Kultūras ziņas

Jūrmalas muzejā skatāmi Madaras Gulbis un Gustava Filipsona darbi

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

VNĪ un būvnieks sola JRT būvniecību pabeigt līdz decembrim

Jaunā Rīgas teātra būvniecību paredzēts pabeigt līdz šī gada beigām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaunā Rīgas teātra ēkas būvdarbu pabeigšanai jauns termiņš. Lai beidzot pabeigtu ēkas būvniecību un teātra kolektīvs varētu atgriezties atpakaļ mājās, "Valsts nekustamie īpašumi" un būvnieki "SBSC" ir noslēguši jaunu vienošanos – ēka ir jāpabeidz līdz gada beigām.

Jaunā Rīgas teātra būvniecību paredzēts pabeigt līdz šī gada beigām
00:00 / 02:55
Lejuplādēt

Jaunā Rīgas teātra ēka ekspluatācijā jānodod šī gada decembrī. Ja viss notiks kā plānots – pēc "Valsts nekustamo īpašumu" un būvniecības "SBSC" jaunās vienošanās, teātra kolektīvs mājās – Lāčplēša ielā 25, atgriezīsies nākamā gada sākumā.

"Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka šī ir beidzamā reize, kad, ierodoties šeit, es velku šo dzelteno vesti un būvniecības noteikumiem paredzēto ķiveri, un nākamā reize, kad es šeit ieradīšos, es varēšu būt klātesošs lentītes svinīgajā pārgriešanā, šī gada rudenī," 23. marta preses konferencē būvprojektā norādīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Jaunā vienošanās sevī ietver ne tikai jaunu ēkas būvdarbu pabeigšanas termiņu, bet arī darba grafiku ar konkrētiem darbiem un datumiem. Tas "Valsts nekustamajiem īpašumiem" ļaus stingri sekot līdzi un kontrolēt, vai būvdarbi raiti iet uz priekšu.

"Valsts nekustamo īpašumu" valdes locekle Jeļena Gavrilova uzsvēra – jaunā vienošanās ir būvnieka pēdējā iespēja laikus pabeigt teātra ēku: "Parakstīta vienošanās arī rāda to, ka mēs arī esam ļoti, ļoti ieinteresēti projektu pabeigt, un ne tikai teātra kolektīvs, bet arī mēs ļoti gribam, lai teātris pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties savās mājās. Šī vienošanās arī ir papildu motivācijas instruments būvniekam pabeigt visu līdz gada beigām."

Gavrilova arī stāsta, ja darba grafiku pārkāps, tad izvērtēs iespēju piesaistīt citu būvnieku, kas attiecīgi projektu pagarinās un sadārdzinās.

Tāpat būvniekam būs arī līgumsods, jo sākotnējais būvdarbu pabeigšanas termiņš – 11. marts, ir nokavēts. Tas, cik liels būs sods, atkarīgs no būvnieka un tā vai ievēros jauno vienošanos.

Jaunā Rīgas teātra renovācijas mērķis ir izveidot modernu Eiropas līmeņa teātri. Būvprojekta izstrāde sākta 2018. gadā, bet pati būvniecība no 2020. gada. Līgums ar būvniecību "SBSC" noslēgts par nepilniem 33 miljoniem eiro.

Pēdējie galvenie darbi, kas teātrī šobrīd ir jāpaveic, ir inženiertehniskās komunikācijas, kā, piemēram, ugunsdzēsības sistēmas, signalizācijas un ventilācijas uzstādīšana, kā arī dažādi apdares darbi.

Kā stāsta būvniecības "SBSC" valdes loceklis Juris Pētersons, ir atrisināta apgrozāmo līdzekļu problēma, proti, no bankas ir saņemts apliecinājums, ka ir pietiekams finansējums, lai ēku pabeigtu: "Tā kā mēs pašreizam to redzam – mēs nekādus sarežģījumus neredzam. Tā mēs esam salikuši visus mūsu darbus, pretī ir naudas grafiki, kas būs mūsu rīcībā, mēs domājam, ja nekas tāds ekstraordinārs nenotiks, tad arī mēs darbus pabeigsim šā gada decembrī."

Latvijas Radio uzrunāja arī Jaunā Rīgas teātra māksliniecisko vadītāju Alvi Hermani. Viņš uzsvēra, ka teātris ir pieteicis beztermiņa streiku, un runās tikai tad, kad beigsies ēkas būvniecība.

KONTEKSTS:

2022 .gada vasarā noslēgtā vienošanās ar pilnsabiedrību "SBSC" paredzēja, ka JRT ēka tiek nodota ekspluatācijā šā gada 11.martā. 2022. gada nogalē, saņemot jaunas prasības no būvnieka un konstatējot būvniecības grafiku neizpildi, VNĪ vērsās pie būvnieka pieprasot būvniecības tempu kāpinājumu, paredzamu būvniecības termiņu un apliecinājumu finanšu pietiekamībai darbības nodrošināšanai, tas izvērtās saasinājumā, kam šobrīd rasts risinājums.

Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas un būvniecības projekta mērķis ir izveidot modernu Eiropas līmeņa teātri. Būvprojekta izstrāde sākta no 2018. gada, bet būvniecība – no 2020. gada. Par Jaunā Rīgas teātra būvniecību noslēgts līgums ar pilnsabiedrību "SBSC" par 32,4 miljoniem eiro (tai skaitā indeksācija jeb samaksa par būvdarbu sadārdzinājumu). Sadarbība ar būvnieku – pilnsabiedrību "SBSC" notiek pēc principa "Projektē un būvē", kas nozīmē līguma izpildītāja visaptverošu atbildību par būvdarbiem un ļauj ātrāk risināt radušos tehniskos izaicinājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti