Apbalvoti kultūrizglītības nozares talantīgākie audzēkņi un skolotāji, pasniegtas Cimzes balvas

2023. gada 12. maijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē apbalvojumus saņēmuši talantīgākie kultūrizglītības nozares audzēkņi, viņu skolotāji un koncertmeistari. Kultūras ministrijas apbalvojumu piešķir par nozīmīgiem sasniegumiem starptautiskos konkursos, izstādēs un skatēs mākslu nozarēs. Vienlaikus ar Kultūras ministrijas balvu pasniegta arī Latvijas Nacionālā kultūras centra iedibinātā Cimzes balva, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.

Kultūras ministrijas apbalvojumus par īpašiem sasniegumiem saņēma 52 audzēkņi un 51 pedagogs no 18 izglītības iestādēm. Jaunie talanti guvuši godalgas dejas, mūzikas, mākslas un dizaina konkursos. Panākumi gūti nopietnos konkursos gan tepat Latvijā, gan Austrijā, Armēnijā, Čehijā, Francijā, Itālijā, Igaunijā, Indijā, Japānā, Kazahstānā, Ķīnā, Lietuvā, Lielbritānijā, Polijā, Rumānijā, Spānijā un Vācijā.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) uzsvēra: "Katrs skolēns un jaunietis, kurš šodien ticis godināts, vēl ir tikai ceļa sākumā. To pavadoņi šajā ceļā ir pedagogi un vecāki. Ikviena talanta iemirdzēšanās ir visu iesaistīto kopdarbs, ar kuru šodien no sirds lepojamies. Ar gandarījumu pasniedzu atzinības rakstus tik kuplam pulkam, tas liecina, ka mūsu kultūras dzīves nākotnei ir laba perspektīva."

Kultūras ministrijas apbalvojums par jauniešu sasniegumiem starptautiskos konkursos, izstādēs un skatēs mākslu nozarēs ieviests 1998. gadā. Ar šo apbalvojumu Latvijas valsts atzīmē kultūrizglītības iestāžu audzēkņu spilgtākos radošos panākumus un viņu skolotāju ieguldīto darbu.

Ar Cimzes balvu katru gadu tiek godināti divi izcilākie Latvijas profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās izglītības iestāžu pedagogi kultūrizglītības jomā. Šogad balvu saņem Mākslu izglītības kompetences centra "Nacionālā Mākslu vidusskola" Emīla Dārziņa mūzikas skolas vijoles spēles skolotāja un Stīgu instrumentu spēles nodaļas vadītāja Nelli Sarkisjana un Mākslu izglītības kompetences centra "Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola" zīmēšanas un gleznošanas skolotāja Andra Zvirbule.

2014. gadā Latvijas Nacionālā kultūras centra iedibinātās Cimzes balvas piešķiršanas mērķis ir novērtēt pedagogus par izcilu pedagoģisko darbību un nozīmīgu ieguldījumu kultūrizglītībā, kā arī stiprināt kultūrizglītības jomas pedagogu profesijas prestižu. Balva nosaukta pedagoga, tautas dziesmu vācēja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas izglītības aizsācēja Jāņa Cimzes vārdā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti