Kultūras ziņas

"Mans mīļākais karš" pirmizrādi piedzīvos Ansī

Kultūras ziņas

Suitu kultūrtelpas glabāšanā lūdz valsts iesaisti

Liepājas muzeju piepilda manekeni

Apmeklētāju iedrošināšanai Liepājas muzeju piepilda manekeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai iedrošinātu cilvēkus atkal doties uz muzeju, baudīt mākslu un izzināt vēsturi, Liepājas muzejs sadarbībā ar vietējo modes salonu savās telpās radījis iluzoru sajūtu par bezrūpību, izvietojot muzejā manekenus. Ar šo performanci Liepājas muzejs cer piesaistīt apmeklētājus, jo pagaidām ļaudis muzeju apmeklē kūtri.

Līdzko valdība ārkārtējās situācijas laikā ieviesu plašākus atvieglojumus, durvis iedzīvotājiem vēra arī Liepājas muzejs. Aizvadītājā nedēļas nogalē to esot apmeklējuši vairāk nekā 50 cilvēku, darbadienās to skaits ir daudz mazāks, tāpēc vadībai kopīgi ar salonu “Inka Stils” radās ideja par jaunas izstādes veidošanu.

Šīs nedēļas laikā visiem interesentiem ir iespējā bez maksas apskatīt īpaši radīto ilūziju par bezrūpīgo laiku, proti, izvietotie apģērbtie manekeni rada asociāciju ar cilvēku pieplūdumu ēkā.

Liepājas muzeja vadītāja Dace Kārkla stāsta: “Šī performance notiek maija mēnesī, ap to laiku, kad iepriekš ir notikusi Muzeju nakts akcija, un maija mēnesis ir mēnesis, kad muzeji atzīmē Starptautisko muzeju dienu. Tie ir nozīmīgi svētki nozarē, kad muzejos visā Latvijā un arī ārvalstīs notiek neparastas lietas neparastākos laikos.”

Liepājas muzeja direktore atzīst, ka varbūt kādam iedzīvotājam izveidotā performance neliksies saistīta ar muzeja pamatdarbību, bet tā esot akcija, kas vērsta uz dažāda vecuma cilvēku un atšķirīgu interešu piesaisti. Liepājas muzeja darbinieki stāsta, ka esot ļoti noilgojušies pēc apmeklētājiem, un tagad, kad viņi ierodoties, griboties pat aplaudēt.

Pandēmijas laikā neviens no personāla atlaists netika un arī dīkstāves pabalstu nesaņēma. Pēdējos divus mēnešus visi strādāja pie darbiem, kuriem pietrūka laika ikdienas skrējienā.

“Muzejā jau vienmēr ir ko darīt, arī tad, ja nav apmeklētāju. Mēs tīrījām ekspozīcijas, viss spīd un laistās, lai varētu atkal apmeklētājus sagaidīt atpakaļ. Ļoti daudz darba, kas ikdienā nav padarīti laika trūkuma dēļ, piemēram, krājuma digitalizēšana,” skaidro Liepājas muzeja vēsturniece Agita Leja.

Liepājas muzejā interesentiem tagad vienā ēkā bez maksas ir iespēja apskatīt gan jauno izstādi ar manekeniem, gan vēsturiskās ekspozīcijas, protams, ievērojot visus valstī noteiktos drošības pasākumus.

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

No 12. maija pakāpeniski atsāk darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas un var notikt nelieli kultūras pasākumi gan iekštelpās, gan ārtelpās. Kultūras iestādēm noteikti dažādi sanitārie protokoli, kas jāievēro, atsākot darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti