Vai zini?

Vai zini, ka šahu Rīgā spēlēja jau 13. gadsimtā?

Vai zini?

Vai zini, ka tā saucamā "cancel" jeb atcelšanas kultūra nav nekas jauns šajā pasaulē?

Vai zini, ka Pēteris Pētersons režisējis arī Latvijai nozīmīgus sabiedriskus pasākumus?

Vai zini, ka Pēteris Pētersons režisējis arī Latvijai nozīmīgus sabiedriskus pasākumus?

Vai zini, ka Pēteris Pētersons, ģimenes un draugu lokā sirsnīgi dēvēts par Runci, kā režisors veidojis ne tikai teātra izrādes, bet arī daudzus plaša mēroga sabiedriskus pasākumus, kas kļuvuši par nozīmīgiem pagriezienpunktiem Latvijas nesenajā vēsturē?

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Pētera Pētersona daudzpusīgie talanti – tulkotājs, dramaturgs, režisors – ir iemesls, kāpēc viņu nereti pieaicināja kā autoru un arī režisoru liela mēroga uzvedumiem. Viens no tādiem bija koncerts par godu Andreja Upīša 90 gadu jubilejai Operā, kuram libretu veidoja un arī iestudēja Pētersons. Mūziku šim koncertam rakstīt viņš uzaicināja Imantu Kalniņu, ar kuru kopā jau bija radījis brīnišķīgo izrādi ar Imanta Ziedoņa dzeju "Motocikls". Abi bija kopā strādājuši arī pie Pētersona dramatizētā Dostojevska "Idiota", kur Imanta Kalniņa mūzika atstāja neaizmirstamu nospiedumu. Pateicoties Pētersonam, Upīša jubilejas svinības kļuva nevis par vēl vienu ierindas pasākumu vai par nodevu laikam, bet gan palīdzēja radīt autonomu lieldarbu – lielisko Imanta Kalniņa oratoriju ar Upīša tekstu "Rīta cēliens", kurai Upīša dzeju un tekstus atlasīja un sakārtoja, faktiski dramatizēja, Pēteris Pētersons.

Runcis kopā ar dzīvesbiedri Noru pirmajā Latvijas Tautas Frontes manifestācijā Daugavmalā. 1989. gad...
Runcis kopā ar dzīvesbiedri Noru pirmajā Latvijas Tautas Frontes manifestācijā Daugavmalā. 1989. gada 12. marts

Kad sākās Atmoda, Pētersona talants noderēja vairāku tālaika nozīmīgu pasākumu organizēšanā. 1988. gada jūnijā notikušais Folkloras festivāls "Baltica" tautas atmiņā palicis kā notikums, kurā Dainis Stalts pirmo reizi arēnā iznesa Latvijas karogu. Un visa festivāla norise toreiz Rīgā un Ogrē bija kā svaiga ūdens malks, kas cēla un vienoja cilvēkus ap folkloru. Un šī saviļņojošā notikuma veidotājs bija Pēteris Pētersons.

Pēteris Pētersons 1988. gada folkloras festivālā "Baltica"
Pēteris Pētersons 1988. gada folkloras festivālā "Baltica"

Pirms Tautas frontes dibināšanas kongresa 1988. gada 7. oktobrī, notika Tautas frontes rīkota manifestācija, pēc kuras ļaudis devās uz Mežaparku. Tur Dziesmu svētku estrādē, ko pildīja kori, notika koncerts ar Atmodas līderu un valsts amatpersonu uzrunām, kas kā notikums spilgti iespiedies ļaužu atmiņā. Un lūk, šī koncerta režisors bija Pēteris Pētersons.

Runcis kopā ar Daini Īvānu Tautas manifestācijā 1988. gada 7. oktobrī Mežaparkā pirms Latvijas Tauta...
Runcis kopā ar Daini Īvānu Tautas manifestācijā 1988. gada 7. oktobrī Mežaparkā pirms Latvijas Tautas frontes dibināšanas

Viņi kopā ar toreizējo Dabas muzeja direktoru Vili Krūmiņu un muzikologu Arnoldu Klotiņu bija izveidojuši repertuāru un runātāju sarakstu, kā arī rūpējās par koncerta norisi turpat uz skatuves tādā kā vadības grupā.

Runcis 1990. gada Dziesmu svētkos
Runcis 1990. gada Dziesmu svētkos

Kā atceramies, emocijas toreiz sita ļoti augstu vilni. Sanākušie cilvēki kāri tvēra katru runātāju vārdu, bet dziesmas dziedāja līdzi. Man tēva papīros vēl ir saglabājusies lapiņa ar koncerta norisi ar visām viņa piezīmēm.

Runča rosīšanās un uzstāšanās Radošo Savienību plēnumā 1988. gada 2. un 3. jūnijā
Runča rosīšanās un uzstāšanās Radošo Savienību plēnumā 1988. gada 2. un 3. jūnijā

Vēl viens nozīmīgs mirklis Latvijas vēsturē, kam Pētersons pielicis savu roku, bija 1990. gada Vispārējie Dziesmu svētki, kur pirmo reizi pēc ilgiem gadiem repertuārā vairs nebija jādod nodevas dziesmām par Ļeņinu un padomju skaņdarbiem, turklāt šajos svētkos pirmo reizi plaši piedalījās trimdas kolektīvi. Pētersons bija Dziesmu svētku režisors, un atceros, cik brīnumaini toreiz ieskanējās trimdas koru iekustinātie zvaniņi. 

Runcis 1990. gada Dziesmu svētku gājienā
Runcis 1990. gada Dziesmu svētku gājienā

Runcim vienmēr piemitusi laba mēroga un telpas izjūta, spožs inscenētāja talants, taču šajos lielajos pasākumos viņš nevarēja atļauties tā vienkārši izsaukt aprautas komandas, kā bija pieradis darīt teātrī, kur kolēģi bija iemācījušies saprast viņu no pusvārda. Viņa reizēm ģeniālajām idejām bija nepieciešams sazemējums. Un šo lomu lielajos masu pasākumos kā asistents pildīja toreiz jaunais Konservatorijas Kultūras darbinieku kursa absolvents, tagad Smiļģa Teātra muzeja direktors, profesors Jānis Siliņš. 

Runča rosīšanās un uzstāšanās Radošo Savienību plēnumā 1988. gada 2. un 3. jūnijā
Runča rosīšanās un uzstāšanās Radošo Savienību plēnumā 1988. gada 2. un 3. jūnijā

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti