Aicina UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam pieteikt kultūras un dabas pieminekļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina pašvaldības, nevalstiskās organizācijas un citas juridiskās personas līdz 2020. gada 30. jūnijam pieteikt izcilus Latvijas kultūras un dabas pieminekļus iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā, medijus informē UNESCO Latvijas Nacionālas komisijas pārstāvji.

“Atrašanās Latvijas nacionālajā sarakstā un vēlāk Pasaules mantojuma sarakstā nodrošina vietai ne tikai starptautisku atpazīstamību, bet būtiski uzlabo mantojuma pārvaldību, piesaista investīcijas tā saglabāšanai un attīstībai, veicina mūsdienīgu mantojuma interpretāciju un komunikāciju ar vietējo kopienu,” uzsver UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija izsludina pieteikšanos UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam. Tam reizi piecos gados iespējams nominēt īpaši nozīmīgas kultūras, dabas vai jaukta tipa vērtības. Pašlaik sarakstā jau ir iekļauta Kuldīga (Goldingena), Grobiņas arheoloģiskais ansamblis kā kultūras mantojuma pieminekļi un Daugavas loki kā dabas un kultūras mantojums.

Iekļaušana nacionālajā sarakstā ir priekšnosacījums vietas nominēšanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam, kas ir viens no starptautiski visnozīmīgākajiem sarakstiem kultūras jomā, kas ataino cilvēka radošā gara meistardarbus, kā arī unikālas pasaules dabas vietas, kam piemīt īpaša estētika, bioloģiska daudzveidība vai savdabīga mijiedarbe ar pasaules kultūras attīstību. Pašlaik Pasaules mantojuma sarakstā atrodas 1121 piemineklis – 869 kultūras, 213 dabas un 39 jaukti no 167 dažādām valstīm. 1997. gadā šajā starptautiskajā sarakstā savu vārdu ierakstīja Rīgas vēsturiskais centrs un 2005. gadā – Strūves ģeodēziskais loks. Pasaules mantojuma saraksts ir izveidots UNESCO Konvencijas par kultūras un dabas mantojuma saglabāšanu ietvaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti