvaspilsētā, Kultūras ministrija aicināja SKDS veikt sabiedriskās domas aptauju. SKDS pagājušajā mēnesī veiktajā interneta aptaujā piedalījās 1005 visu Latvijas reģionu iedzīvotāji vecuma grupā no 18 līdz 75 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti