Berlīnē notiks latviešu literatūras un filmu festivāls

Laikā no 11. līdz 14. maijam Berlīnē notiks latviešu literatūras un filmu festivāls "Vai viegli būt latvietim?", kuru organizē Latvijas literatūras eksporta platforma "Latvian Literature". Festivālā tiks izrādītas filmas "Jelgava 94", "Mātes piens", "Vai viegli būt jaunam?", "Janvāris", "Kiosks" un "Jēkabs, Mimī un runājošie suņi", kā arī viesosies Latvijas rakstnieki Jānis Joņevs un Baiba Zīle, informēja pasākuma rīkotāji.

Festivālā izrādīto filmu "Jelgava 94" un "Janvāris" darbība norisinās 1990. gados, atklājot laiku, kurā Latvija atgūst vai ir tikko atguvusi savu neatkarību. Dokumentālā filma "Vai viegli būt jaunam?" vēsta par notikumiem tieši pirms neatkarības atgūšanas, bet filma "Mātes piens" ir stāsts par Latviju Padomju Savienības okupācijā, kad sapnis par brīvību šķita kaut kas pavisam tāls un nesasniedzams. Lai iepriecinātu arī festivāla jaunākos apmeklētājus, tajā tiks izrādīta arī animācijas filma "Jēkabs, Mimī un runājošie suņi", kuras darbība norisinās jau neatkarīgā Latvijā, kur gan arī dzīve nav nemaz tik viegla, kā arī īsfilma "Kiosks", kas ir stāsts par ilgām pēc citādas dzīves.

"Mēs šim festivālam esam izvēlējušies divus tematiskos virzienus. Viens no tiem ir latviešu autoru literārie darbi, kuros ir balstītas daudz pēdējos gados Latvijā tapušās filmas. Otrs festivāla fokuss ir 1990. gadi, kad Vācijā krita Berlīnes mūris, bet Latvija atguva neatkarību un sāka likt pamatus brīvai valstij un nācijai," pastāstīja platformas "Latvian Literature" pārstāve Rita Demetjeva.

11. maijā pulksten 18.00 tiks rādīta spēlfilma "Jelgava 94" (režisors Jānis Ābele, Jura Podnieka studija, 2019), pēc kuras sekos romāna "Jelgava 94" (Vācijā izdota izdevniecībā "Parasitenpresse", 2023) autora Jāņa Joņeva saruna ar viņa grāmatas izdevēju Vācijā – Adrianu Kasnicu (Adrian Kasnitz). 12. maijā pulksten 18.00 notiks seanss filmai "Mātes piens" (režisore Ināra Kolmane, filmu studija "Deviņi", 2023), kas veidota pēc Noras Ikstenas tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Romāns 2019. gadā izdevniecības "KLAK" paspārnē tika izdots arī Vācijā.

13. maijā tiks izrādītas divas filmas – pulksten 18.00 norisināsies filmas "Vai viegli būt jaunam?" (režisors Juris Podnieks, 1986) seanss, pēc kura notiks moderatores Zuzannas fon Šenkas (Susanne von Schenck) saruna ar latviešu rakstnieci Baibu Zīli, kuras grāmata "Melu meistars" ir izdota Vācijā (izdevniecība "KLAK", 2022), kā arī filma "Janvāris" (režisors Viesturs Kairišs, "Mistrus Media", 2023) seanss. 14. maijā festivālā gaidāma bērnu diena – tiks izrādīta filma "Jēkabs, Mimī un runājošie suņi", kas veidota pēc Luīzes Pastores grāmatas "Maskačkas stāsts" motīviem, kā arī rakstnieces un ilustratores Anetes Meleces veidotā animācijas īsfilma "Kiosks" (grāmata izdota vāciski Šveices izdevniecībā "Atlantis Verlag").

Pēc filmas seansa notiks ilustrāciju darbnīca bērniem. Festivāla laikā apmeklētājiem būs iespēja iegādāties latviešu autoru Vācijā izdotā izdotās grāmatas. Festivālā filmas tiks izrādītas oriģinālvalodā ar titriem vācu valodā.

Festivāls norisināsies mākslas un kultūras centrā "Brotfabrik" (Caligariplatz 1, 13086, Berlin). Festivālu atbalsta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), Latvijas vēstniecība Vācijā un grāmatu veikals "Pankebuch".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti