Kultūras ziņas

LMA tēlniecības apakšnozares izstāde Kuldīgā

Kultūras ziņas

Izstādes "Neredzamās zonas" plakāts atļauts jau mēnesi

Aizkrāsot vai atstāt seno "Ladas" reklāmu?

Aizkrāsot vai atstāt seno «Ladas» reklāmu Krāsotāju ielā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sabiedrībā jau plaši izskanējis jautājums par vairāk nekā 30 gadus seno automobiļu “Lada” reklāmu uz kāda nama ārsienas Krāsotāju ielā. Cīņā par šī zīmējuma, kas vienlaikus kalpo arī kā laika zīme, saglabāšanu Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai lūdza izvērtēt, vai šim padomju mantojumam varētu piešķirt kultūras pieminekļa statusu. Bet inspekcija lēmusi, ka gluži kultūras pieminekļa statusa cienīgs šis zīmējums nav. Ja senās reklāmas atjaunošanas un saglabāšanas izdevumi gulsies tikai uz nama īpašnieku pleciem, vai viņi tam labprāt atvērs savu maciņu?

Padomju laikā populārā automašīnu zīmola “Lada” reklāmas gleznojums uz Krāsotāju ielas 18.nama pretugunsmūra tapis pirms vairāk nekā 30 gadiem. Plašu rezonansi sabiedrībā izraisīja būvvaldes lēmums, ka īpašniekiem trīs mēnešu laikā zīmējums jāaizkrāso, jo tā uzskatāma par patvaļīgu reklāmu. Šobrīd lēmums ir atcelts un izdarīts izņēmums. Un tas nozīmē, ka šobrīd tas, vai šī padomju laika liecība tiks saglabāta vai ne, pilnībā gulstas uz pašu īpašnieku pleciem.

Tas, kāpēc 30 gadus pēc sienas gleznojuma tapšanas vispār radies jautājums par tā aizkrāsošanu, izriet no pērn rudenī pieņemtiem pilsētas saistošajiem noteikumiem. Taču, lai saprastu, vai zīmējumam ir kultūrvēsturiska vērtība, nama īpašnieki vērsās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā, un 10.jūlijā inspekcija izsūtījusi atbildes vēstuli.

"Tāds ir ekspertu vērtējums, ka nav tāda vērtība, lai uzsāktu visu to procedūru, kas tiek veikta, lai iekļautu kādu objektu valsts aizsargājamo pieminekļu sarakstā," saka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija vadītāja vietniece Katrīna Kukaine.

Ja gadījumā īpašnieki un būvvalde turpmāk nevarēs rast kompromisu, inspekcija ir gatava iejaukties, taču pagaidām gleznojums nekādi nav aizsargāts un iestādē norāda, ka teorētiski īpašnieks drīkst to arī aizkrāsot.

Inspekcijas lēmums no vienas puses īpašniekiem liek atviegloti uzelpot, jo to rokas nesasien pieminekļa statuss, kaut arī tieši šādu vērtējumu viņi nebija lūguši un secina, ka ir mazliet pārprasti.

"Mēs nelūdzām, lai to atzīst par pieminekli, mēs vaicājām, vai tam uzrakstam vispār ir kultūrvēsturiska nozīme," norāda Krāsotāju ielas nama līdzīpašnieks Helmuts Jauja. "Bez liekas nepieciešamības, protams, mēs viņu neaiztiksim, jo mēs uz to lietu skatāmies no divām pusēm – gan kā īpašnieki no tīri praktiskā viedokļa, jo varbūt kaut kad tā siena tālā nākotnē būs jāsiltina, bet šobrīd tuvākā nākotnē nekādu plānu attiecībā uz to vietu nav. Vienlaikus mums tas attēls patīk un, pateicoties būvvaldei, mēs viņam tā pievērsām uzmanību."

Notikumu gaitai sekojis līdzi arī arhitekts Pēteris Bajārs. Viņaprāt, situācijā izgaismojas arī melnbaltā domāšana attiecībā uz padomju mantojumu un ierēdņu turēšanās pie likuma burta, kamēr nozīmīgas vēstures liecības aiziet nebūtībā.

"Šī pieminētā "Ladas" reklāma ir augstas kvalitātes grafiskā dizaina paraugs, tādu paliek  aizvien mazāk un mazāk. Patiesībā kādreiz katrs brandmūris bija apgleznots, bet šobrīd šīs vecās 80/90. gadu reklāmas ir palikušas burtiski pāris desmiti," skaidro arhitekts Pēteris Bajārs. "Šīs padomju laika ēkas – lielākā daļa no tām nav piemineklis, jo pieminekļu inspekcija vēl joprojām darbojās pēc vecajiem standartiem, ka – lai ēku iekļautu pieminekļu statusā, jāpaiet 50 gadiem kopš viņas būvniecības.''

Tikmēr pašreizējie īpašnieki ir pārliecināti, ka žiguļa reklāma, kas noteiktā rakursā izskatās, it kā auto brauktu pa kaimiņos esošās mājas jumtu, piešķir šarmu apkārtnei, tomēr par vēstures liecību saglabāšanu nevajadzētu arī pārmaksāt.

"Manā ieskatā tā izdaiļo to ielu, bet tajā pašā laikā viņai nevajadzētu radīt tādus absolūti nepārvaramus šķēršļus ielas dabiskai attīstībai," uzskata Jauja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti