Aicina pieteikt kandidātus Gada balvai mākslas kritikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Normunda Naumaņa biedrība un balvas žūrija izsludinājusi kandidātu pieteikšanu Normunda Naumaņa vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā, kā arī Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvai. Pieteikumi jāiesūta līdz 10. decembrim pulksten 17.00, informēja biedrības pārstāvji.

Balvas žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins uzsvēra: "Mūsdienās par īpaši nepieciešamu iemaņu kļuvusi kritiskā domāšana un spēja izvērtēt informāciju. Kultūras un mākslas kritiķiem šajā jomā vienmēr ir bijusi svarīga loma – ar savu darbu tie sniedz uzskatāmu piemēru un iedvesmo ieraudzīt vairāk par virspusējo. Mākslas kritika dod mums instrumentus un prasmes, kas palīdz ne tikai izvērtēt mākslinieku radīto darbu, bet arī labāk to saprast un izdzīvot. Šodien kritiskās domāšanas prasme palīdz izdzīvot šī vārda tiešākajā nozīmē – izdzīvot un sadzīvot ar atšķirīgiem viedokļiem, redzējumiem vai pārliecībām. Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā pievērš uzmanību autoriem, kas turpina strādāt šajā nepateicīgajā amatā un pierāda, ka domāšana un spēja sarunāties par redzēto, dzirdēto un sajusto ir svarīga."

Galveno balvu 1500 eiro apmērā atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde". Jau trešo gadu žūrija piešķirs naudas balvu 500 eiro apmērā  labākajam jaunajam kritiķim. To finansiāli atbalsta SIA "Kurekss". Normunda Naumaņa Gada balvai kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi Nacionālās balvas statusu.

Gada balva kritikā un Jaunā kritiķa/es balva tiks pasniegta svinīgā ceremonijā 2022. gada 10. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī.

Gan Gada balvai, gan Jaunā kritiķa/es balvai var pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā. Balvām var pieteikt recenzijas, kas publiskotas laikā no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 1. decembrim. Kandidātus var pieteikt jebkurš interesents, arī pats autors. Jaunā kritiķa/es balvai var pieteikt kandidātus, kuri līdz 2021. gada 1. decembrim nav sasnieguši 28 gadu vecumu. Piesakot kandidātus Jaunā kritiķa/es  balvai, jāiesūta trīs kandidāta publikācijas, kā arī CV. Pieteikumi jāiesūta līdz 10. decembrim.

Izskatot pieteikumus abām balvām, tiks vērtēta kritiķu spēja ne vien analizēt mākslas darba kvalitātes, jauno un izcilo nošķirt no viduvējībām un neveiksmēm, bet arī prasme konkrēto mākslas notikumu aplūkot plašākā kultūrvēsturiskā vai mūsdienu mākslas kontekstā.

Pieteikumus izvērtēs žūrija, kuras priekšsēdētājs ir dzejnieks un filozofs Ilmārs Šlāpins. Žūrijā darbojas Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava,  "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, literatūras kritiķe Anda Baklāne, teātra kritiķe Undīne Adamaite un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Kandidātus var pieteikt, rakstot uz elektroniskā pasta adresi: [email protected] un norādot, vai kandidāts tiek izvirzīts uz Gada balvu kritikā vai Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti