Rīgas filharmonijas metu konkursa pirmajā kārtā jau saņemts vairāk nekā 100 pieteikumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas filharmonijas metu konkursa pirmajā kārtā, kas tika izsludināta 18. janvārī un noslēgsies 10. maijā, līdz šim saņemti 27 pieteikumi no Latvijas un 86 – no ārzemēm, informēja žūrijas komisijas atbildīgā sekretāre, arhitekte Dace Kalvāne. Par metu konkursu saņemti arī desmitiem interesentu jautājumu. 

Rīgas filharmonijas metu konkursa pirmajā kārtā jau saņemts vairāk nekā 100 pieteikumu
00:00 / 02:34
Lejuplādēt

Interese par Rīgas filharmonijas metu konkursu ir liela – kaut gan pirmā kārta noslēgsies tikai pēc pusotra mēneša, līdz šim saņemts vairāk nekā 100 pieteikumu, līdz ar to dalībnieku skaita ziņā tas varētu būt viens no lielākajiem šāda veida konkursiem, vērtēja Latvijas Arhitektu savienības prezidents Juris Poga.

"Ja mani atmiņa neviļ, tad [līdz šim] lielākais dalībnieku skaits bija vienā Liepājas konkursā par jūrniecības muzeju, kur bija pāri par 50 iesniegumu. Tas pat nebija starptautiskais konkurss," sacīja Poga.

Nacionālā mākslas muzeja pārbūvei bijuši vairāk nekā 20 pieteikumi, Mežaparka estrādes rekonstrukcijai – 17 darbi, atgādināja Poga.

Viņš uzskata – Rīgas filharmonijas metu konkurss izpelnījies tādu ievērību, jo iecere esot interesanta un izaicinājumu pilna.

Lielākoties pieteikušies projektētāji no ārvalstīm, tas izskaidrojams ar nolikumā ietverto ierobežojumu – pretendentam pēdējos piecos gados jābūt projektējušam sabiedriski nozīmīgu ēku vismaz 7000 kvadrātmetru platībā, bet Latvijā pēdējā laikā tāda lieluma objektu nav bijis daudz.

"Tā ir gala beigās pasūtītāja atbildība par tik lielu objektu kā Nacionālā koncertzāle jeb Rīgas filharmonija, kur kopējais kvadrātmetru skaits ir vismaz divas reizes lielāks, patiesībā trīs reizes lielāks nekā tie 7000, tāpēc arī ir nepieciešami arhitekti un arhitektu biroji ar pieredzi, kas varētu šajā konkursā startēt," sacīja žūrijas komisijas atbildīgā sekretāre Kalvāne.

Rīgas filharmoniju plānots izveidot, pārbūvējot tagadējo Kongresu namu Kronvalda parkā.

Rekonstrukcija noteikti izmaksās dārgāk nekā jaunbūve, vērtēja  arhitekts, žurnāla "Latvijas Architektūra" galvenais redaktors Jānis Lejnieks.

"Mēs tagad zinām, ka ir divreiz dārgāka palikusi jaunā Rīgas teātra pārbūve Lāčplēša ielā… pārbūvējot vecai ēkai jau neviens nevar sākotnēji īsti pateikt, kas mums tur īsti slēpjas tajā ēkā iekšā. Pēc tam izrādās, ka tur diezgan daudz tādu problēmu, kas atklājas tikai būvniecības gaitā," sprieda Lejnieks.

Konkursa pirmajā kārtā atlasīs sešus metus, kuru autorus aicinās piedalīties otrajā kārtā. Kopējais konkursa balvu fonds par dalību otrajā kārtā un godalgu fonds ir 240 000 eiro (bez PVN), uzvarētājs saņems 30 000 eiro lielu godalgu, un paredzēts, ka līgumu par projektēšanu noslēgs līdz šā gada beigām.

Līguma summa – 3,5 miljoni eiro, bet Rīgas filharmonijas celtniecības izmaksas pašlaik tiek lēstas 70 miljonu apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti