AKKA/LAA aicina mainīt dīkstāves pabalsta saņemšanas kritērijus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra / Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) publiskā vēstulē aicina Ministru kabinetu un Kultūras ministriju neizslēgt autoratlīdzību un blakustiesību maksājumu saņēmējus no dīkstāves pabalsta pretendentu loka.

AKKA/LAA padome vēstulē raksta: “4597 Latvijas autoru vārdā AKKA/LAA aicina LR Ministru kabinetu un Kultūras ministriju iedziļināties un izprast sekas, ko Covid-19 krīze un ar to saistītais valdības pieņemtais lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu var izraisīt attiecībā uz kultūras nozari un tajā nodarbinātajiem autoriem.

Mēs pamatoti uzskatām, ka regulāro autoratlīdzību un blakustiesību maksājumi nevar kalpot par iemeslu, lai kādam no autoriem nepiešķirtu dīkstāves pabalstu vai liegtu iespēju pieteikties kādam citam valsts paredzētajam atbalsta veidam.”

Padomē norāda, ka valdības lēmumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu ir ietverti aizliegumi organizēt jebkādus publiskus pasākumus, ierobežojumi attiecībā uz kultūras, izklaides, ārpustelpu sporta un citām atpūtas vietām, tāpat arī tirdzniecības vietām. Minētie ierobežojumi pagaidām ir spēkā līdz 2020. gada 14. aprīlim, bet AKKA/LAA pārstāvji uzsver, ka šobrīd prognozējama šā termiņa pagarināšana. AKKA/LAA paredz, ka jomās, kurās stājušies spēkā ierobežojumi, autoru ieņēmumi ievērojami kritīsies.

Vēstulē uzsvērts, ka lielākajai daļai AKKA/LAA pārstāvēto Latvijas autoru autoratlīdzības saņemšana no AKKA/LAA nav primārais iztikas avots. AKKA/LAA izmaksāto autoratlīdzību 2019. gadā un 2020. gada pirmajos trīs mēnešos vidēji ir saņēmušas 875 personas, vidēji 95 eiro mēnesī. 91% saņēmēju mēneša vidējā atlīdzība ir mazāka par 200 eiro.

Padomē norāda, ka lielākā daļa AKKA/LAA pārstāvēto Latvijas autoru par savu darbu izmantošanu no biedrības saņem atlīdzību, kura gada ietvaros nepārsniedz 700 eiro.

2019. gadā aptuveni 3500 AKKA/LAA pārstāvēto Latvijas autoru visa gada laikā no AKKA/LAA saņēmuši summu, kas nepārsniedza 700 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Tāpat padomē uzsvēra, ka šobrīd aprēķinātā un izmaksātā autortiesību un blakustiesību atlīdzība par iepriekšējiem periodiem neatspoguļo autoru un izpildītāju šābrīža ienākumus. AKKA/LAA gadījumā ārkārtējās situācijas ietekme var izpausties arī ar viena vai vairāku mēnešu nobīdi, jo konkrētajā mēnesī autori faktiski saņem autoratlīdzību par savu darbu izmantojumu iepriekšējos periodos – pēc tam, kad autoru darbu izmantotāji ir samaksājuši attiecīgo atlīdzību licences maksas veidā un tā ir sadalīta un izmaksāta attiecīgajiem autoriem.

AKKA/LAA padomē ir Valdis Muktupāvels, Lauris Gundars, Ingus Ulmanis, Kārlis Lācis, Arvīds Mūrnieks, Kārlis Kazāks, Mārtiņš Brauns, Jānis Holšteins-Upmanis, Valdis Rūmnieks.

KONTEKSTS:

Valdība 31. martā lēmusi, ka ārkārtējās situācijas skartie un dīkstāvē bez ienākumiem palikušie pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumu darbinieki varēs saņemt dīkstāves pabalstus. Valdība izvirzījusi kritērijus, ka, lai pretendētu uz pabalstu, ārkārtējās situācijās laikā ieņēmumu nedrīkst būt vispār – tai skaitā AKKA/LAA un LaIPA administrēto autoratlīdzību par jau esošu autordarbu publisku izmantošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti