Kultūras ziņas

Izdota grāmata par mākslinieku Ivaru Poikānu

Kultūras ziņas

Grupas "Instrumenti" filma

Jānim Cimzem - 200

Aizvadīti «Skolotāju skolotāja Jāņa Cimzes Valkas rudens lasījumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Turpinot Jāņa Cimzes 200.jubilejai veltītos pasākumus, aizvadīti „Skolotāju skolotāja Jāņa Cimzes Valkas rudens lasījumi”, kuros ar referātiem uzstājās Latvijas un Igaunijas pedagogi un pedagoģijas vēsturnieki.

"Skolotāju skolotāja Jāņa Cimzes Valkas rudens lasījumos" tika akcentēts viņa ideju laikmetīgums, ieguldījums mūzikas pedagoģijas attīstībā, vērtēts devums Eiropas pedagoģijas kontekstā. Vēsturnieki atzīst - Jānis Cimze jau 19. gadsimtā bija Eiropas cilvēks, jo tieši viņš tur valdošās pedagoģijas idejas ieviesa arī Latvijā.

"Viņš ir mācījies pie ļoti slaveniem Eiropas pedagogiem, mēs visi zinām Dīstervēgu, Gableru, Karnišu, tā kā viņš ir tās humānās demokrātiskās idejas un arī teorētiskās atziņas pedagoģijā apguvis, tieši studēdams Eiropā," stāsta Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesore Aīda Krūze.

Pētniece arī atzīst – Cimzes devumu mēs novērtējam šobrīd, taču savulaik viņam nācās sastapties arī ar visai pretrunīgu sava darba novērtējumu.

Vieni pārmeta Cimzem vācisko orientāciju, jaunlatvieši, bet Cimze atradās kaut kur pa vidu un vēlāk jau vēsturnieki un pedagoģijas vēsturnieki ir izanalizējuši šo laikmetu un mēs visu cieņu atdodam Cimzem," turpina Krūze.

Atskatoties uz jau notikušajiem pasākumiem par godu Cimzem, to rīkotāji Valkā atzīst: pamatjautājums, kas visos tajos ir ticis uzdots – cik vērtīgs ir bijis mums latviešiem un arī igauņiem Jāņa Cimzes mūžs un arī veikums.

Arī izstādē, kas ir veidota kopā gan Valgas muzejam, gan mūsu Valkas novadpētniecības muzejam, mēs redzam gan komponistus, gan skolotājus, gan sabiedriskos darbiniekus. Tātad šī cilvēka mūžs nav bijis veltīgs," uzskata Valkas novada pašvaldības Izglītības un kultūras daļas vadītājs Aivars Ikšelis.

Domāts, ka šādi rudens lasījumi, kas nesīs Cimzes vārdu un kuros būs iespēja pārrunāt dažādas izglītības aktualitātes jaunākos pētījumus, Valkā pedagogus pulcēs arī turpmāk.

Jau vēstīts, ka Cimzes jubilejas svinību noslēgums gaidāms 25.oktobrī Rīgas Latviešu biedrības namā, kad notiks Cimzem veltīta konference.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti