Kultūras ziņas

Ar filmas "Mans laulību projekts" pirmizrādi sākas Riga IFF

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ādažos top mākslinieces Ances Eikenas sienas gleznojums

Ādažos top mākslinieces Ances Eikenas sienas gleznojums – veltījums ģimenēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vairākās Latvijas vietās šogad ēkas izdaiļo ar jauniem sienas gleznojumiem. Šādu ideju attīsta izglītības iniciatīva "Ziedoņa klase". Uz Ādažu vidusskolas sienas tiek veidots gleznojums "Tādi kā radi". Darba idejas autore ir Ance Eikena, savukārt uz ēkas sienas to pārnes mākslinieks Miķelis Mūrnieks un Zahars Ze.

Mākslinieces Ances Eikenas ideja par sienas gleznojumu "Tādi kā radi" veidojusies, galvenokārt iedvesmojoties no Ādažu novada ģerboņa. Tajā redzama Dortmaņa lobēlija – īpaši aizsargājams augs, kas aug Ādažu novadā. Tajā divi lobēlijas ziedi sargā trešo – mazo, trauslo, vēl neizplaukušo pumpuru.

"Šie ziedi simbolizē ģimeni. Bet tā kā ģimenes ir ļoti dažādas, es murālī to ziediņu izspēlēju dažādos veidos, lai tā kā… Nu jā, attēlotu to, ka ģimene dažreiz ir arī... Dažreiz maziem pumpuriņiem ir jārūpējas par vecākiem. Dažreiz vecāku vietā ir vecvecāki vai kādi draugi, krustvecāki. Ka ģimene ir ļoti dažāds un plašs jēdziens," skaidro Eikena.

Papildu iedvesma radusies no Imanta Ziedoņa citāta: "Visi mēs te vienā pasaulē esam radušies un tāpēc pat tādi kā radi. Tā mums vienam pret otru jāizturas."

Projekta mērķauditorija ir jaunieši, tāpēc murālim izvēlēta mācību iestādes siena. Izglītības iniciatīvas "Ziedoņa klase" vadītāja Elizabete Pavlovska stāsta: "Tas laikam ir tas galvenais laikmetīgās mākslas un murāļa uzdevums – ka māksla nāk arvien tuvāk un tuvāk cilvēkam, sabiedrībai."

Māksliniece ir gandarīta: "Es varu teikt, ka es esmu daudzus gadus ļoti sapņojusi par šādu iespēju, jo mums Latvijā ļoti pietrūkst tādu sienu gleznojumu, ielu mākslas pilsētvidē. Tas dzīvi tiešām padara daudzreiz skaistāku, un to mums ļoti, ļoti vajag. Cerams, ka būs vēl daudz tādu iespēju."

"Ziedoņa klases" veidoto projektu plānots īstenot piecās Latvijas vietās. Līdz šim sienas gleznojums tapis Talsu sirdī, uz Mākslas skolas fasādes, un uz Smiltenes Kultūras centra sienas. Projekta otrajā daļā plānots ar jauniešiem runāt par Imantu Ziedoni, laikmetīgo kultūru, mākslu un citām viņiem aktuālām tēmām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti