Andris Vilks: Latvijas Nacionālā bibliotēka nekad nebūs pabeigta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Latvijas Nacionālā bibliotēka nekad nebūs pabeigta," tā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas Gaismas pils inaugurācijas ceremonijā teica tās direktors Andris Vilks.

Sirsnīgi uzrunājot visus klātesošos, Andris Vilks norādīja: "Mana bibliotēka 36 gadus ir Latvijas Nacionālā bibliotēka, un vienlaikus tā nav mana bibliotēka. To visskaidrāk pateica tie 14 000 draugi, kuri 18.janvārī  bija pulcējušies grāmatu ķēdē."

Šobrīd par jauno ēku Vilks saka: "Māja, kurā nav grāmatu, ir līdzīga miesai, kurai nav dvēseles."

"Vai mēs esam uzbūvējuši tikai ķermeni? Ķermeni, par kuru uzdoti jautājumi - simbols vai monstrs, laika kapsula vai lielveikals, modernisms, šedevrs vai arhaisms, kultūras, izglītība un komunikācijas centrs vai tīmekļa nomale? Ēka pildās ar grāmatām, precīzāk sakot, ar saturu. Tā top par vietu, izcilu vietu krājumiem un norisēm, bet galvenais - cilvēkiem," uzsvēra LNB direktors.

Andris Vilks atgādināja, ka Gaismas pils un Gaismas tīkls ir viens projekts, tāpat kā nacionālā digitālā bibliotēka: "Bez Gaismas tīkla nebūtu trešā tēva dēla. Gaismas pils un trešais tēva dēls ir mudinājis radīt savas gaismas pilis daudzos novados. Rīgas un ne-Rīgas pretstati ir mazāki nekā citās nozarēs Latvijā. Tādā nozīmē projekts noslēdzas."

"Taču jauna nacionālā bibliotēka tikai sākas. Es vēlos, lai mēs Latvijā mazāk spriestu par to, kā to uzturēt. Daudz būtiskāk būtu domāt, par to, kā bibliotēkai kļūt par valstij nozīmīgu kultūras, pētniecības un attīstības vietu," uzsvēra LNB direktors.

Vilks norādīja, ka LNB pakalpojumi būs tradicionāli - norises kontekstā ar saturu, lasītavas, konferenču centrs, izstāžu zāles, mācību klases, grāmatniecības muzejs, Imanta Ziedoņa zāle.

"Mūsu galvenais veiksmes kritērijs - cilvēki, kuri pēc pirmā apmeklējuma atrod iemeslu uz bibliotēku nākt vēl un vēl, citiem vārdiem - veidot bibliotēkas apmeklējuma pozitīvo pieredzi," teica Vilks, gan uzsverot - svarīgas būs arī digitālās formas.

"Mēs vēlamies būt noderīgi visām Latvijas bibliotēkām, daloties ar datiem, informāciju un zināšanām. Mēs būsim laimīgi, ja katrs Latvijas bibliotēkas darbinieks šeit jutīsies kā savā mājā," teica Andris Vilks. Viņš arī slavē izcilo LNB komandu, kuras vērtības ir atvērtība, kompetence, entuziasms un kvalitāte.

"Jaunā Latvijas Nacionālā bibliotēka pieder visai tautai. Sakot paldies visiem, kuri šos 25 gadus mūs ir atbalstījuši, visupirms mums ir jābūt pateicīgiem tautai, ka tā ir ļāvusi veikt šo darbu, radīt šo būvi.  Gaismas pilij ir jātiecas būt par Latvijas dārzu un bibliotēku," tā LNB direktors Andris Vilks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti