Diskusija «Lampā». Skaņa ir ierocis: diskusija par mūziku un propagandu

Mūzika var būt rīks manipulatīvu mērķu īstenošanai tikpat lielā mērā kā dvēseles bagātināšanā. Mūzika kā prātu un ķermeņi ietekmējošs rīks apliecinās vācu nacistu koncentrācijas nometnēs, "Mehāniskajā apelsīnā", 1950. gadu Centrālās izlūkošanas pārvaldes eksperimentos, uzmundrinošās medību dziesmās, liftu mūzikā vai mūzikā lielveikalos, noslēpumainā skaņas uzbrukumā ASV vēstniecībai Kubā 2017. gadā. Diskusiju "Skaņa ir ierocis: diskusija par mūziku un propagandu" sarunu festivālā "Lampa" rīko Latvijas Universitāte un "Radio NABA".

Visos minētajos piemēros skaņai, tajā skaitā mūzikai, vienojošais ir centieni pārliecināt, kontrolēt, iebiedēt vai gūt komerciālu labumu. Tas aicina uzdot jautājumus: kāda ir bijusi attieksme pret mūzikas ietekmi uz cilvēka dvēseli un miesu Eiropas kultūras tradīcijā? Kā, darinot mūziku, var ietekmēt cilvēka rīcību? Kā mūzika darbojas kā varas propagandas rīks?

Par to Latvijas Universitātes (LU) Vēstures un filozofijas fakultātes zinātniskā asistenta, "Radio NABA" raidījumu vadītāja Rūdolfa R. Vītoliņa vadītajā diskusijā spriedīs vēsturnieks Kaspars Zellis, filozofs, LU profesors Raivis Bičevskis, mūziķis, komponists Edgars Šubrovskis un audio dizainers Gatis Ziema.

Pēc diskusijas notiks komponista Gata Ziemas un multimediju mākslinieka Krista Feldmaņa muzikāli performatīvs priekšnesums. Abi mākslinieki darbojas eksperimentālās mūzikas projektā "The Ofiss".

KONTEKSTS: 

Sarunu festivāls "Lampa" Cēsīs notiks 9. un 10. jūnijā, daļu no festivāla diskusijām būs iespējams vērot arī tiešsaistē festivāla mājaslapā, kā arī daļai pasākumu tiks nodrošināts tulkojums zīmju valodā un teksta reāllaika transkripcija. 

Iepazīties ar pilnu festivāla programmu iespējams šeit, kā arī mobilajā lietotnē, kas bez maksas pieejama "Google Play" vai "App Store". Sastādīt savu festivāla programmu būs iespējams gan festivāla mājaslapā, gan mobilajā lietotnē, izmantojot rīku "Mana programma".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti