65 vidusskolēnu komandas piedalās konkursā par Latvijas kultūras kanonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šogad konkursa "Jaunais kultūras kanons (1991-2013)" mērķis ir veicināt skolēnu interesi par Latvijas kultūras vērtībām, kas ir radītas laikā no 1991. līdz 2013. gadam. Konkursā piedalās Latvijas vispārizglītojošo skolu 10.–12. klašu skolēni, kā arī mākslas un mūzikas skolu vecāko kursu skolēni. Konkursam pieteikušās 65 komandas no visas Latvijas, pavēstīja konkursa organizatori.

Jau otro gadu tiek organizēts konkurss vidusskolēniem par Latvijas kultūras kanonu - izcilāko mākslas darbu un kultūras vērtību kopumu. Tas palīdzēs aktualizēt diskusiju par kultūras vērtībām un uzturēs vidusskolēnos interesi par kulturoloģijas, humanitāro un sociālo zinātņu mācību priekšmetiem, kā arī veicinās skolēnu pilsonisko līdzdalību Latvijas kultūrtelpas veidošanā.

Konkurss notiek divās kārtās. Pirmā kārta notiks reģionos – Valmierā (Valmieras kultūras centrā), Rēzeknē (Latgales vēstniecībā GORS), Liepājā (Liepājas Universitātē), Jelgavā (Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā) un Rīgā (Latvijas Kultūras akadēmijas Latvijas Kultūras koledžā) laikā no 13. līdz 17. janvārim. Konkursa pirmajā kārtā komandām jāizveido savi kultūras kanona vērtību saraksti, iekļaujot tajos trīs vērtības, kas radītas Latvijā laikā no 1991. līdz 2013. gadam kādās no Latvijas kultūras kanonā pārstāvētajām septiņām nozarēm: arhitektūra un dizains, kino, literatūra, mūzika, skatuves māksla, tautas tradīcijas, vizuālā māksla. Būtiski, lai nosauktās vērtības simbolizē nacionālo identitāti un/vai jauniešiem aktuālus kultūras artefaktus savā novadā vai pilsētā, lai vērtības ir  zināmas sabiedrībā un lai šīm vērtībām ir potenciāls tikt pārmantotām nākamajās paaudzēs.

Katra reģiona divas labākās komandas tiks izvirzītas finālam. Žūrijas darbā reģionos iesaistīti Kultūras ministrijas pārstāvji, Latvijas Kultūras akadēmijas pārstāvji, reģionu kultūras darbinieki un studenti. Pirmās kārtas rezultāti tiks publicēti pēc Latvijas Kultūras akadēmijas mājas lapā, Kultūras ministrijas mājas lapā un topošajā „facebook" profilā.

Otrā kārta – fināls notiks Rīgā, Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā „Zirgu pasts", 7. februārī. 10 labākās komandas atklās savu skatījumu uz pēdējā divdesmitgadē radītajām Latvijas kultūras vērtībām, argumentēs savu viedokli, pierādot to atbilstību kultūras kanonam, diskutēs un apliecinās savas idejas par kultūras vērtību transformāciju. Fināla žūrijas darbā piedalīsies Saeimas deputāts, Sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja direktore Māra Lāce, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktores vietniece Signe Pujāte, Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta direktore Jolanta Treile, nodibinājuma „Rīga 2014" programmu vadītāja Aiva Rozenberga, literatūrvēsturnieks, LKA profesors Raimonds Briedis, etnomuzikologs, Latvijas Universitātes asociētais profesors Valdis Muktupāvels, žurnālists Pauls Raudseps u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti