Aicina pieteikt kandidātus Normunda Naumaņa Gada balvai kritikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Normunda Naumaņa biedrība un balvas žūrija izsludina kandidātu pieteikšanu Normunda Naumaņa (1962-2014) vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā, kā arī Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvai. Pieteikumi jāiesūta līdz 6. decembrim, paziņojumā medijiem informē organizatori.

Pirmo reizi žūrija piešķirs naudas balvu 500 eiro apmērā arī labākajam jaunajam kritiķim. To finansiāli atbalsta SIA ''Kurekss''. Galveno balvu 1500 eiro apmērā atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde". Normunda Naumaņa Gada balvai kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi nacionālās balvas statusu.

Godalgas mērķis ir izcelt kritikas nozīmi mākslas procesā, veicināt kritikas kvalitāti un rosināt kritisko domāšanu. 

Balvas žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins uzskata, ka "mākslas kritika ir trausls un ietekmīgs instruments, kas palīdz labāk saprast un piedzīvot kultūras procesus savā zemē, tā vienlaikus dokumentē un saglabā notikušo nākotnei, bet arī rosina māksliniekus apzināt paveikto. Šobrīd mākslas kritika ir apdraudēta kā profesija, taču Normunda Naumaņa vārdā nosauktā balva cenšas situāciju mainīt, celt augšā šī aroda prestižu".

Gan Gada balvai, gan Jaunā kritiķa/es balvai var pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā. Balvām var pieteikt recenzijas, kas publiskotas laikā no 2018. gada 1. decembra līdz 2019. gada 1. decembrim. Kandidātus var pieteikt jebkurš interesents, arī pats autors. Jaunā kritiķa/es balvai var pieteikt kandidātus, kuri līdz 2019. gada 1. decembrim nav sasnieguši 28 gadu vecumu. Pieteikumi jāiesūta līdz 6. decembrim.

Izskatot pieteikumus abām balvām, tiks vērtēta kritiķu spēja ne vien analizēt mākslas darba kvalitātes, jauno un izcilo nošķirt no viduvējībām un neveiksmēm, bet arī prasme konkrēto mākslas notikumu aplūkot plašākā kultūrvēsturiskā vai mūsdienu mākslas kontekstā.

Pagājušā gada galvenās balvas saņēmēja Undīne Adamaite saka: "Vai kāds var pateikt, kāpēc ir nepieciešama tik dīvaina radība, kā zaru kukainis? Tāpat neesmu droša, ka varu uzskatāmi argumentēt, kāpēc intelektuālajā ekosistēmā ir nepieciešama tik šķietami egocentriski parazītiska nodarbe kā mākslas kritika. Bet vajag taču, ne? Jo citādi mēs vēl par sunīšiem paliksim, kā Rainis teica. Tiem, kas grāmatiņu nevis lasa, bet sakož un pēc tam sakož cits citu. Un viens otru slavēdami, iztērēsim visu pasaulē laisto ordeņu materiālu. Tāpēc labāk būsim kritiķi un lasīsim recenzijas, priecājoties, kā reizumis talantīgā recenzijā, līdzīgi kā atspoguļotajā mākslas pirmavotā, atblāzmo arī filozofa, matemātiķa, dzejnieka, mūziķa, publicista, dārznieka darbs. Visbeidzot – kritiķa teksti ar savu personības autorību ir atelpa sabiedrībā, kur norma ir daudzreizēji anonīmi tekstu atgremojumi."

Balvas tiks pasniegta 6. janvārī pasākumā “NN nakts” Jaunajā Rīgas teātrī.

Pieteikumus izvērtēs un balvu laureātus noskaidros žūrija, kuras priekšsēdētājs ir dzejnieks un filozofs Ilmārs Šlāpins. Žūrijā darbojas Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības “Neputns” galvenā redaktore Laima Slava, Valsts kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, literatūras kritiķe Anda Baklāne, pagājušā gada galvenās balvas mākslas kritikā ieguvēja, teātra kritiķe Undīne Adamaite un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte. Žūrijas darbam atbalstu sniedz Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Kandidātus var pieteikt, rakstot uz elektroniskā pasta adresi: [email protected] un norādot, vai kandidāts tiek izvirzīts uz Gada balvu kritikā vai Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvu. Piesakot kandidātus Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvai, jāiesūta trīs kandidāta publikācijas, kā arī CV.

KONTEKSTS:

Balvu ir izveidojusi Normunda Naumaņa biedrība, tās dibinātāji ir rakstnieki Andra Neiburga, Pauls Bankovskis, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, aktieris Ģirts Krūmiņš, mākslinieki Sarmīte Māliņa un Andris Breže, Latvijas Jaunā teātra institūta valdes priekšsēdētāja Gundega Laiviņa, Nacionālā teātra direktora palīgs Ojārs Rubenis, Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Ašeradena, Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, izdevniecības “Neputns” galvenā redaktore Laima Slava, komponists un dziedātājs Jānis Šipkēvics, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma u.c.

Biedrības mērķis ir mākslas kritikas un kritiskās domāšanas veicināšana Latvijā, kultūras vērtību popularizēšana un izcilā teātra un kino kritiķa, publicista Normunda Naumaņa radošā mantojuma popularizēšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti