«100 g kultūras diskusija» vaicā: vai personīgā brīvība un privātums joprojām ir vērtības?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jaunajā Latvijas Televīzijas tiešsaistes pārraidē “100 g kultūras diskusija” 24. aprīlī pulksten 11.00 uz sarunu aicinātie eksperti šķetinās totalitārisma un brīvības attiecības Covd-19 laikmetā.

Dažādi personīgās brīvības, socializēšanās un vienlaikus privātuma ierobežojumi cilvēku drošības un solidaritātes vārdā īsā laikā kļuvuši par normu visur pasaulē, arī Eiropā – demokrātijas un brīvības citadelē.

Par tikšanos ar draugiem pienākas naudas sods, vairāk par diviem cilvēkiem jau uzskatāms par aizliegtu pulcēšanos, policija soda cilvēkus, kuri vienkārši sēž uz soliņa autobusā pieturā, un īpašos reidos aicina cilvēkus netuvoties cits citam tuvāk par diviem metriem, kā arī kontrolē, lai iedzīvotāji, kam noteikta karantīna, nepamestu mājas.

Personas veselības stāvoklis un diagnozes vairs nav personiska darīšana. Dažādi dienesti aizvien nopietnāk apsver iespēju izsekot cilvēku pārvietošanos caur mobilo telefonu. Vairs nav iespējami ceļojumi ārpus valsts un robežu šķērsošana, pat lai atgrieztos mājās, ir mokoši sarežģīta. Vēl pirms pusotra mēneša mēs domātu, ka tas viss ir kādas futūristiskas antiutopijas fragments, bet šodien mēs sakām – pie mums vēl viss ir labi, mūs joprojām sargā datu aizsardzības likums, mūsu rīcības joprojām visbiežāk atkarīgas no mūsu brīvas gribas.

Vai ierobežojumi, pie kuriem īsā laikā jau pierasts, rada draudus arī ārkārtas stāvoklim beidzoties? Ko tas nozīmē sabiedrībai?

Šīs tēmas gan klātienē, gan attālināti “100g kultūras diskusijā” apspriedīs sociālantropologs Andris Šuvajevs, Latvijas Radio žurnālists Eduards Liniņš, Žaņa Lipkes memoriāla direktore, publiciste Lolita Tomsone, Valsts prezidenta padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ieva Ilvesa, Rīgas Stradiņa universitātes profesore, infektoloģe Ludmila Vīksna.

Diskusiju vadīs kultūras žurnāliste Henrieta Verhoustinska.

“100 g kultūras diskusija” tiešraide – 24. aprīlī pulksten 11.00 portālā LSM.lv un sabiedrisko mediju kultūras saturam veltītajā “Facebook” lapā “100 g kultūras”, kur skatītājiem iespējams iesaistīties sarunā, komentāros izsakot savu viedokli un uzdodot jautājumus diskusijas dalībniekiem.

Par "100 g kultūras diskusija"

“100 g kultūras diskusija” notiek reizi mēnesī. To iespējams skatīties tiešraidē vai ierakstā portālā LSM.lv, Replay.lv, “Facebook” lapā “100 g kultūras” un Latvijas Televīzijas “Youtube” kanālā.

Informācija par sarunu tēmām un norises laikiem pieejama “100 g kultūras” sociālo mediju kontos. Diskusiju veido LTV raidījuma “Kultūršoks” komanda – žurnālistes Gunta Gaidamaviča, Henrieta Verhoustinska un Zane Brikmane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti