Aktualizēs digitalizācijas un tehnoloģiju ienākšanu muzejos forumā «Reālā virtualitāte»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

27. janvārī notiks ikgadējais Latvijas Muzeju biedrības (LMB) forums, šogad tā vadmotīvs – reālā virtualitāte. Paredzams, ka forumā piedalīsies vairāk nekā 150 nozares profesionāļi no visas Latvijas, lai kopā diskutētu par Covid-19 pandēmijas ieviestajām pārmaiņām un izaicinājumiem digitālo tehnoloģiju kontekstā, informēja LMB pārstāve. 

Forumu ievadīs Eiropas Parlamenta Kultūras un izglītības komitejas viceprezidentes Daces Melbārdes, mākslinieces un jauno mediju kultūras centra un mākslas galerijas “E-Lab/RIX-C” kuratores Rasas Šmites, kā arī LMB valdes locekles Elīnas Vikmanes priekšlasījumi.

Dace Melbārde atzina: “Mēs dzīvojam digitālā laikmetā, tāpēc ar katru gadu digitālā kultūras mantojuma tematika un nozīme Latvijā, Eiropā un pasaulē tikai pieaug. Digitālais kultūras mantojums ietver vairākus aspektus, proti, kultūras mantojuma digitālu aizsardzību, popularizēšanu un pienācīga finansējuma novirzīšanu šī mantojuma saglabāšanai.

Covid-19 un saistītie ierobežojumi ir ne tikai parādījuši digitālā laikmeta priekšrocības, bet arī izgaismojuši faktu, ka digitālā mantojuma saglabāšana un finansēšana nav bijusi pietiekami novērtēta, un tā diemžēl nav bijusi arī prioritāte.”

“Interese par virtuālo pasauli kā realitātes simulāciju un iluzorām telpām ir jau vairāk kā simts gadu sena. Pirmās virtuālās vides 20. gadsimta beigās un to tehnoloģiskais radīšanas process bija neiedomājami komplicēts, un bija jāpaiet vēl dažiem gadu desmitiem līdz “imersīvās” jaunās pieredzes kļuva pieejamas teju ikvienam. Mūsdienās virtuālās un paplašinātās (augmentētās) realitātes (VR un AR) veidošanas process ir daudz vienkāršāks. Taču pastāv cita komplicētība, kuru nosaka imersīvo mediju apvienojums ar mākslīgā intelekta attīstību, “gudrajiem” algoritmiem un “lielajiem datiem”, kā arī biometriskajām funkcijām, kā, piemēram, sejas atpazīšanas algoritmiem vai pirkstu nospiedumu izmantošana mobilo telefonu atbloķēšanai. Turklāt virtuālo tehnoloģiju visuresamība nozīmē arī neierobežotas iespējas tikt novērotam, izsekotam un kontrolētam,” vērtēja Rasa Šmite.

Latvijas Kultūras akadēmijas maģistra studiju programmas “Kultūras mantojuma pārvaldība un komunikācija” vadītāja Elīna Vikmane iepazīstinās ar akadēmiskās un profesionālās pilnveides izglītības programmu mērķiem un centieniem “apbruņot nozares praktiķus ar tādu zināšanu un kompetenču kopumu, kas sekmētu izpratni par aktuālajām tendencēm kultūras mantojuma jomā un palīdzētu pārvarēt izaicinājumus, kā arī veicinātu ilgtspējīgu prakšu, digitalizācijas un tehnoloģiju sniegto iespēju mērķtiecīgu izmantošanu muzeju ikdienas darbā”.

Foruma noslēgumā LMB valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde, Daugavpils Marka Rotko mākslas centra galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne, Rīgas Kino muzeja vadītāja Ieva Andžāne, Valmieras muzeja vēsturnieks Alberts Rokpelnis, Olaines Vēstures un mākslas muzeja vadītāja Liene Johansone, muzejpedagoģe Ieva Priede informēs par gūtajām atziņām un galvenajiem ieguvumiem digitālo tehnoloģiju ienākšanai muzeju ikdienā – darbā ar apmeklētājiem, krājumā, pētniecībā un izstāžu veidošanā, kā arī darba organizācijā, kā arī apspriedīs nākotnes izaicinājumus un to, kā “reālā virtualitāte” var uzlabot muzeju darbu un pakalpojumus, vēstīts foruma pieteikumā.

Foruma noslēgumu būs iespējams vērot tiešraidē LMB Facebook lapā, foruma ieraksts būs publiski pieejams LMB YouTube kanālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti