43 mākslas un mūzikas skolu audzēkņi saņems Kultūras ministrijas apbalvojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kultūras ministrijas (KM) apbalvojumu par sasniegumiem starptautiskos konkursos, izstādēs un skatēs mākslu nozarēs šogad saņems 43 audzēkņi, kā arī viņu skolotāji un koncertmeistari no 22 izglītības iestādēm. Apbalvojuma saņēmēju sveikšana kopā ar Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) Cimzes balvas laureātu godināšanu būs skatāma videoformātā 21. maijā KM, LNKC tīmekļvietnēs un sociālo tīklu kontos, informēja LNKC pārstāvji.

Augstākajam apbalvojumam kultūrizglītības nozarē KM šī gada sākumā aicināja pieteikt bērnus un jauniešus vecumā no desmit līdz 25 gadiem, kuri pērn guvuši nozīmīgus panākumus – godalgotas vietas – starptautiskos konkursos, skatēs un izstādēs mākslas un dizaina, mūzikas un dejas nozarē, kā arī viņu pedagogus.

Apbalvojuma žūrijas eksperti atzina, ka 2020. gada epidemioloģiskā situācija ir ievērojami ietekmējusi konkursu rīkošanas praksi mākslu jomā, ierobežojot atsevišķu konkursu norises iespējas. Tomēr tā ir sniegusi arī jaunus izaicinājumus gan konkursu organizatoriem, gan dalībniekiem un iespēju apliecināt savu talantu arī pandēmijas apstākļos. Teju 80 procenti no apbalvojumam pieteiktajiem konkursiem mūzikas jomā notikuši attālināti, nav saņemts neviens pieteikums klasiskās dejas jomā. Atsevišķi apbalvojumi par sasniegumiem vizuālās mākslas konkursos no Āzijas valstīm līdz Latvijai ceļojuši ilgāk par gadu.

“Ikreiz izvērtēt jaunos mūziķus Kultūras ministrijas apbalvojumam ir atbildīgi un ļoti grūti. Gandrīz aiz katra pieteikuma ir ieguldīts liels audzēkņa un skolotāja darbs,” pauda apbalvojuma žūrijas loceklis, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Juris Kalnciems. “Pagājušais gads ieviesa korekcijas konkursu norisēs – daudzi kļuva par attālinātiem tiešsaistes konkursiem, kuriem bija nepieciešams tikai iesūtīt savas programmas video vai audio ierakstu. Izpalika klātbūtnes efekts, tiešs muzicēšanas brīdis. Bet mūsu kā ekspertu uzdevums paliek nemainīgs – izvērtēt audzēkņu panākumus pēc nozīmības: programmas grūtības pakāpes, kopējās hronometrāžas, konkurences apjoma, žūrijas sastāva un konkursa prestiža.”

“No sirds izsaku pateicību visiem pedagogiem, audzēkņiem un vecākiem par spēju šajā laikā nepazaudēt galvenos orientierus – ticību talantam, izvēlētajam darbam un apņēmību pielāgoties situācijai, nezaudējot kvalitāti. Covid realitāte ieviesusi savas korekcijas ne tikai mūsu ikdienā, bet arī konkursu norisēs un žanros, tāpēc jo īpaša pateicība pienākas visiem, kas startējuši starptautiskos konkursos un ieguvuši godalgotās vietas,” akcentēja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Saņemtos pieteikumus vērtēja žūrija: priekšsēdētājs, LNKC direktores vietnieks kultūrizglītības jautājumos, Kultūras un radošās industrijas izglītības nodaļas vadītājs Andis Groza, žūrijas priekšsēdētāja vietniece, KM Nozaru politikas nodaļas vadītājas p.i. Līga Buševica, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Andris Teikmanis, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Juris Kalnciems, Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Gunta Bāliņa, LNKC Mākslas izglītības eksperte Ilze Kupča un LNKC Mūzikas izglītības eksperts Kārlis Jēkabsons.

KM apbalvojums kultūrizglītības jomas jauniešiem tiek piešķirts ik gadu kopš 1998. gada. Projekta organizatorisko un tehnisko sagatavošanu veic LNKC.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti