Plenērā Kuldīgā tapušās koka skulptūras bagātinās Tērvetes dabas parku

Jau trīspadsmito gadu Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums organizēja koka skulptūru plenēru, kas notiek sadarbībā ar Latvijas Kokrūpniecības federāciju. Tā tiek dota otra elpa masīvkoka nelikvīdiem bluķiem, kas citādi būtu grūti izmantojami, savukārt audzēkņi kopā ar pedagogiem tos par pārvērst koka mākslā. Plenērā piedalās Kuldīgas tehnikuma, Ogres tehnikuma, Liepājas tehnikuma, Rīgas Mākslu un mediju tehnikuma un Aizkraukles profesionālās vidusskolas mēbeļu galdnieku programmu jaunieši kopā ar skolotājiem. Šoreiz Kuldīgā tapušas skulptūras nonākušas Tērvetes dabas parkā un tā jaunajai daļai – Kurbada pasaulei. 

Kuldīgā tapušās koka skulptūras bagātinās Tērvetes dabas parku
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma Galdniecības un restaurācijas nodaļas vadītājs Mārtiņš Mednieks atklāj, ka koka skulptūru plenēram audzēkņi jau gatavojošies mēneša garumā. Kaut arī šķiet, ka ar zāģi un citiem instrumentiem koks ātri pārvēršanas tēlos, tomēr, tam nepieciešami rūpīgi priekšdarbi.

Šogad plenēra tēmai "Kurbada spēks" izmantots tieši ozolkoks, kas ir grūtāk apstrādājams, taču izturīgāks.

Koka skulptūru plenērā piedalās arī tehnikuma mēbeļu galdnieku pirmā kursa audzēknis Mareks Pavlovskis.

"Galvenais ir kaut pa daudz nenozāģēt. Mums sākumā bija ideja, domājām ko taisīt, tad uzzīmējām. Top zivs, zobens, kam apkārt aptinusies čūska, tāds vismaz plāns," atklāj Mareks.

Ivo Jozefs mācījies arī mākslas skolā un galdniecība viņu interesē jau no mazotnes.

"Es sāku jau laukos darboties, taisīt krēsliņus, pirku savu tehniku, skolotāja man devītajā klasē ieteica ideju, ka es varētu nākt uz šejieni, jo te ir mēbeļu galdnieki. Viss sākās no bērnības," stāsta Ivo. "Tagad mēs taisām zirgu. Kaut ko tādu daru pirmo reizi, sanāk diezgan labi. Skolotājs izzāģēja figūru, es slīpēju, lai izskatās gluds."

To, ka koka skulptūras ir izturīgas un spēj kalpot ilgus gadus, apliecina arī hercoga Jēkaba skulptūra, kas atrodas tieši iepretim tehnikuma ieejas durvīm. Pagalmā joprojām apskatāmi arī citos plenēros tapušie darbi.

Ik gadu plenērā veidotās skulptūras tiek dāvinātas kādai nozīmīgai vietai Latvijā – pagājušā gadā novadu slimnīcām, vēl iepriekš – Likteņdārzam, tagad skulptūras bagātinās Tērvetes dabas parku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti