Ko redzēt, radīt un atklāt Muzeju naktī? Idejas dažādiem garastāvokļiem

Muzeju nakts, kas būs 13. maijā, notiks jau 19. reizi, un šogad dalībnieku skaits ir rekordliels – 244 muzeji un kultūras iestādes vērs savas durvis. Bet Muzeju nakts nav tikai eksponātu apskate, garas rindas pie Saeimas vai Nacionālā mākslas muzeja, tā ir kopā būšana, kopā radīšana, jauna muzeja un sevis iepazīšana. Šā gada Muzeju nakts tēma ir "Radīšana," ietverot vienā vārdā jaunradi, atjaunotni un atjaunošanu, dzīves uzlabošanu un dažādu lietu atjautīgu pārveidošanu, kā arī prasmju iepazīšanu un apgūšanu. Iepazīstinām ar dažiem muzejiem un viņu plānotajām aktivitātēm.

Pilna Muzeju nakts programma – šeit. Savukārt karti var apskatīt šeit.

Žaņa Lipkes memoriāls
Žaņa Lipkes memoriāls

Ja vēlies ko aktīvu, alternatīvu

4. tramvaju depo Rīgā aicina ciemos uz telpām, kas parasti nekad nav apskatāmas. Muzeju naktī tiks atvērtas vēsturiskā depo durvis, kas ļaus ieskatīties sabiedriskā transporta vēsturē. Tāpat varēs uzzināt vairāk par pašu ēku, kas būvēta pēc arhitekta Paula Mandelštama 1900. gadā izstrādātā projekta eklektisma stilā.

Jaunpils muzejs piedāvās izlaušanās spēli no pils pagrabiņa*, seno rotu meistarklasi, iluzionists, burvju triku meistars Juris Gavrilovs rādīs brīnumus, kā arī būs ekskursijas un prieki vēderam.

Cesvaines pilī varēs piedalīties izlaušanās spēlē pa pili, būs Latvijas Mākslas akadēmijas izstāde "Laikmetīgā arheoloģija" pils centrālajā pagrabā un dažādas citas izstādes.

Žaņa Lipkes memoriāls Ķīpsalā piedāvās doties ekskursijā "Puika ar suni", būs iespēja izstaigāt Lipkes virtuālo bunkuru VR kuratora Raivja Sīmansona vadībā, kā arī ekskursija pa Ķīpsalu ar Lolitu Tomsoni un dažādas darbnīcas ģimenēm ar bērniem.

Olaines vēstures un mākslas muzejs piedāvās šaušanu ar loku un arbaletu, militāro trasi kopā ar Olaines Sporta centru, šaušanu ar pneimatisko šauteni, dažādus koncertus, izstādes un meistarklases, piemēram, rakstāmpiederumu izgatavošanas darbnīcu.

Ja vēlies radoši darboties, attīstīt savas prasmes, iemācīties kādu jaunu lietu

Liepājas Jūrniecības koledžā notiks papīra kuģīšu pūšanas un mezglu siešanas sacensības, kā arī kuģa vadīšanas demonstrējumi ar aktīvu dalībnieku iesaisti pie virtuālā kuģu tiltiņa.

Āraišu ezerpils arheoloģiskajā parkā notiks dzelzs laikmeta māla trauku apdedzināšana ugunskurā, kā arī varēs nogaršot māla traukos vārītu putru un iepazīties ar citām ezepiliešu nodarbēm pašā ezerpilī un būs atvērtas Āraišu vējdzirnavas.

Aizkraukles vēstures un mākslas muzejs piedāvās radošo darbnīcu visām paaudzēm "T krekla otrā dzīve" (apdruka, šķērošana, filcēšana, kleksēšana). Muzeja spēļu un rotaļu laukumā notiks zaļās zupas degustācija, un pašā vakarā būs koncerts muzeja dārzā.

Tukuma muzejā audēju darbnīcā notiks filcēšanas darbnīca, lupatu tepiķīša vai paliktnīša aušana, mezglošana makramē tehnikā, darinot aproces vai kaklarotas, un varēs iemēģināt roku tīklu pīšanā.

Brāļu Jurjānu Memoriālajā muzejā "Meņģeļi" būs mūzikas instrumentu – vēja zvanu, dūceņu, lietus bungu darināšana un citas radošas aktivitātes, kā arī dažādas izstādes, muzikāli priekšnesumi un danči vakarā.

Liepājas Universitātes mākslas pētījumu laboratorijā būs radošās darbnīcas: 3D zīmēšana ar VR brillēm, skaņas darbnīca, rakstīšanas darbnīca un ģeneratīvās zīmēšanas darbnīca, kā arī iespēja noklausīties Liepājas operas ierakstus un citas performances.

Aspazijas māja Jūrmalā
Aspazijas māja Jūrmalā

Ja vēlies pavadīt vakaru, klausoties koncertus, skatoties izrādes vai dejojot

Aspazijas māja Jūrmalā rādīs "Raganu šovu" – Ģertrūdes ielas teātris spēlēs Aspazijas lugas "Ragana" fragmentus, būs dažādas radošās darbnīcas bērniem un raganas kroņu parāde.

Jūrmalas brīvdabas muzejs aicina uz Shipsea koncertu, mākslas darbiņu veidošanas darbnīcu no jūrā izskalotiem un mežā salasītiem kociņiem un meistarklasi "Koku māksla" – bonsai veidošana.

Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" notiks jauna un nebijusi imersīvās skaņas degustācija kupolā ar Platona Buravicka mūziku uz koncertzāles Lielās zāles skatuves, kuras laikā būs iespēja "iegremdēties" trīsdimensionālā skaņas telpā, kurā vienmērīgi izvietots 21 skaļrunis.

Liepājas muzejs aicina uz grupas "Triānas parks" koncertu un Goda teātra izrādi, kā arī būs Elitas Patmalnieces īslaicīgo tetovējumu darbnīca un Gunas Zommeres stikla darbnīca un paraugdemonstrējumi.

Drustu novadpētniecības muzejs aicinās uz skalu grozu pīšanas meistarklasi* un diskotēku "Kā astoņdesmitajos" – Drustu skolas zālē.


*Muzeju nakts piedāvājums ir bez maksas, taču atsevišķas norises, kas atzīmētas ar * – par papildu samaksu vai iepriekš piesakoties.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti