Tieslietu ministrija: Lēmums par keramiķa Raudsepa darbu izņemšanu no izstādes Rotko centrā ir pašvaldības kompetencē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tieslietu ministrija (TM) atbildē Daugavpils pašvaldībai paudusi, ka lēmums par keramiķa Sandera Raudsepa darbu izņemšanu no izstādes Marka Rotko centrā ir pašvaldības kompetencē, aģentūra LETA noskaidroja Tieslietu ministrijā (TM).

Daugavpils pašvaldība aģentūru LETA informē, ka pērnā gada novembrī Daugavpils pašvaldībā tika saņemtas vairākas iedzīvotāju, biedrību un reliģisko organizāciju pārstāvju sūdzības par to, ka daži no Rotko mākslas centrā izstādītajiem darbiem aizskar ticīgo cilvēku reliģiskās jūtas. Šie darbi tika definēti kā zaimojoši un provokatīvi, bet garīdzniecības pārstāvju kolektīvajā iesniegumā ekspozīcija vērtēta kā nepieņemama iejaukšanās sakrālajā telpā, naida propagandēšana pret kristietību, disonanses radīšana saistībā ar tradicionālajām un kristīgajām vērtībām.

TM Daugavpils pilsētas pašvaldībai norādīja, ka TM kompetencē nav vērtēt konkrētos mākslas darbus. Marka Rotko centrs Daugavpilī ir pašvaldības izveidota iestāde, par kuras darbību atbildīga ir pašvaldība, līdz ar to arī pamatota lēmuma pieņemšana ir pašvaldības kompetencē.

Vienlaikus ministrija norāda, ka, vērtējot situāciju, nepieciešams noskaidrot, vai trīs mākslas darbu izņemšana no mākslas centra ir bijusi samērīga attiecībā pret sabiedrības grupas iespējamo reliģisko jūtu aizskārumu. Tāpat ministrija aicinājusi pašvaldību situāciju vērtēt, ņemot vērā māksliniecisko izpausmes brīvību, vārda brīvību un reliģiskās pārliecības brīvību Satversmes kontekstā, kā arī pamatojoties uz Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju.

Pašvaldība uzskata, ka, saņemot iedzīvotāju kolektīvu sūdzību, biedrību un reliģisko organizāciju pārstāvju sūdzības, pašvaldības pienākums bija reaģēt, veikt pārbaudi, vai ir vai nav notikusi privātpersonu reliģisko jūtu aizskaršana. Pašvaldība uzskata, ka trīs eksponātu, kas tās vērtējumā aizskāra iedzīvotāju reliģiskās jūtas, izņemšana no izstādes nebija cenzēšana, bet tas ir izvērtējams jautājums starp vārda brīvības pieļaujamību un reliģiskās brīvības ievērošanas nodrošināšanu.

LETA jau ziņoja, ka tiesībsargs savukārt nesaskatīja pamatu aizliegt publiski izrādīt neviennozīmīgi vērtētos mākslas darbus Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Iepriekš darbu izņemšanu no izstādes par cenzūru nosaucis kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) un Muzeju biedrība, bet Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūta pētniece Māra Traumane paudusi viedokli, ka pašvaldībai nebija tiesību pieprasīt darbu izņemšanu no izstādes.

KONTEKSTS:

Pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Marka Rotko mākslas centrs 2022. gada novembrī izņēma no ekspozīcijas trīs rudenī atklātas izstādes darbus. Igauņu keramiķa Sandera Raudsepa personālizstāde "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē", kurā mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretējis krustu, raisīja asas diskusijas sociālajos tīklos, saņemtas arī sūdzības mākslas centrā un pilsētas domē. Mākslas jomas pārstāvji šo lēmumu gan nosodīja, uzsverot, ka cenzūra nav pieļaujama.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti