Kultūras ziņas

Olgas "Buramdziesmas" noslēdzas Rīgā

Kultūras ziņas

Rīga nodod kultūras galvaspilsētas stafeti

Aicina piedalīties projektā "Satiec savu meistaru! 2015"

Aicina piedalīties projektā «Satiec savu meistaru»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Satikt savu aušanas, kalšanas, dejošanas, dziedāšanas vai kāda cita tautas aroda meistaru ikviens varēs arī šogad. Akcija "Satiec savu meistaru 2015" gaidāma marta beigās. Šobrīd tai sāk pieteikties pirmie tautas daiļamatmeistari.

"Mēs mācāmies visas etnogrāfijas, kompozīcijas, studējam to, kas ir muzeju fondos. Interesanti, ka pirms desmit gadiem gribēja aust kaut ko modernu, tagad viss pirmais kurss sauc - mēs gribam etnogrāfiju," stāsta tautas lietišķās mākslas studijas "Rota" vadītāja Aija Krūmiņa.

Tautas lietišķās mākslas studija "Rota" arī šī gada meistaru dienās visiem interesentiem mācīs veidot galdautus, lakatus un tautas tērpus. Tiesa, to nevar iemācīties vienas dienas laikā. Studijas vadītāja stāsta, ka pērn tieši meistaru dienās daudzas dāmas, piesakoties studijā, sev atklāja šo brīnišķīgo un noderīgo arodu. 

"Pagājušajā gadā meistaru dienās pirmais kurss nokomplektējās. Cilvēks bija atnācis adīt, ieraudzīja stelles un pieteicās studijā. Aprīlī viss bija pilns," saka Aija Krūmiņa.

"Vispopulārākas ir audējas - joprojām par to ir interese, arī puišiem," atklāj Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

Pagājušajā gadā satikt savu meistaru varēja 102 darbnīcās visā Latvijā, tās apmeklēja vairāk nekā 3600 interesentu. Šī gada akcijai meistari var pieteikties līdz 9.februārim, bet satikt arodu pratējus varēs no 27. līdz 29.martam.

"Šajā prasmju dienā mēs aicinām piedalīties tradicionālo prasmju zināšanās, balstītās Latvijas nemateriālājā kultūras mantojumā," norāda Linda Rubena.

Savukārt gaidot Latvijas valsts simtgadi, Latvijas Televīzijā top raidījums, kurā arī tiks meklēti meistari. Tas būs astoņu raidījumu cikls, kas akcijā "Katram savu tautas tērpu" stāstīs par tautas tērpu veidošanu un nēsāšanu.

"Rotas" vadītāja stāsta, ka šāda akcija ir ne tikai apsveicama, bet arī nepieciešama, jo interese par tautas tērpiem arvien pieaugot. "Meitenes nāk un prasa - mēs gribam tautas tērpu. Es ceru, ka mums būs katrai savs tautas tērps," pauž Aija Krūmiņa.

Pieteikties akcijai "Satiec savu meistaru" var Latvijas Nacionālā kultūras centra mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti