Kultūras rondo

Andra Manfelde "Poēmā ar mammu" pierakstījusi savu bērnības pieredzi

Kultūras rondo

Baletu "Vijs. Šausmu naktis" Rīgā iestudējusi komanda no Ukrainas

LNB digitālās kolekcijas "Industriālais mantojums" pirmo gadadienu atzīmē ar raidierakstu

Dokumenti, fotogrāfijas un atmiņu stāsti – digitālajā kolekcijā «Industriālais mantojums» apkopo ziņas par Latvijas uzņēmumiem

Atzīmējot digitālās kolekcijas "Industriālais mantojums" pirmo gadadienu, klajā laists raidierakstu cikls "Rūpniecības mantojums", kas klausītājus iepazīstinās ar atmiņu stāstiem par dažādiem Latvijas uzņēmumiem. Bijušo ražotņu darbinieki ir aicināti dalīties ar saviem atmiņu stāstiem un fotogrāfijām, jo kultūras un atmiņas institūciju sadarbībā tapusī kolekcija joprojām tiek papildināta.

Lūgts lieku reizi atgādināt, kas ir industriālais mantojums, LNB Digitālās bibliotēkas vadītājs Artūrs Žogla paskaidro: "Industriālais mantojums ir ļoti plaša tēma un ļoti ietilpīgs jēdziens, jo ar to mēdz saprast visu, kas ir saistīts ar ražošanu procesu: ēkas, būves, ceļi, dzelzceļa stacijas, dzirnavas un dažādi cita veida objekti. Nacionālā bibliotēka kopā ar citām kultūras, atmiņas iestādēm ir izveidojusi digitālo kolekciju, kurā ir apkopota informācija tieši par ražojošiem uzņēmumiem." 

Šobrīd kolekcijā "Industriālais mantojums" ir informācija par vairāk nekā simts ražojošiem uzņēmumiem, kas ir darbojušies Latvijas teritorijā, un saraksts papildinās. Daudzi no apzinātajiem uzņēmumiem vairs neeksistē, citi – ražo produkciju, kas ir atšķirīga no vēsturiskās. Pārskatītais laika periods ir no 19. gadsimta otrās puses, kad Latvijā sākās industrializācija, līdz pat mūslaikiem. 

"Mēs mazāk esam apskatījuši tos uzņēmumus, kas dibinās mūsu laikos, bet pamatā skatāmies uz uzņēmumiem ar vēsturi

(daļa no tiem, protams, ir arī izdzīvojusi)," norāda Žogla. 

Par to, kā top "Industriālā mantojuma" kolekcija, turpina LNB Digitālās attīstības departamenta digitālo pakalpojumu bibliotekāre Eva Ausēja: "Tiek apkopota informācija par konkrēto uzņēmumu, un tiek veidots uzņēmuma apraksts, arī sazinoties ar kādu muzeju, kuram ir materiāli (lai veidotos plašākais informācijas klāsts par konkrēto uzņēmumu). Tāpat tiek veidota laika skala sadarbībā ar [Nacionālo] arhīvu, pētot arhīva lietas."  

Digitālajā kolekcijā, kas izzināma vietnē industria.lndb.lv, ir gan dokumenti par uzņēmumu darbību, tai skaitā grāmatvedības dokumenti par ražošanas procesu, gan fotogrāfijas ar Latvijā ražotajiem produktiem. "Tas, kas mums līdz šim pietrūka, bija cilvēku atmiņu stāsti," piebilst Artūrs Žogla.

"Mums bija dažādi oficiāli dokumenti, bet pietrūka cilvēciskais skatījums. Tāpēc mēs veidojam raidierakstu sēriju ar bijušajiem uzņēmumu darbiniekiem."

Un process nav rimies – kolekcijas "Industriālais mantojums" veidotāji joprojām aicina atsaukties bijušo uzņēmumu darbiniekus un dalīties ar saviem stāstiem. Saziņai Eva Ausēja uzrāda savu e-pasta adresi: [email protected]

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Digitālās kolekcijas veidotāji pieļauj, ka nākamībā vietnes saturu varētu papildināt ar informāciju arī par citām industriālā mantojuma pusēm. Pēc pāris gadiem varētu tapt izstāde, kur uz industriālo mantojumu lūkojas caur dizaina aci. 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti