Rīta Panorāma

Notikušas virtuālas ASV un ĶTR prezidentu sarunas

Rīta Panorāma

Gaisa spēku un sabiedroto lidojums pāri Brīvības piemineklim 18. novembrī

Benina no Francijas atguvusi kultūrvēsturiskas vērtības

Āfrikas valsts Benina no Francijas atguvusi kultūrvēsturiskas vērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Francija atdevusi Āfrikas valstij Beninai 19. gadsimtā nolaupītas kultūrvēsturiskas vērtības. Attiecīgo līgumu pagājušajā nedēļā parakstīja abu valstu prezidenti Emanuels Makrons un Patriss Talons.

Beninas prezidents Patriss Talons ir gandarīts: "Zvaigznes jau kādu laiku ir sakritušas par labu Beninai. Atdošana simboliski saistās ar mūsu dvēseli, mūsu identitāti – ja piemeklējam  vienkāršākus vārdus, lai to paskaidrotu. Tas ir apliecinājums, kas mēs esam bijuši. Liecība par to, kā mēs dzīvojām iepriekš."

Automašīnas ar 26 kultūrvēsturiskiem priekšmetiem, tai skaitā senām statujām, karaļu troņiem un totēmu stabiem, Beninas galvaspilsētā Kotonu ar sajūsmu sagaidīja daudzi iedzīvotāji, bet oficiālā ceremonija notika pie prezidents pils. Vērtslietas 1892. gadā konfiscēja franču koloniālā karaspēka pārstāvji no Dahomejas karaļa pils Abomejā, un tieši šajā pilsētā tiek veidots jauns muzejs, kurā izvietos kolekciju. Tomēr sākotnēji kultūrvēsturiskos priekšmetus divus mēnešus uzglabās neizsaiņotus, lai tos pamazām pieradinātu pie karstuma un augstā gaisa mitruma.

Bagātā Dahomejas karaliste mūsdienu Beninas teritorijā pastāvēja no 17. līdz 20. gadsimtam. 1899. gadā to pakļāva Francija, bet neatkarību tā atguva 1960. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti