Ogres mērs Helmanis plāno muzeja reorganizāciju un vāc priekšmetus ekspozīcijai par Z karu (precizēts)

Sācies ar atteikumu uzņemt domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (Nacionālā apvienība) iecerēto sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena kolekcijas porcelāna izstādi, pašvaldības konflikts ar Ogres Vēstures un mākslas muzeju uzņem apgriezienus. Ir atcelta izstāžu programma, muzeja darbinieki, ieskaitot direktori, apsver aiziešanu no darba, tikmēr mērs plāno muzeja reorganizāciju ar uzsvaru uz novadpētniecību.

Ogres mērs Helmanis plāno muzeja reorganizāciju un pats pievērsies muzeja krājumu darbam
00:00 / 00:17
Lejuplādēt

Ogres muzeja izstāžu zālē šobrīd bija jābūt fotogrāfa Arņa Balčus izstādei par neseno pandēmiju, bet tās vietā sienas rotātas ar eklektiski savāktām gleznām no muzeja fondiem. Tāda pati fragmentācija valda 11 darbinieku galvās. No 31. marta amatu atstāj sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Zvirbule, vakar kolēģiem par aiziešanu paziņoja direktore Evija Smiltniece. Zvirbule nolasīja viņas īsziņu: "Ziņa no direktores. Divas iepriekšējās dienas biju dziļās pārdomās. Rakstu atlūgumu. Ātrāk par mēnesi mani nekur nelaidīs. Visa šī nemitīgā atrakstīšanās, atšaudīšanās, atbumbošanās man vairs nav pieņemama, visam ir robežas."

Precizēts

2.jūnijā precizēts raksta virsraksts. Helmanis neveido muzeja krājumu, bet vāc krājumus jaunai izstādei. 

Direktore kolēģus pirmdien arī brīdināja, ka otrdienas, 28. marta rītā, muzejā ieradīsies domes kontroles komisija. Mērs Egils Helmanis "Latvijas Radio" apstiprināja: pašvaldība muzejā veiks finanšu auditu, plānota reorganizācija.

Nākotnē muzejs nevis importēšot izstādes no galvaspilsētas, bet padziļināti pētīšot katru no 16 Ogres novada pagastiem.

"Mēs nupat Kaibalas skolā taisījām remontu un gandrīz pazaudējām to, ko bija vākuši cilvēki muzeja istabā par Kaibalas skolu un pagastu. Ar sāpēm mēs konstatējām, ka patiesībā tam neviens neseko līdzi. Ir vajadzīga muzeja reorganizācija, lai šādas vērtības neviens neiedomātos pazaudēt, lai tās tiktu uzskaitītas, saglabātas un vairotas. Mēs aizstāvēsim mazos lauku pagastus, iestāsimies par mazākajiem. Tāds ir mūsu politiskais uzstādījums. Kad mēs nācām pie varas, tas bija tieši tāds pats," norādīja Helmanis.

Politiskā vara Ogres mēra personā decembrī sāka pārraudzīt jaunizveidoto pašvaldības kultūras komisiju, mērķis esot koordinēt Ogres novada kultūras pasākumus un uzraudzīt to kvalitāti, lai sekmētu novada attīstību. Mērs Helmanis arī pats aizrautīgi pievērsies krāšanai. Stāsta, ka kopš kara sākuma jau sešas reizes bijis Ukrainā ar humānās palīdzības sūtījumiem un katru reizi atgriezies mājās ar ko vērtīgu: "Vēlamies uztaisīt ekspozīciju par Z karu, un lēnam vedam kaut kādus… lai cilvēkiem būtu sapratne, kas tur vispār notiek. Šeit mēs redzam S300 raķetes atlūzu, kas ir trāpījusi daudzdzīvokļu namā, "Iskander" raķetes atlūzu, kura izšauta Jaungada naktī, atlidoja uz 1. tanku divīziju."

Egila Helmaņa no Ukrainas atvestās kara liecības
Egila Helmaņa no Ukrainas atvestās kara liecības

Mērs arī uzsvēra – karam Ukrainā ar Ogres novada vēsturi ir "ļoti liels sakars, jo šis karš, kas notiek Ukrainā – tas arī ir mūsu karš."

Tikmēr muzejā, kas atrodas piecu minūšu gājienā no domes, nevalda līdzīgs entuziasms. 

Muzeja vēstures speciāliste Santa Šustere atzina: "Man ir visskumjāk iejaukšanās darba saturā, darba plānošanā, šobrīd domes amatpersonas ir tās, kas veido muzeja izstāžu plānu nākotnē, tēmas nosaka. Man kā vēsturniekam tas ir visai sarežģīti – piemēram, 18. gadsimtu salikt vienā izstādē ar 20. gadsimta sākumu."

Vēsturniecei drīz jādodas bērna kopšanas atvaļinājumā, pēc kura, ja pārmaiņas muzejā būs neatgriezeniskas, viņa atpakaļ vairs nenākšot. Gatavs iet prom ir arī mākslinieks un scenogrāfs, un citi kolēģi.

No kreisās: Inga Zvirbule, Māris Ruskulis un Santa Šustere
No kreisās: Inga Zvirbule, Māris Ruskulis un Santa Šustere

"Visi pieņem iespējamību, ka ir jāmeklē cits darbs. Ja ne visi, tad lielākā daļa. Saprot, ka iespēja darboties norādītajā virzienā ir diezgan nereāla," norādīja Ruskulis.

Ogres novada pašvaldība tikmēr šīs kultūras iestādes personālam pārmet nesaimniecisku rīcību un finanšu līdzekļu nepamatotu izlietojumu. Nedēļas nogalē no pilsētas mēra privātā profila izskanēja aizrādījumi Ogres muzejam un iniciatīvas "Demokrātijas akadēmija" dalībniekiem, kas pēc nodarbības bibliotēkā bija iegriezušies muzejā pārrunāt tā konfliktu ar domi, bet neiegādājās ieejas biļetes. Tāpat pašvaldība sākotnēji liedza pie muzeja rīkot iedzīvotāju sapulci tā atbalstam, par ko sašutumu izteica tiesībsargs.

Neviens no Ogres iedzīvotājiem, ko Latvijas Radio sastapa pilsētas gājēju ielā, šo situāciju nevēlējās komentēt.

KONTEKSTS:

Novada domes un Ogres muzeja konfliktu, kas rezultējās izstāžu programmas atcelšanā, izraisīja nesenais atteikums uzņemt domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa iecerēto sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena kolekcijas porcelāna izstādi.

Pēc šī soļa, kā norādīja muzeja darbinieki, sākušās pašvaldības sankcijas pret muzeju – no muzeja telpām uz citām vietām pārcelti iepriekš plānotie pasākumi, muzejam aizliegts pašam komunicēt ar sabiedrību, un līdz 21. februārim nebija saskaņots šī gada izstāžu plāns muzejā, kaut arī muzejs pašvaldībai to iesniedzis jau pagājušā gada augustā.

Tāpat pašvaldība bija liegusi rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam, tomēr pēc atkārtota pieteikuma saņemšanas mītiņa dienā kļuva zināms, ka sapulces rīkošana tomēr atļauta. Mītiņā pulcējās aptuveni 200 cilvēku.

Pastāv bažas par to, kā Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību, vērtējot domes sākotnējo lēmumu aizliegt vietējai biedrībai rīkot sapulci, secināja tiesībsargs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti