Dienas ziņas

Zemgales uzņēmēji labākus laikus darbiniekiem nesola

Dienas ziņas

Kazkopji prognozē vispusīgu un piesātinātu gadu

Alūksnes muzejā norisinās "Laikmetu mielasts"

Alūksnes muzejā baudāms «Laikmetu mielasts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Alūksnes muzejā ikvienam tā apmeklētājam būs iespēja piedalīties “Laikmetu mielastā”. Tāds nosaukums dots muzeja jaunākajam ieguvumam – vēstures ekspozīcijai, kas ļāvusi no muzeja krājumiem gaismā celt lielu skaitu dažādu novada un visas valsts vēsturi atspoguļojošu priekšmetu.

Aizvēsture, viduslaiki, muižas laiki, brīvā Latvija, vācu okupācija un padomju laiki, atmoda – tādi ir seši “Laikmetu mielasta” dalībnieki, kas caur dažādiem paša muzeja krājumos rastiem priekšmetiem atspoguļo Alūksnes vēsturi. Muzejā stāsta, ka šāda vēstures ekspozīcija šeit nekad nav bijusi.

"Mums ir bijusi par dažādām tēmām - par amatniecību, dažādiem arodiem, kaut kādi tādi izvilkumi, bet vispār tāda kopēja, no pirmsākumiem līdz mūsdienām, tāda ekspozīcija nav bijusi un šī bija tiešām lieliska iespēja to realizēt," pastāstīja Alūksnes muzeja direktore Marita Oldere. 

Pagaidām gan ekspozīcija nav pilnībā pabeigta. Tās izveidei līdzekļi tika gūti, līdzdarbojoties pārrobežu projektā, tāpēc darbi bija jāpaveic noteiktā laikā, vēl jāierīko vitrīnas sienu nišām, jāsagatavo pilnīga informācija par priekšmetiem.

"Gads ir ļoti maz, lai uztaisītu vēstures ekspozīciju, tādēļ viss vēl turpinās, turpinās darbs un tad arī būs teksti, ko varēs arī lasīt gan ārzemnieki - gan latviešu valodā, gan vācu, gan krievu un angļu," uzskaita Alūksnes muzeja vēsturniece Linda Safronoviča.

Aizvadītajā vasarā vairākās vietās Alūksnes apkārtnē strādāja Latvijas Vēstures institūta arheologi, kas vainagojās ar daudziem interesantiem un vērtīgiem atradumiem. Nu jārod līdzekļi to restaurācijai, lai arī tie papildinātu muzeja krājumus.

"Atrastas tiešām ļoti vērtīgas lietas, diemžēl šobrīd absolūti neeksponējamas, tikai tāpēc, ka ir zināms tas fakts: lieta, kura gulējusi vairākus gadsimtus zem zemes - izvilkta ārā, viņa var sairt arī pāris stundās, tāpēc viņas ir vienkārši iekonservētas un gaida savu kārtu," skaidro Alūksnes muzeja direktore Marita Oldere.

Gada nogalē muzejs ikvienu interesentu varēja iepriecināt ar vēl vienu jaunumu, jo izdota grāmata par baronu Fītinghofu mantojumu Alūksnē, kas vienā izdevumā apkopo apkārtnes kultūrvēsturisko un dabas mantojumu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti