Kultūras rondo

Grāmata par cilvēkiem, domāta citiem cilvēkiem. Artis Ostups "Variācijas par mēness tēmu"

Kultūras rondo

Latvijas Bibliotēku festivālā sumina labākos bibliotekārus un bibliotēkas

Latgales vēstniecība "Gors" pirmo desmitgadi svin ar pasākumu ciklu "10 kā 1"

Ir ļoti laba sajūta par to, kas mēs esam. Latgales vēstniecībai «Gors» 10. jubilejas gads

"Šodien ir ļoti laba sajūta par to, kas mēs esam, un tajā pašā laikā vēl lielāka atbildība par to, kādiem mums ir jābūt turpmāk," svētku reizē saka Latgales vēstniecības "Gors" vadītāja Diāna Zirniņa. Sagaidot savu desmit gadu jubileju, pirmā jaunizbūvētā reģionālā koncertzāle  Latvijā piedāvā pasākumu ciklu "10 kā 1"

"Es ļoti labi atceros dienu, kad tika paziņots, kā koncertzāle izskatīsies arhitektoniski un ka koncertzāles metu konkursa uzvarētājs ir "Zīdaste". Nākot uz mājām, es dažreiz nopērku kādu grāmatiņu. Toreiz es nopirku mazu, mazu Ojāra Vācieša dzejoļu krājumu. Atverot to, pirmais dzejolis bija par putnu ar zīda asti, kas atlidos pie tevis, mācīs tevi dziedāt un tu raudāsi, zīda asaras birs. Tas tik ļoti sasaucās, tas bija tik ļoti simboliski! Tā nu ir sanācis, ka jau vairāk nekā desmit gadus manā sirdī ir "Gors"," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" ar savu personīgo atmiņu stāstu koncertzāles jubilejas gaidās dalās "Gora" vadītāja Diāna Zirniņa un  piebilst: 

"Ja man kādreiz jautā, kas ir "Gora" spēks, tad tas ir cilvēkos, kas to veidoja un veido šobrīd, māksliniekos, kas brauc pie mums. Un ļoti liels spēks ir arī apmeklētājos. 

Kad viss saslēdzas kopā, tad mums daudzkas iet secen un mēs kā liels kuģis varam turpināt savu ceļu."

Rēzekne reģionālo koncertzāļu vilcienā ielēca pēdējā vagonā, bet izkāpa pirmā, atgādina Zirniņa. "Mēs bijām ļoti kautrīgi, kad mēs sākām strādāt. Mēs neteicām, ka būsim labākie, ka būsim skanīgākie. Mēs neteicām, ka mums būs brīnišķīgs kolektīvs un ka mēs varēsim izdarīt tik daudz, cik varam. Mums tomēr piemita latgaliskais kautrīgums un varbūt tas piemīt arī tagad. [..]  Desmit gadu laika ir izsijāts, ir saklausīti patiesi vārdi. Pats labākais ir, ka labā slava aiziet no mutes mutē, no viena mūziķa līdz otram, no viena apmeklētāja līdz otram," stāsta Latgales vēstniecības "Gors" vadītāja. "Šodien ir ļoti laba sajūta par to, kas mēs esam, un tajā pašā laikā vēl lielāka atbildība par to, kādiem mums ir jābūt turpmāk." 

Raksturojot koncertzāles repertuāru, Diāna Zirniņa uzsver, ka piedāvājums ir sabalansēts, tas ir veidots tā, lai būtu dažādība. Līdzās akadēmiskās mūzikas koncertiem skan arī populārā mūzika, tiek izrādītas filmas. Skatītāji ierodas no visas Latgales un uz atsevišķām programmām brauc arī no citām Latvijas pusēm.

 "Man ir ārkārtīgi liels lepnums par visām reģionālajām koncertzālēm, jo, patiecoties tām, cilvēki reģionos var baudīt profesionālo mākslu," 

saka "Gora" vadītāja. "Te nu ir šie instrumenti no valsts, no Valsts kultūrkapitāla fonda vai Centrālās finanšu un līgumu aģentūras, kas palīdz biļetes padarīt cilvēkiem tiešām pieejamas. Ir arī bezmaksas koncerti. Jau maija sākumā mums būs Mičiganas orķestris, un tas ir bezmaksas koncerts, visi laipni aicināti!" 

Diāna Zirniņa
Diāna Zirniņa

Jubilejas pasākumu cikla "10 kā 1" atslēgas cilvēks ir koncertzāles Mākslinieciskās un pasākumu nodaļas vadītāja Ilona Rupaine un viņas komanda. Tuvākais svētku reizes notikums – dziesmuspēle "Trasuns. Fabulas" – gaidāms 29. aprīlī. Tas ir jauns muzikāli skatuvisks darbs latgaliešu valodā, iedvesmojoties no Franča Trasuna fabulām.

"Francis Trasuns ir ļoti nozīmīgs cilvēks ne tikai Latgales, bet arī Latvijas kontekstā – gan kā politiķis, gan kā sabiedriskais darbinieks. Ja mēs runājam par Latviju, kādu mēs to redzam tagad, tad Latgale nevis tika pievienota Latvijai, bet Latvija tapa Rēzeknē, un Franča Trasuna vārds ir ļoti nozīmīgs," norāda Diāna Zirniņa. "Lasot Trasuna fabulas, tu redzi cilvēciskās vājības. "Goram" bieži vien patīk visu veidot nevis smagnēju, bet paspēlēties. Un kāpēc netaisīt šo dziesmu spēli, aicinot piecus dažādus komponistus veidot jaundarbus." 

Izrādes mūzikas materiālu darina Platons Buravickis, Orests Silabriedis, Ieva Parša, Sniedze Prauliņa un Ernests Mediņš. Skaņraži savā starpā izlēmuši, kurš kuru Trasuna fabulu ņems. Iestudējuma režisore ir Inese Mičule, izpildītāji – aktieri un Rēzeknes kamerorķestris diriģenta Jāņa Stafecka vadībā. 

Savukārt 13. maijā izskanēs koncerts "Saldi rūgti mūžīgais. LNSO, VAK "Latvija", Andris Poga".  "Tā ir mūsu jubilejas virsotne. Mēs izceļam mūsu simfoniskās mūzikas skanējumu. Kopā ar mums ir mūsu draugi – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija", pie diriģenta pults Andris Poga," uzskaita Latgales vēstniecības "Gors" vadītaja. "Man gribas aicināt – lūdzu, uzticieties un ļaujieties šai programmai! Skanēs gan mūsējā Jāņa Ivanova "Varavīksne", gan Francisa Pulenka "Gloria", gan Dmitrija Šostakoviča 15. simfonija. Ar to viss nebeidzas, bet pāriet Edgara Mākena jaundarba atskaņojumā. Es domāju, šis koncerts būs pārdomu vērts. Es neteiktu, ka tas būs tikai liels prieka mirklis, bet atbilstošs šiem laikiem, kādos mēs dzīvojam." 

Koncerta režisors – Reinis Suhanovs. 

Pasākumu cikla "10 kā 1" pilna programma izzināma Latgales vēstniecības "Gors" tīmekļa vietnē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti