Astoto pasaules diktātu latviešu valodā bez kļūdām uzrakstījuši 13 dalībnieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Astoto pasaules diktātu, kas norisinājās Valsts valodas dienā, 15. oktobrī, bez kļūdām uzrakstījuši 13 no 1739 dalībniekiem, turklāt izrādās, ka šoreiz diktātu perfekti uzrakstīt pa spēkam bijis tikai sievietēm, informēja rīkotāji.

VIII pasaules diktāts latviešu valodā norisinājās 15. oktobrī, un to rakstīja 1784 dalībnieki, tomēr 45 dalībnieku diktāti netika pieņemti labošanai, jo nebija pabeigti vai bija uzrakstīti bez diakritiskajām zīmēm.

No 1739 pieņemtajiem darbiem 13 bija uzrakstīti bez kļūdām, savukārt 114 darbos kļūdu skaits bija minimāls – no vienas līdz trijām. Bet lielākais kļūdu skaits vienā darbā bija 260.

VIII pasaules diktāts latviešu valodā
VIII pasaules diktāts latviešu valodā

Starp populārākajām ortogrāfijas kļūdām bija partikulas tikvien pareizrakstība, līdzskaņa zuduma neievērošana darbības vārda lūzt formās un nepareiza galotne personvārdā Džeimss.

VIII pasaules diktāts latviešu valodā
VIII pasaules diktāts latviešu valodā

"Tas, ka diktātu bez kļūdām uzrakstījušas tikai sievietes, ir likumsakarīgi, jo, līdzīgi kā citos gados, dāmas bijušas daudz aktīvākas dalībnieces par kungiem, proti, no visiem dalībniekiem vairāk nekā 80 % bija sievietes, savukārt kungu bija vien nedaudz vairāk par 18 %," skaidroja diktāta organizatori. Starp jaunākajiem diktāta rakstītājiem bija 11 gadus veci pusaudži, bet visvairāk pieredzējusī dalībniece bija 92 gadus veca kundze no Mārupes. Zināms arī, ka vismaz viena dalībniece diktātu rakstījusi savā dzimšanas dienā.

VIII pasaules diktāts latviešu valodā
VIII pasaules diktāts latviešu valodā

Lai gan rezultātus bija plānots izziņot pagājušā gada nogalē, radās neparedzēta tehniska kļūme, kuras dēļ ilgi nebija iespējams apkopot tiešsaistē rakstīto darbu rezultātus. Diktāta organizatori atvainojas dalībniekiem par kavēšanos un cer, ka tas nekļūs par iemeslu nepiedalīties nākamajā diktātā, kas notiks jau rudenī.

Astotā pasaules diktāta latviešu valodā tekstu radīja latviešu rakstnieks un žurnālists Osvalds Zebris, un 15. oktobrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē to diktēja aktieris un režisors Gerds Lapoška.

Diktāta oriģināltekstu iespējams aplūkot pasaules diktātam latviešu valodā izveidotajā vietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti