Panorāma

Ministrija prasa paskaidrojumus "AirBaltic" par luksusa elektroauto nomu

Panorāma

Eksperti: Krievijai jāsamaksā par karu Ukrainā

Strīds starp vietvaru un Ogres muzeju turpinās

VARAM neredz iemeslu iejaukties strīdā starp vietvaru un Ogres muzeju

Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Evija Smiltniece atlūgumu tomēr neiesniegs. Viņa vēlas redzēt muzeju tīkla reorganizācijas gaitu, ko plāno īstenot Ogres novada mērs, kurš tostarp ir iepīts skandālā ar sankcijām pakļautā miljonāra Pjotra Avena porcelāna kolekcijas izstādes rīkošanu. Tikmēr viens no muzeja darbiniekiem atlūgumu tomēr iesniegs, vēl daži domā par savu nākotni. Pašvaldību darbu pārraugošā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šobrīd neredz iemeslu iejaukties.

ĪSUMĀ:

  • Ogres muzeja direktore tomēr nolēmusi amatu nepamest.
  • Ogres mērs plāno muzeja reorganizāciju, iespējams, paredzot arī apvienošanu.
  • Muzejā darbu atstās sabiedrisko attiecību speciāliste, citi vēl apsver savu nākotni.
  • Par to, ka muzeja darbinieki draud aiziet no darba, mērs nesatraucas.
  • VARAM neredz iemeslu iejaukties.
  • Muzeju padomē prezentēti priekšlikumi Muzeju likuma grozījumiem, kas muzejiem paredzētu lielāku autonomiju.
  • Priekšlikumi konceptuāli atbalstīti virzīšanai tālāk Kultūras ministrijā.

Strīds sākās starp Ogres muzeju un mēru Egilu Helmani (Nacionālā apvienība) par sankcijām pakļautā Krievijas miljonāra Pjotra Avena porcelāna kolekcijas izstādes atcelšanu muzeja telpās. Muzejā uzskata, ka tiek ierobežota darbinieku brīvība un demokrātija, īpaši, ka jebkurš ieraksts muzeja mājaslapā ir jāskaņo ar Ogres pašvaldību. Lai arī izskanējis, ka Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Evija Smiltniece vēlas pamest amatu, viņa tagad tomēr cīnīsies par muzeju, turpinot darbu un vērtējot Helmaņa solīto muzeja reorganizācijas plānu:

"Aprunājoties ar kolēģiem, tomēr esmu nolēmusi darbu muzejā nepamest. Viens no iemesliem ir sāktais process reorganizācijas virzienā. Es ceru panākt labāku risinājumu gan Ogres Vēstures un mākslas muzejam, gan citiem Ogres novada muzejiem."

Ogres mērs Egils Helmanis norādīja, ka reorganizācija būs, iespējams, paredzot arī apvienošanu: "Jā, reorganizācija ir kaut kāda maiņa, ir vairāki novadi sanākuši kopā, ir nepieciešams veidot vienu kopēju novadu un vienu skatījumu uz muzejiem – vienu kopēju tīklu, kādā veidā tiek vadīta šī muzeja darbība novadā."

Tostarp par pašu skandālu gan par Avena izstādi, gan par to, ka muzeja darbinieki draud aiziet no darba, Helmanis nesatraucas: "Ir darba pienākumi, kas jāveic, ja cilvēks netiek galā ar saviem darba pienākumiem, viņš izvēlas iet projām. Tā ir viņu brīva izvēle."

Muzejā darbu atstās sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Zvirbule – viņa atlūgumu iesniegšot 31. martā: "Šis viss, kas ir noticis kopš 1. februāra, diemžēl ir psiholoģiskais spiediens, un par mūsu drosmīgo "nē!" Pjotra Avena izstādes iecerei ir pašvaldības izrēķināšanās muzeju reorganizāciju aizsegā."

Par darba pamešanu domā vēl vairāki muzeja darbinieki, tikmēr iedzīvotāji skandālā vairāk saskata politisko fonu.

"Nu tās ir tādas politiskas lietas. Izstādi kā tādu es laikam būtu skatījusies un papriecājusies par skaistajiem darbiem, bet vai šinī laikā, šinī situācijā... es domāju, ka būtu tomēr nepieņemami un nepareizi," sacīja Ogres novada iedzīvotāja Spodra.

"Tā izstāde manā skatījumā ir dīvains pasākums, ņemot vērā to, ka viņš ir ļoti lojāls Ukrainai," sprieda ogrēniete Anita.

Pašvaldību darbu pārraugošā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šobrīd īsti neredz iemeslu iejaukties. Ministrs Māris Sprindžuks ("Apvienotais saraksts") norādīja:

"No VARAM viedokļa šeit nav tas gadījums, kurā tiek skarta kāda obligāta pašvaldības funkcija. Tas ir pašvaldības, domes lēmums vai griba – vai viņi atver, vai ver ciet muzeju."

Tikmēr Latvijas Muzeju biedrība ceturtdien Latvijas Muzeju padomē prezentēja priekšlikumus Muzeju likuma grozījumiem, kas muzejiem paredzētu lielāku autonomiju. Priekšlikumi konceptuāli atbalstīti virzīšanai tālāk Kultūras ministrijā.

Latvijas Muzeju biedrības valdes locekle Elīna Vikmane skaidroja: "Mūsu priekšlikumi paredz to, ka mēs vēlētos skaidrāk nodefinēt tās pelēkās zonas, kurās īsti nav skaidrs, kādi ir gan pienākumi, gan tiesības muzeju dibinātājiem, tajā skaitā pašvaldībām."

Tikmēr pašā Ogres muzejā vēl cer, ka spēs rast kopsaucēju ar pašvaldību un ka muzeju tīkla reorganizācija tomēr viesīs pozitīvas pārmaiņas.

KONTEKSTS:

Novada domes un Ogres muzeja konfliktu, kas rezultējās izstāžu programmas atcelšanā, izraisīja nesenais atteikums uzņemt domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa iecerēto sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena kolekcijas porcelāna izstādi.

Pēc šī soļa, kā norādīja muzeja darbinieki, sākušās pašvaldības sankcijas pret muzeju – no muzeja telpām uz citām vietām pārcelti iepriekš plānotie pasākumi, muzejam aizliegts pašam komunicēt ar sabiedrību, un līdz 21. februārim nebija saskaņots šī gada izstāžu plāns muzejā, kaut arī muzejs pašvaldībai to iesniedzis jau pagājušā gada augustā.

Tāpat pašvaldība bija liegusi rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam, tomēr pēc atkārtota pieteikuma saņemšanas mītiņa dienā kļuva zināms, ka sapulces rīkošana tomēr atļauta. Mītiņā pulcējās aptuveni 200 cilvēku.

Pastāv bažas par to, kā Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību, vērtējot domes sākotnējo lēmumu aizliegt vietējai biedrībai rīkot sapulci, secināja tiesībsargs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti