Ameriks pieļauj mākslas profesionāļu konsultatīvās padomes izveidi Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Galvenā arhitekta biroja pakļautībā Rīgā varētu izveidot mākslas nozares profesionāļu konsultatīvo padomi, Latvijas Televīzijas raidījumā „100g kultūras. Diskusija” pavēstīja Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Kas būtu pareizi un ko mēs nākotnē varētu darīt – varētu būt mākslas nozares profesionāļu konsultatīvā padome [..] Es pieļauju, ka pie galvenā arhitekta biroja šādas padomes, pulcinot pieredzējušos cilvēkus un ar diplomiem, varētu veidot,” sacīja Ameriks, diskutējot par jezgu ap sirsniņu Rīgas uzrakstā.

Rīgas domes (RD) amatpersona pavēstīja, ka garumzīme uzrakstā atgriezīsies gada beigās.

Briselē ir čurājošs puisītis, ko nepārtraukti pārkrāso visādās krāsās, bet neviens necepas tik traki kā pie mums par niekiem,” turpināja Ameriks.

Arī arhitekts Andris Kronbergs piekrita, ka pilsētas mākslinieku dienesta izveide varētu būt risinājums, un šo cilvēku uzdevums būtu domāt par koncepciju, nevis nodarboties ar saskaņošanu.

Arhitekts arī norādīja, ka, salīdzinot ar citām lielpilsētām, Rīgā nav izteikts „vides vizuālais piesārņojums”. Tajā pašā laikā vides dizaina uzraudzība ir diezgan fragmentāra.

„Trūkst kā tāda, kas pārrauga visu laukumu kopumā. Mēs esam pelnījuši, ka mums ir profesionāls padomdevējs par arhitektūru, vides dizainu un dārza kultūru,” pauda Kronbergs.

Savukārt mākslinieks Leonards Laganovskis izteica šaubas par šādas padomes efektivitāti, ja reiz tai nav tiesību pieņemt lēmumus. Ameriks noraidīja šīs bažas, jo dome ieklausās speciālistos.

Jau vēstīts, kopš šī gada maija sākuma lielie, baltie burti "Rīga" vairs nav tādi, kādi tie bija iepriekšējos 34 gadus kopš uzstādīšanas pilsētas robežpunktos - uzraksta "ī" burta garumzīme nomainīta pret zili baltu sirsniņu.

Eksperti iepriekš norādīja - sirdis uzrakstā "Rīga" ir autortiesību pārkāpums.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs uzskata - sirsniņa uzrakstā "Rīga" ir labs mārketinga gājiens un pagaidām nekas netiks mainīts.

Jau vēstīts, ka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija 5.septembrī Kultūras pieminekļu uzskaites komisijas sēdē izvērtēs Saeimas deputāta Ilmāra Latkovska ierosinājumu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļaut pēc mākslinieka Valda Celma ieceres radīto Rīgas pilsētas robežzīmju objektu "Rīga".

"100g kultūras. Diskusiju" skatieties šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti