Rīta Panorāma

Big Al & The Jokers - Quarantine mess around 2020. Skype saruna ar Romānu Vendiņu

Rīta Panorāma

Drošība uz ceļa: eksāmeni Biķernieku trasē

Zoom intervija ar Elīnu Vikmani

10 muzeji durvis apmeklētājiem ver jau 13. maijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

13. maijā durvis apmeklētājiem vērs desmit muzeji, un katru dienu tiem pievienosies citi, LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja Latvijas Muzeju biedrības pārstāve Elīna Vikmane.

Vikmane uzsvēra, ka muzeju darbs ārkārtējās situācijas laikā nebija apstājies – apstājusies bija tikai satikšanās ar apmeklētājiem

No 13. maija Latvijas muzeji sāks pakāpeniski vērt durvis apmeklētājiem, īstenojot kopīgu informatīvo kampaņu #TiekamiesTagad. Tās laikā apmeklētāju ērtībai daudzos Latvijas muzejos būs izvietoti informācijas materiāli, kas veidoti kā palīgs valstī noteiktā sanitārā protokola prasību izpildei.

No 13. maija durvis vērt var tie muzeji, kas sagatavojušies sanitāro protokolu izstrādei. Elīna Vikmane skaidroja, ka pirmie uzņemt apmeklētājus atsāks tie muzeji, kuriem ir plašas āra teritorijas – Turaidas muzejrezervāts, Rundāles pils Franču dārzs, Daugavas muzejs – kā arī mazāki muzeji Talsos, Baldonē, Tukumā, Jelgavā, Rīgā un Viesītē.

Lieliem muzejiem ar lielām iekštelpu ekspozīcijām nepieciešams ilgāks laiks, lai sagatavotos.

Visa jaunākā informācija par atvērtajiem muzejiem būs pieejama platformā muzeji.lv, muzeju mājaslapās un sociālajos tīklos, uzsvēra Vikmane. Tur atrodama arī informācija par konkrēto muzeju ekspozīcijām un darba laikiem, kas atsevišķos gadījumos var būt atšķirīgi no ierastā.

Muzeju biedrības pārstāve skaidroja, ka muzeju apmeklētājiem būs jāņem vērā ne tikai jau plaši zināmie pulcēšanās noteikumi – divu metru distances uzturēšana, roku mazgāšana vai dezinfekcija, cilvēku skaita ierobežojumi –, bet arī citi, tieši ar muzeju darbību saistīti specifiski noteikumi. Tāpēc visi apmeklētāji aicināti sekot līdzi informācijai tiešsaistē un muzejos.

“Aicinām ar saprati un iejūtību izturēties, ja kādā muzejā nav pieejamas skārienjūtīgās ierīces vai, piemēram, koplietošanas bērnu zīmuļi vai stūrīši, vai kādas citas koplietošanas aktivitātes, kas agrāk ir bijušas pieejamas. Tas ir saistīts ar drošības apsvērumiem,” norādīja Vikmane.

Apmeklētājiem arī lūgts nelietot izpūšamos dezinfekcijas līdzekļus mākslas darbu vai eksponātu tuvumā.

Jau tradicionālais pasākums maijā – Muzeju nakts – šogad izpaliks, jo to neļauj pulcēšanās ierobežojumi. Taču Muzeju dienā,18.maijā, norisināsies tiešsaistes konference muzejiem par ilgtspējības jautājumiem, kā veidot saziņu ar jaunām sabiedrības grupām vai jaunos veidos, kā domāt par vidi, ekoloģiju, sociālo lomu.

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

No 12. maija pakāpeniski atsāk darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas un var notikt nelieli kultūras pasākumi gan iekštelpās, gan ārtelpās. Kultūras iestādēm noteikti dažādi sanitārie protokoli, kas jāievēro, atsākot darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti