Labrīt

Pārtikas cenu kāpums bremzējas; ražotāju peļņas rāda būtisku kāpumu

Labrīt

Politologs: Turcijas vēlēšanās ģeoekonomiskās intereses prevalēs pār iekšpolitiku

Nacionālajā bibliotēkā top izstāde "No Arkādijas līdz Marsam" par Rīgas parkiem un dārziem

Mieram un protestiem – Nacionālajā bibliotēkā top izstāde par Rīgas parkiem

Rīgas parkus galvenokārt uztveram kā miera un atpūtas vietas, bet ne reizi vien tieši parkos rīkoti arī protesti un mītiņi. Abi šie aspekti būs apskatīti izstādē "No Arkādijas līdz Marsam", ko atklās sestdien Nacionālajā bibliotēkā. Izstādē būs eksponēti Rīgas parku oriģinālie plānojumi, dažādu laiku fotogrāfijas un citi materiāli, to vidū, piemēram, 1905. gada dārznieku streika vēstule no Valsts vēstures arhīva. Izstādi atklās Muzeju naktī, kad to kuplinās arī dažādas aktivitātes.

"Tad, kad apmeklētājs ienāk izstādē, pirmais, ko viņš redz, ir Arkādijas parka plāns, ko ir veidojis pats Georgs Kūfalts. Kūfalts ir tas, kurš parkus veido mazliet ēnainus, kā angļu ainavu parkus, kur liela nozīme kokiem, skatu perspektīvām," izstādes stāstā ievada tās kuratore Anda Boluža.

Georga Kūfalta plānojums Arkādijas parkam
Georga Kūfalta plānojums Arkādijas parkam

Tālāk ejot, izstāde atklāj, ka stāsts nebūs par Arkādijas parku kā tikai par kādu idillisku vietu, bet arī par vietu, kur pirms 35 gadiem skanēja kaismīgas runas un tika vākti paraksti pret metro celtniecību. Par to izstādē vēsta Ulda Brieža fotogrāfijas.

Ulda Brieža fotogrāfija izstādē "No Arkādijas līdz Marsam"
Ulda Brieža fotogrāfija izstādē "No Arkādijas līdz Marsam"

Izstāde kopumā veidota tā, ka pagātne tajā cieši savijas ar tagadni un nākotni un atklāj Rīgas parkus no ne tik ierasta skatupunkta. Anda Boluža skaidro:

"Parasti cilvēki asociē parkus ar mierīgu atpūtu, klusumu. Bet, ja mēs iedziļināmies parku vēsturē, mēs redzam, ka parki ir cieši saistīti arī ar konfliktiem. Mēs zinām, ka mūsdienās ir bijuši protesti pret koku izciršanu, piemēram, bijušā velotreka "Marss" teritorijā, jo cilvēki ļoti vēlējās, lai koki tiek saglabāti un tiek veidots parks. Tāpat attiecībā uz protestiem ļoti uzskatāms piemērs ir Uzvaras parks un Uzvaras piemineklis. Mēs redzam, ka parki patiesībā ir cieši saistīti arī ar politiku. Kā teicis izcilais pilsētplānotājs Georgs Kūfalts – tiesības uz parku ir ikvienam. Acīmredzot tas arī veido šo šūmēšanos vai burzīšanos ap parkiem."

Unikāli būs senāko vēsturisko slāni pārstāvošie materiāli – Georga Kūfalta, Andreja Zeidaka un citu parku autoru oriģinālie plānojumi, ko varēs apskatīt izstādē.

"Šī ir Uzvaras parka teritorija. Izstādē mums būs arī pašas pirmās Georga Kūfalta ieceres, kur viņš šajā teritorijā bija paredzējis angļu ainavu. Un tad pamazām parks jau iegūst savas aprises. Šis, piemēram, ir jau Andreja Zeidaka plānojums. Te mēs redzam, kas ir ļoti interesanti tam laikam, ka viņš jau arī ir plānojis autostāvvietu pie parka. Kaut arī 30. gados auto vēl nebija tik pašsaprotams pārvietošanās līdzeklis kā mūsdienās. Tas saistīts ar to, ka parkā notika lieli valstiski pasākumi, kur, protams, bija jāierodas Valsts prezidentam," Anda Boluža rāda un stāsta par izstādē redzamo. 

Uzvaras parka plānojums
Uzvaras parka plānojums

Pie katra plānojuma būs arī fotogrāfijas, kur redzēsim parkus dažādos laikos, to vidū vēlākā Uzvaras parka teritoriju 19. gadsimta beigās, kad tur vēl atradās siena pļavas.

Unikālākais materiāls, kas atspoguļo protestu klātbūtni parkos, savukārt būs 1905. gada dārznieku streika vēstule.

1905. gada dārznieku streika vēstule
1905. gada dārznieku streika vēstule

"Strādnieki ir izvirzījuši savas prasības. Ir 16 dažādi punkti vēstulē iekļauti, mēs to esam arī atšifrējuši. Georgs Kūfalts arī novērtēja savu strādnieku darbu un uzskatīja, ka ir jāatrod veids, kā paaugstināt viņiem algas, un daļēji tas arī izdevās," stāsta Anda Boluža.

Īpašs izstādes akcents būs mākslinieces Lotes Vilmas Vītiņas lielformāta gleznojums, veidots kā Rīgas parku ilustrācija, bet noslēdzošajā daļā izstāde aicinās pārdomāt Rīgas parku nākotni.

Lotes Vilmas Vītiņas gleznojums izstādē "No Arkādijas līdz Marsam"
Lotes Vilmas Vītiņas gleznojums izstādē "No Arkādijas līdz Marsam"

Izstādi atklās sestdien, Muzeju naktī, kad to pavadīs arī dažādas aktivitātes, to vidū radošās darbnīcas un dažādu gadu dokumentālās filmas par Rīgas parkiem, digitalizētas speciāli šim pasākumam. Bibliotēkas kultūras projektu vadītāja Alīse Vorobeja: "Tas ir skats uz Rīgas parku vēsturi. Dažas filmas stāsta par pirmajiem Rīgas parkiem, to veidotājiem un attīstību. Mums šķiet, ka apmeklētājiem būs interesanti redzēt, kādi tad parki ir bijuši, piemēram, 1969. gadā, kas tur ir šobrīd mainījies un kā mēs vispār uztveram parkus šodien."

Izstādi "No Arkādijas līdz Marsam" Nacionālajā bibliotēkā atklās sestdien, 13. maijā, un tā būs skatāma līdz novembra vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti