Kultūras ziņas

Stingrāk kontrolēs senlietu izvešanu

Kultūras ziņas

Piedalies "Kilograms kultūras" ziemas balsojumā!

Aicina pašvaldības finansēt kultūras darbiniekus

Aicina pašvaldības finansēt kultūras darbiniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No šī gada 1. janvāra Kultūras ministrija (KM) savā pakļautībā esošo organizāciju darbiniekiem paaugstināja algas. Šis patīkamais notikums kārtējo reizi aktualizējis arī pašvaldību finansēto kultūras iestāžu un to darbinieku apmaksu, kas daudzviet Latvijā nav mainījies vairākus gadus.

Mūzikas un mākslas pedagogi, bibliotekāri, skatuves mākslinieki un citi KM pakļautībā esošo iestāžu darbinieki no šī gada sākuma ir tikuši pie ikgadējā algu pielikuma. Kopumā bagātāki kļūs vairāk nekā divi tūkstoši profesionāļu.

"Algas visiem ir zemas, līdz ar to mēs skatāmies, kuros sektoros tās ir viskritiskāk zemas un uz to arī koncentrējamies," uzsver KM valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

Tā, piemēram, Nacionālās bibliotēkas darbinieku vidējā alga pirms nodokļu nomaksas ir aptuveni 800 eiro, bet Rīgas Centrālās bibliotēkas darbiniekam līdz sešiem simtiem. Kā atzīst kultūras darbinieku arodbiedrību pārstāvis Aldis Misēvičs, lielākā daļā valsts pašvaldību finansētajā kultūras sektorā atalgojums ir ievērojami mazāks nekā valsts finansētajā. Uzskatāms piemērs ir kaut vai bibliotekāra darba samaksa Balvos.

"Tas pats bibliotekārs uz rokas saņem 295 eiro," norāda Aldis Misēvičs. "Tātad 400 ir viņa aldziņa, ko viņš saņem par savu augstāko izglītību, varbūt - par divām [augstākajām izglītībām]. Par datorprasmi, par svešvalodas zināšanām... Šie cilvēki reāli nav novērtēti."

Valsts finansētajā kultūras sektorā strādājošo algu pielikumiem kopumā šogad atvēlēti 10,7 miljoni eiro. Piebilstot par pašvaldību finansējumu, Kultūras ministrijas valsts sekretārs arī izsakās cerīgi.

"Tā viena lieta, kas ir skaidra, - pieaugot valsts sektora bibliotekāru algām, pieaug arī spiediens uz pašvaldību bibliotēkāru algām," turpina Voldiņš.

"Pagastā bibliotēka strādā kā kultūras centrs. Ja to bibliotēku aiztaisīs ciet, tad nekā nebūs," saka Misēvičs. "Cilvēki sapratīs, ka pagastā viņiem nav ko darīt. Pat uz vienīgo balli aiziet piektdienas vai sestdienas vakarā nav iespēju. Ko tad es te darīšu? Man arī jāskatās kādā citā virzienā! Tas ir tas bēdīgākais."

Arodbiedrību federācijas vadītājs cer, ka pašvaldības sadzirdēs šo aicinājumu un atbalstīs kultūras darbiniekus jau tuvākajā laikā. Kaut vai tādēļ, ka pavisam drīz gaidāmas pašvaldību vēlēšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti