Brīvības pieminekļa zemi un Rīgas Brāļu kapus pārņems Kultūras ministrija

Saeima ceturtdien, 20. aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas paredz līdz 2023. gada 31. decembrim nodrošināt zemes zem Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu pārņemšanu valsts īpašumā, reģistrējot zemesgrāmatā uz valsts vārda Kultūras ministrijas (KM) personā.

Likumprojektu virza Nacionālās apvienības deputāti, kuri grozījumu anotācijā skaidro, ka ir panākta konceptuāla vienošanās par īpašuma tiesībām, reģistrējot Brīvības pieminekli un Brāļu kapus uz valsts vārda KM personā.

Paredzēts veikt zemes zem Brīvības pieminekļa uzmērīšanu ar kadastra lietas izveidi.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde ir sākusi zemes uzmērīšanas darbus, lai Brīvības piemineklis un zeme zem tā būtu nedalīts īpašums.

Līdzīgi zemesgabala, kas piekritīgs Brāļu kapiem, nodošana risināma, precizējot likuma pielikumā esošā pieminekļa teritoriju atbilstoši kadastra informācijai, nepieciešamības gadījumā arī izstrādājot zemes ierīcības projektu.

Pēc zemes ierīcības projekta apstiprināšanas varēs izstrādāt kadastra lietas jaunizveidotajiem īpašumiem, kas ietver robežu apsekošanas un noteikšanas procedūras, nekustamā īpašuma lietošanas mērķa pieprasīšanu, plānu sagatavošanu, saskaņošanu Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā, datu reģistrācija Valsts zemes dienestā un Zemesgrāmatu nodaļā.

Lai nodrošinātu ar īpašuma apsaimniekošanu saistīto uzdevumu izpildi, piemēram, apsaimniekotāja darbu izpildes uzraudzību, finanšu saistību uzraudzību un citas darbības, Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē paredzēts izveidot jaunu amata vietu, nosakot amata algu 1200 eiro, kā arī paredzēt finansējumu datortehnikas un fototehnikas nodrošinājumam 2300 eiro apmērā.

Pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojumu, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu apsaimniekošanu ir deleģējusi veikt Rīgas pašvaldības "Rīgas pieminekļu aģentūru" (RPA).

RPA ir apņēmusies nodrošināt Brīvības pieminekļa, tā aizsardzības zonas un Rīgas Brāļu kapu, to teritorijas un aizsardzības zonas saglabāšanu, uzturēšanu, apsaimniekošanu un atjaunošanu, nodrošinot kultūrvēsturiskā mantojuma mērķtiecīgu un lietderīgu izmantošanu.

Rīgas pašvaldības aģentūrai valsts pārvaldes uzdevuma izpildei piešķirti finanšu līdzekļi ap 597 000 eiro, norādīts grozījumu anotācijā.

Likumprojekta sagatavošanā notikušas konsultācijas ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi.

KONTEKSTS:

Lai noteiktu Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu uzturēšanas, izmantošanas, apsaimniekošanas un finansēšanas kārtību un citus ar to saistītos jautājumus, kā arī uzvedības noteikumus attiecīgajās teritorijās, Saeima 2020. gada vasarā atbalstīja jauna likuma projektu, kas paredz, ka par Brīvības pieminekli un Rīgas Brāļu kapiem turpmāk atbildīga būs valsts.

Saskaņā ar jauno likumu no 2022. gada janvāra abu piemiņas vietu uzturēšana, apsaimniekošana un labiekārtošana finansē no valsts budžeta.

Līdz tam par Brīvības pieminekli rūpējās Rīgas pašvaldība un tās pakļautībā esošā Rīgas pieminekļu aģentūra, kam šo uzdevumu uzticēja veikt arī turpmāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti