Rīta Panorāma

Puķupods, kas pauž puķu emocijas

Rīta Panorāma

Pasaules zinātnē pienēmtu defektu pārvērš par efektu

970 tūkstoši rakstniecības un mūzikas vērtību ceļo uz jauno Pulka ielas krātuvi

970 tūkstoši Rakstniecības un mūzikas muzeja vērtību ceļo uz jauno krātuvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Janvāra pirmajā pusē uz jauno Pulka ielas krātuvi no Rakstniecības un mūzikas muzeja Tērbatas ielas glabātuves ceļos pirmās tūkstoš kastes ar unikāliem muzeja krājumiem. Muzeja krājumam šī ir jau otrā pārcelšanās sešu gadu laikā – iepriekšējā notika ārkārtas apstākļos pēc ugunsgrēka Rīgas pilī 2013. gadā. Taču šoreiz muzejs Jurģus svin priecīgi.

Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Iveta Ruskule pirms lielās pārvākšanās uz Pulka ielas krātuvi Latvijas Raidījumam “Rīta Panorāma” atklāj, ka pārvedamo vēsturisko vērtību starpā ir arī 60 klavieres un lielie priekšmeti. Tai skaitā – dziedātājas Alīdas Vānes klavieres un mūziķa Jura Kulakova vēsturiskais sintezators.

Mūzikas krājuma glabātāja Dana Filipsone par Jurģu zīmi izvēlējusies komponista Emīla Dārziņa mātes atstāto vēstuli ar muzejam dāvāto priekšmetu uzskaitījumu un komponista rokrakstus.

“Man lielākais prieks parasti ir gandarījums, kad es esmu kādu kolekciju no A līdz Z sakārtojusi, man plauktos ir skaistas mapes, katrā mapē ir balti, skaisti konverti ar korektiem aprakstiem, tas viss ir elektroniskajā sistēmā, un viss ir pieejams, un viss ir vienkārši ideāli,” stāsta Filipsone.

Rakstniecības krājums jau sapakots līdz L burtam. Svinīgajam Jurģu brīdim izvēlēti Rūdolfa Blaumaņa četri nozīmīgākie priekšmeti – arī fotogrāfija, kurā redzama muzeja dibinātāja Jāņa Grestes izveidotā Rūdolfa Blaumaņa ekspozīcija.

Rakstniecības krājuma vadošā glabātāja Ieva Liepiņa īpaši izceļ Rūdolfa Blaumaņa iesākto lugas “Ugunī” melnrakstu. Netālu arī UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā iekļautās Raiņa vēstules Aspazijai.

Pārvākšanās ir ilgi gaidīta, un visa gandrīz miljonu bagātā muzeja krājuma pārvešana saplānota ļoti rūpīgi. Katrai lielajai nozarei – mūzikai, literatūrai un teātrim – ir savas, moderni iekārtotas telpas.

Rakstniecības un mūzikas muzeja direktora vietniece krājuma darbā uzsver – ir liels prieks uzsākt pārvākšanos, un vēl lielāks prieks būs, kad tas būs paveikts.

KONTEKSTS:

2019. gada 11. decembrī Pulka ielā Rīgā atklāja jauno četru muzeju krātuvi nacionālo dārgumu glabāšanai mūsdienīgos apstākļos. Krātuvē vienuviet atradīsies aptuveni divi miljoni muzeju vienību, kam pievienosies aizvien jauni krājumi. 30 000 kvadrātmetru plašajās glabāsies nacionālie dārgumi, notiks restaurācijas darbi, izstādes un tiks gaidīti apmeklētāji.

Ceļš līdz krātuves tapšanai nav bijis viegls, to vairākkārt aizkavējuši dažādi apstākļi, tostarp ekonomiskā krīze. 

Pabeigtā ēka ir Baltijā vērienīgākais objekts šādām muzeju vajadzībām. Krātuves celtniecība izmaksājusi 28,7 miljonus eiro.

Jaunajā krātuvē savus krājumus vienkopus glabās četri muzeji – Nacionālais vēstures muzejs, Nacionālais mākslas muzejs, Rakstniecības un mūzikas muzejs un Kino muzejs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti