Kultūras ziņas

Kino mīļotāji dodas pēc "Kino trofejām"

Kultūras ziņas

Latvijā svin Šekspīra 450 gadu jubileju

Balvas autoriem

AKKA/LAA pasniedz Autora balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Atzīmējot divdesmit gadu jubileju, autorus pārstāvošā organizācija "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra / Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) 23.aprīlī pirmo reizi pasniedza īpašas Autora balvas. No četrdesmit pretendentiem īpaša autoru žūrija izvēlējās četrus, kuru darbi iedvesmojuši un provocējuši citus autorus ar savu novatorismu un profesionalitāti.

Balvas pasniegšanas ceremonijai autoru biedrība izvēlējās pavasarīgas pusdienas, ģimeniski sirsnīgā atmosfērā kādā Rīgas restorānā. Ar koktēlnieka Jāņa Straupes dizainēto un Arvīda Endziņa metālā realizēto balvu tika cildināti četri autori – tulkotāja Maima Grīnberga, komponists Vilnis Šmīdbergs, horeogrāfe Olga Žitluhina un scenogrāfs Andris Freibergs.

Balva esot kā cieņas apliecinājums radīšanas mistērijai – tā par šo pasākumu izteicās Inese Zandere. Bet cik ilglaicīgas attiecības ar sevis radīto ir pašiem autoriem?

„Fiziski tie darbi neeksistē bez manis. Man pašai tas maksā nenormālu enerģiju. Es labprāt palaistu kā režisors, – lai dzīvo. Varbūt man kādreiz izdosies,” saka horeogrāfe Olga Žitluhina.

Savukārt scenogrāfs Andris Freibergs, kurš veidojis skatuvisko iekārtojumu vairāk nekā 225 izrādēm, norāda, ka šķiras no radošā procesa līdz ar pirmizrādi.

 „Darbs, kas darās ar patiku un lielu aizraušanos, to vienmēr jūt skatītājs,” uzsver Freibergs.

Kā iepriekš vēstīts, tulkotāja Maima Grīnberga izpelnījusies Autora balvu par Jāna Krosa romāna "Stūrgalvības hronika" tulkojumu no igauņu valodas, horeogrāfe Olga Žitluhina par horeogrāfija dejas izrādi "Ārā", scenogrāfs Andris Freibergs par mākslas izstādi "Andris Freibergs. Scenogrāfija" un komponists Vilnis Šmīdbergs par Koncertu alta saksofonam un orķestrim.

Autora balvas mērķis ir uzturēt Latvijas kultūras radītāju savstarpējās koleģiālās solidaritātes garu, atzīmēt autoru izcilus sasniegumus jebkurā darbu veidā un žanrā, stiprināt intelektuālā darba veicēju pašapziņu un pievērst uzmanību autoru organizācijai, kas nodrošina autoru mantisko tiesību īstenošanu Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti