Kultūra

Atklāj Latvijas pēdējo mohikāņu grāmatu par Latgales ciemu iedzīvotājiem

Kultūra

"Kilograms kultūras" pieteikto kultūrvietu apkopojums

“Dūmoj ar komatim!” latgaliešu literatūras un valodas popularizēšanas akcija

Akcijā «Dūmoj ar komatim!» popularizē latgaliešu literatūru un valodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai popularizētu latgaliešu literatūru un valodu, šajā nedēļā sākas akcija “Dūmoj ar komatim!” jeb “Domā ar komatiem!”. Akcijas laikā ar video īsfilmām un pastkartēm latgaliešu kultūras aktīvisti pievērš uzmanību latgaliski radītiem literāriem darbiem. Šajā nedēļā biedrības “Latgolys Producentu grupa” profila sociālajos tīklos ir publicētas pirmās piecas literāro darbu vizualizācijas.

Valentīna Lukaševiča dzejolis “Iz lūga burka ar iudinī sasvīstu maizi”, tā nosaukumu latviskojot “Uz loga burka ar ūdenī sasviestu maizi”, ir viens no darbiem, kas latgaliešu literatūras un valodas popularizēšanas akcijā “Dūmoj ar komatim!” ir vizualizēts video īsfilmā. To ielasa Rēzeknes Tautas teātra aktieris un mūziķis Oskars Lustiks.

Video redzama uz tumša, veca koka sienas fona tukša stikla glāze, kurā jau pēc brīža tiek liets piens tik daudz, ka tas līst pāri glāzes malai. Literāro darbu vizualizācijas veidoja Viola Lapa un Guntis Rasims, kurš atzīst, ka tās ir kā sava veida dzejas klipi.

“Mēģinājām veidot dzejas videoklipus, kā mēs paši saucam, kas ir īsi - no pusminūtes līdz trīs minūtēm, lai tie ir dažādi, lai ir pietiekami izsakoši, lai bilde papildina gan ierunātāju, gan pašu darbu”, stāsta literāro darbu vizualizācijas veidotājs Guntis Rasims.

Ir gan video, kurā redzami, dzeju ierunājot, paši cilvēki, radot atbilstošu dzejas noskaņu, gan dzejas vizualizācija ar skatiem un lietām.

“Mēs jau no paša sākuma izlēmām, ka vienkārša lasīšana kameras priekšā nebūs, jo būs pārāk garlaicīgi, jo, ja mūzikai ir video, tad dzejai arī var būt videoklipi”, tā Guntis Rasims.

Latgaliešu literatūras un valodas popularizēšanas akcijas “Dūmoj ar komatim!” idejas autors ir latgaliešu literāts Oskars Orlovs jeb Raibīs, kuram ideja par akciju radās, vērojot literatūras procesus ārzemes, kur grāmatām tiek veidoti treileri un citas mini akcijas. Pie mums šādas prakses nav, tomēr, kā uzskata Oskars, šobrīd informatīvajā pasaulē īpaši literatūrai nepieciešams jauns, aizraujošs, kodolīgs veids, kā to pasniegt un ieinteresēt klausītāju. Projekta “Dūmoj ar komatim!” vadītāja Edīte Husare stāsta par ieceres realizēšanu:

“Radās ideja, ka varētu aptvert vismaz simts gadu periodu latgaliešu literatūrā un aicināt Latgalē zināmus cilvēkus ierunāt dažādu autoru darbus un reizē popularizēt, un parādīt, cik dažāda ir latgaliešu literatūra mūsdienās, pirms simt gadiem, trimdā un padomju laikos, lai pievērstu skolēnu un internetu lietojošu cilvēku uzmanību, ka tāda latgaliešu literatūra ir, ka tā top vēl arvien, ka mēs varam lasīt latgaliski.”

Dzeju ierunājuši Latgalē zināmi cilvēki, piemēram, horeogrāfs Ilmārs Dreļs, dziesminieks Kārlis Kazāks, dziedātājs Dainis Skutelis, Latgales vēstniecības ''Gors'' vadītāja Diāna Zirniņa un vēl citi. Akcijas nosaukums “Dūmoj ar komatim!” jeb “Domā ar komatiem!” ietverta doma, ka viss turpinās, latgaliski tiek runāts un rakstīts. Šobrīd biedrības “Latgolys Producentu grupa” profila sociālajos tīklos jau ir redzamas pirmās piecas literāro darbu vizualizācijas.

Līdz gada beigām tiks publicētas pārējās desmit literāro darbu vizualizācijas. Kā apliecina Edīte Husare, ir iecerēts, ka akcija tiks turpināta arī nākamajā gadā.

“Vēl vismaz 15 jauni video varētu tapt, un vispār nav tāda gala punkta, visu laiku varētu tapt jauni video, un mēs visu laiku varētu uzzināt par kādiem latgaliešu autoriem,” norāda Edīte Husare.

Tāpat akcijas laikā ir tapušas pastkartes, kas pieejamas publiskās vietās gan Rīgā, gan Latgalē. Pastkartes veltītas šā gada jubilāriem – Valentīnam Lukaševičam, kurš nosvinēja 50 gadu jubileju, un Ontonam Slišānam, kuram šogad apritētu 70. Uz pastkartēm redzami latgaliešu literātu darbu fragmenti. Akcijas ideja “Dūmoj ar komatim!” mudināt gan vairāk lasīt, gan arī rakstīt latgaliski.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti