Alvis Hermanis: Kultūras ministre ir kļuvusi bīstama visai nozarei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (NA) ir kļuvusi bīstama visai nozarei, vēršoties pie ministres partijas biedriem, norāda režisors Alvis Hermanis.

Aicinot Jaunzemes-Grendes partijas biedrus izdarīt secinājumus, Hermanis norāda, ka mākslinieki, kuri savā jomā ir kaut ko sasnieguši, Jaunzemi-Grendi uzskata par katastrofu.

Ja līdz šim viņas aktivitātes vienkārši izskatījās anekdotiskas, tad tagad tas jau kļūst bīstami. Un ne tikai Latvijas Nacionālajai operai, bet visai nozarei kopumā,” uzsver režisors. Nekompetence komplektā ar zināmām rakstura īpašībām kļūst bīstama apkārtējiem.”

Hermanis uzskata, ka ministre pati to nekad neatzīs, tāpēc jāuzrunā Nacionālā apvienība.

Ja jūsu partija nav spējīga šim ministra postenim atrast kompetentu kultūras nozares profesionāli, jūsu partija izrāda klaju necieņu Latvijas kultūrai kopumā un visi jūsu lozungi par latviskumu un nācijas vērtībām ir pupu mizas,” skarbi pauž Hermanis.

Komentējot konfliktsituāciju Latvijas Nacionālajā operā, režisors norāda, ka Eiropā nav nevienas operas, kur lēmumus pieņem kolektīvi kaut kāda valde:

„Nedrīkst būt nekādas valdes. Šis ministres izgudrojums līdzinās kolhozu izgudrojumam. Operu visur vada viens cilvēks - intendants. Punkts.”

Arī ministres atsaukšanos uz darbaļaužu jeb arodbiedrību vēstulēm Hermanis uzskata par nepareizu.

„Teātri ir tāds organisms, kur demokrātiskas metodes nedrīkst pieļaut. Kolektīva viedoklis teātros nav arguments. Apzinos, ka tas skan augstprātīgi, tāpēc paskaidrošu: tas ir nevis tāpēc, ka teātros strādā muļķi, bet tāpēc, ka tur strādā mākslinieki, kuri vienmēr ir egocentriski motivēti. Un tas ir normāli. Teātros vienmēr ir vairāk ar dzīvi neapmierināto cilvēku nekā apmierināto. Tāds ir dabas likums. Savā laikā man Vija Artmane pati stāstīja, ka tiklīdz Eduards Smiļģis sāka dot viņai galvenās lomas, pārējās jaunās teātra aktrises uzreiz saprata, ka viņu karjeras ir beigušās, tā arī nesākoties,” skaidro režisors, atminoties Jaunā Rīgas teātra pirmsākumus, kad viņu gribējis nomest aktieru kolektīvs, bet viņam paveicies, jo „kultūras ministre bija Ramona Umblija, kompetents cilvēks, kura zināja, kā šo velnišķīgo mehānismu apturēt”.

„Nomainīt teātra vadītāju no iekšpuses nedrīkst. To var izlemt ekspertu padome,” uzsver Alvis Hermanis, secinot, ka „pašreizējā ministre visu dara otrādi”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti