Kultūras rondo

Jāņa Cimzes un Jāņa Erenštreita satikšanās grāmatā "Kroņu pinējs"

Kultūras rondo

Ieva Tihovska čigānu mūzikas pētniecībā likusi komatu. Dziesmām sekos deja

Andris Teikmanis, Aigars Bikše un Kristaps Zariņš. Kurš būs nākamais LMA rektors?

Trīs Mākslas akadēmijas rektora amata kandidāti - kopīgais un atšķirīgais

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Trešdien, 28. jūnijā, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Satversmes sapulce vēlēs nākamo šis augstskolas rektoru. Uz rektora amatu pretendē LMA prorektors asociētais profesors Andris Teikmanis, LMA prorektors profesors Kristaps Zariņš un LMA Modes mākslas katedras vadītājs profesors Aigars Bikše.

“Lielie stratēģiskie virzieni visiem trim Latvijas Mākslas akadēmijas rektora amata kandidātiem ir kopīgi,” diskusijā Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atzīst rektora amata pretendents Andris Teikmanis. Taču niansēs katram ir tomēr atšķirīgs redzējums.

„Svarīgi atdot mākslai to lomu, kas tai pēc būtības pienākas,” uzskata Andris Teikmanis.

„Esmu pilnīgi pārliecināts, ka Latvijas Mākslas akadēmijas loma ir ļoti būtiska sabiedrības dzīvē un tautsaimniecībā. Mēs izglītojam visplašāko mākslas un dizaina spektra pārstāvju loku, un mūsu ietekme uz to, kā cilvēki domā un vizuāli domā par šo zemi, ir liela. Māksla mūsdienās atrodas krīzes situācija, tā neasociējas ar nākotni, bet ar šodienu vai retrospektīvu atpakaļ skatu, tāpēc svarīgi atdot mākslai to lomu, kas tai pēc būtības pienākas,” norāda Teikmanis

„Mākslas akadēmija ir reformu priekšgalā, programmas nemitīgi attīstās,” vērtē Aigars Bikše. 

„Svarīgi LMA būtu mazliet vairāk internacionālizācijas, lai studenti spētu aktīvi iesaistīties dažādu līmeņu projektos visā pasaulē. Lai tas notiktu, nopietni jārisina ekonomiskie jautājumi. Lai uzaicinātu nopietnu ārzemju pasniedzēju uz divu nedēļu darbnīcu, mēs to nevaram apmaksāt, mūsu algas nav konkurētspējīgas,” turpina Bikše.

„LMA studenti ir izvirzījuši postulātus: tradīciju turpinājums un pārmantotība, ideju atvērtība un skaidrība, finanšu resursu skaidrs izlietojums,” akcentē Kristaps Zariņš.

„LMA apliecina, ka publiskais finansējums mākslās un augstākajai izglītība ir nepieciešams kā veids, kur mūsu talantīgākie jaunieši no visas Latvijas var iegūt izglītību. Svarīga ir sabiedrības sapratne, ka māksla absolūti nepieciešama. (..) Pārmaiņas jau ir sākušās, pārmaiņas LMA notiek nemitīgi, rektora vēlēšanas apliecina, ka akadēmija attīstās mūsdienīgi un stabili, mēģina uztvert visu mūsdienīgo pasaulē un Eiropā,” saka Kristaps Zariņš.

Rektora amata kandidāts asociētais profesors Andris Teikmanis ir LMA prorektors studiju un zinātniskajā darbā kopš 2007. gada.

“Nākotnes akadēmija” ir Andra Teikmaņa piedāvātā LMA vadības un attīstības vīzija piecu gadu periodā.

Tajā iezīmēti Latvijas Mākslas akadēmijas stratēģiskās attīstības mērķi, prioritātes un principi, tās loma Latvijas mākslas, kultūras un valsts telpā, tās reģionālās konkurētspējas nostiprināšana un tās iekļaušanās Eiropas mākslas izglītības telpā.

Tēlnieks LMA profesors Aigars Bikše ir Modes mākslas katedras vadītājs kopš 2011. gada. Savā piedāvātajā LMA attīstības un vadības koncepcijā viņš min, ka

apņemas “veicināt vienotu LMA nodaļu un katedru vadītāju skatījumu operatīvos un stratēģiskos jautājumos, kā arī veicināt docētājos vienotu izpratni par mākslas un dizaina izglītības vadības metodēm un darbības prioritātēm”.

Tāpat Aigars Bikše vēlas izstrādāt “LMA programmu stratēģiju nolūkā palielināt privātā sektora finansējuma pieplūdumu LMA studiju attīstības procesam”.

Mākslinieks Kristaps Zariņš ir LMA prorektors kopš 2007. gada. Viņš vadības un attīstības programmā augstskolai nākamajiem pieciem gadiem norāda, ka “LMA ir daļa no kopējā Latvijas kultūrizglītības procesa, kurš pasaulē pieaugošā politiskā populisma apstākļos var tikt pakļauts voluntāriem lēmumiem. LMA studējošo vārdā LMA ir jāpaliek patstāvīgai, neatkarīgai, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas pārraudzībā esošai nozīmīgākajai mākslas mācību iestādei Latvijā, kuras stabilitāti nodrošina tās vadības izsvērti lēmumi un to pēctecības ievērošana."

LMA ar pašcieņu un pamanāmību visas sabiedrības mērogā ir jāgatavojas savai simtgadei, apliecinot savu unikālo vietu Latvijas kultūrtelpā,” - tā Kristaps Zariņš.

Visi trīs rektora amata kandidāti paši ir LMA absolventi.

Satversmes sapulce ir LMA augstākā koleģiālā pārstāvības un vadības institūcija, un lēmējinstitūcija, tajā ir pārstāvēti gan mācībspēki, gan studenti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti