Kultūras rondo

Skarba, godīga, ar nopietnu attieksmi pret darbu. Antonijai Apelei - 90

Kultūras rondo

Aktieris, kurš arī komiskajās lomās saglabāja inteliģenci. Miervaldim Ozoliņam - 100

ANO izsludinājis Pirmiedzīvotāju valodu desmitgadi. Kā plāns palīdzēs lībiešu valodai?

ANO izsludinājis Pirmiedzīvotāju valodu desmitgadi. Kā plāns palīdzēs lībiešu valodai?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sestdien, 19. martā, Lībiešu tautas namā Mazirbē tiks modināti putni pēc senas lībiešu tradīcijas ar eglītes pušķošanu un īpašu dziesmu, kā arī norisināsies lībiešu valodas un kultūras ilgtspējas modināšana digitālajā vidē, aizsākot Pirmiedzīvotāju valodu desmitgades notikumus.

No 2022. līdz 2032. gadam Apvienoto Nāciju Organizācija izsludinājusi Pirmiedzīvotāju valodu desmitgadi, kuras mērķis ir vērst uzmanību uz pirmiedzīvotāju valodu izzušanu un nepieciešamību tās saglabāt, veicinot pirmiedzīvotāju iespējas savas valodas izmantošanā. Arī Latvija aktīvi iesaistīsies tās īstenošanā, un starptautiskajā Desmitgades darba grupā darbojas arī Latvijas Universitātes Lībiešu institūta vadītājs Valts Ernštreits.

Lībiešu putnu modināšana ir ļoti sena tradīcija, kas parasti notiek ap Lieldienu laiku, stāsta Lībiešu institūta vadītājs Valts Ernštreits. Tāpat viņš norāda, ka šī ir viena no savdabīgākajām lībiešu tradīcijām, kas iezīmē gada sākumu. Šogad šis notikums vienlaicīgi norisinās ar ANO izsludināto Pirmiedzīvotāju valodu desmitgades sākumu.

"Mums likās ļoti loģiski šīs divas lietas savienot kopā.

Lībiešu senajos priekšstatos, kas nāk no ļoti seniem laikiem, putni nekur nelido projām, viņi paliek tepat un pārziemo zem ledus, zem ūdens. Un tad pavasarī viņi ir jāmodina augšā ar īpašu dziesmu.

Šķita ļoti iederīgi tieši ar šo lībiešu gada sākumu vienlaikus iesākt ANO Pirmiedzīvotāju valodu desmitgadi," norāda Ernštreits.

Vēl šajā lībiešu senajā tradīcijā ir pavisam īpatnēja, pavasarim neraksturīga lieta – tiek pušķota eglīte. Putnu modināšana parasti notiek ūdeņu tuvumā – kāpās vai krastā. Un tad tradicionāli no rīta turp tiek atnesta un izpušķota eglīte, bet pēc tam sākas putnu modināšana. Valts Ernštreits stāsta, ka "tas ir sava veida ziedojums, un tēlaini varētu teikt, ka tā ir bāka putniem, lai viņi zina, kur atgriezties".

2019. gadā ANO bija izsludinājusi Pirmiedzīvotāju valodu gadu, kura gaitā tika saprasts, ka ir nepieciešams daudz vairāk darīt, lai nodrošinātu valodu daudzveidību. Kā informēja Valts Ernštreits, pēc šī gada tika nolemts organizēt Pirmiedzīvotāju valodu desmitgadi, kuras mērķis ir aktivizēt visas pasaules pirmiedzīvotāju valodu kopienas, pievērst uzmanību savas valodas saglabāšanai un attīstībai, mudināt valsti ieguldīt un veidot sistēmas, lai šīs valodas saglabātos un attīstītos. 

"Mēs esam pieraduši runāt par dabu, ka sugu daudzveidība ir nepieciešama, – tas pats ir arī kultūru un valodu ziņā. Jo mums ir vajadzīgs, lai kultūru ainava un valodu ainava būtu daudzveidīga, bet tur ir jāieguldās.

Tas ir liels darbs, kas ir darāms," atzīst Valts Ernštreits. 

Desmitgades laikā ir iecerēts sasniegt to, ka cilvēki vairāk apzinās šo jautājumu un ka valodas ir daudz vairāk aizsargātas. Kā arī, ņemot vērā digitalizāciju, tiks veikti būtiski ieguldījumi digitālos resursos, lai šīs valodas dzīvotu ne tikai cilvēku fiziskajās mājās, bet arī ikdienā un atbilstoši mūsdienu dzīves apstākļiem.

"Mēs šeit, Latvijā, šo desmitgadi gribējām sākt ar darbiem, izveidojot lībiešu valodas un kultūras resursu digitālo platformu. Šī digitālā platforma publiskajā vidē apkopo visus tos darbus, ko mēs esam veikuši. Būs pieejama atjaunotā lībiešu valodas vārdnīcas versija. Lībiešu vietvārdu karte, kur varēs redzēt, kā tās vietas, ko mēs ikdienā esam pieraduši redzēt un dzirdēt latviski, izskatās lībiski. Šogad esam uzsākuši papildināt vārdnīcas un tekstus ar skaņu, jo ļoti svarīgi ir zināt, kā vārds skan. Un ceturtā lieta – esam atsevišķi apkopojuši video materiālus valodas apgūšanai. Vēl mēs pievienosim lībiešu tekstu krātuvi, kurā ļoti nozīmīga daļa ir lībiešu folkloras paraugi," stāsta Valts Ernštreits.

Veidot lībiešu tekstu krātuvi ir patiesi liels izaicinājums. Lai gan teksti ir viegli pieejami, tomēr ir jāzina valoda, lai veidotu tulkojumus.

Viens no Lībiešu institūta mērķiem ir izveidot bilingvālus tulkojumus, lai katrs, kurš neprot šo valodu, var iepazīt lībiešu kultūru, jo teksti lībiešu valodā top katru gadu, lielākoties dzeja. 

"Tā doma ir, ka ļoti daudzās vietās un institūcijās tā problēma nav tanī, ka negrib kaut ko darīt, bet gan cilvēki neaizdomājas. ANO mērķis ir tieši likt aizdomāties un rosināt risināt gan valstiskā līmenī, gan kopienu līmenī. Un pirmais lēmējs ir paši cilvēki. Tāpat kā latviešu valodas gadījumā, – ja mēs nerunāsim latviski, tad kurš?" norāda Lībiešu institūta vadītājs Valts Ernštreits, kā arī informē, ka jauno digitālo platformu un pamatinformāciju par lībiešiem var atrast livones.net.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti