Dienas ziņas

Kurš maksās par tekstila atkritumu apsaimniekošanu?

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Madonā tapis saulespuķu sienas gleznojums

Aicinot saglabāt mieru savā starpā, Madonā tapis sienas gleznojums ar saulespuķēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Madonā uz kādas mājas sienas pēc mākslinieka Daiņa Rudens izveidotajiem trafaretiem uzzīmētas saulespuķes ar Raiņa vārdiem: "Ne tauta pret tautu tad karos, bet visas kopā pret tumsu." Redzot, cik kara ietekmē saasinātas kļūst attiecības starp līdzcilvēkiem, madonietei Evai Šķēlei radās ideja ar Raiņa vārdiem likt aizdomāties, cik svarīgi ir saglabāt mieru savā starpā, tādēļ tapis šāds sienas gleznojums. Madonieši gatavi dalīties ar trafaretiem un pāri palikušajiem krāsas baloniņiem, lai šādi uzraksti taptu arī citās pilsētās un ciemos.

Madoniete Valda par gleznojumu saka: "Man personīgi, ieraugot šo sienu, uzreiz saulains kaut kas liekas, bet tie vārdi – stipri." Savukārt Madonas novada iedzīvotājai Guntai radušās pārdomas: "Mums tiešām ir jābūt atbalstošiem cilvēkiem. Galvenais, savā starpā nevajadzētu ķildoties Latvijā un vajadzētu arī gan krievu tautības, gan latviešu tautības cilvēkiem izprast, kas notiek vispār tajā režīmā."

Eva Šķēle ir pārliecināta, ka sevī jāsaglabā gaisma jebkuros apstākļos: "Kad notiek šīs kara šausmas un mēs sekojam tām līdzi, tevī kāpj ārkārtīgi lielas dusmas, tu pats paliec naidīgs. Tu esi bijis cilvēks, kurš respektē dažādas kultūras, pēkšņi sāc kādu ienīst, kas nav okei.  Sevī jāsaglabā tā gaisma, lai tu vispār reāli varētu kādam palīdzēt un lai tas neaiziet vēl lielākā ļaunumā."

Trafaretus gleznojumam veidojis mākslinieks Dainis Rudens, tā tapšanā iesaistījušies vairāk nekā desmit madonieši. Kā stāsta Šķēle, lai arī laikapstākļi bijuši nelabvelīgi, darbu tomēr izdevies pabeigt īsi pirms pusnakts, automašīnu lukturu gaismā. 

"Māja pieder mums ar vīru, mēs viņu šobrīd atjaunojam. Madonas domē arī saskaņojām, viss oficiāli, lai mēs nebūtu vandāļi. Mums palika tie trafareti, palika krāsu baloniņi, un sapratām, ka mēs varam nodot tālāk un visiem, kuriem ir interese – mājas, ēkas, pilsētas, privātie cilvēki var no mums saņemt mantojumā, un pirmais jau ir pieteicies, tā ir Rīga. Visdrīzāk, taps šis zīmējums Bruņinieku ielā," atklāja idejas autore.

Līdztekus tam interesi par iespēju turpināt akciju ar mērķi, lai šāds gleznojums taptu gandrīz katrā pilsētā un ciemā, izteikuši vairākas, tostarp Gulbenes novada pašvaldība.

Gulbenes novada pašvaldības domes sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Igaviņa ir pārliecināta: "Šī ir brīnišķīga iespēja caur mākslu atbalstīt Ukrainu. Laikā, kas nebūt nevienam nav viegls un tik ļoti gribas, lai visā Latvijā uzzied saulespuķes. Mēs to izdarīsim, mēs tiešām ceram, ka sekos arī mums. Lai izdodas!"

Līdz ar to ne vien uz ēku sienām būs redzamas saulespuķes, bet, iedzīvotājiem atsaucoties akcijai, kā simbols pret karu Ukrainā tās šovasar uzziedēs arī daudzos dārzos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti