Mierā sēdēt nebūs laika! Lielais vasaras festivālu ceļvedis

Vasara un festivāli ir neatdalāms kopums, turklāt mūsdienās izvēle ir ļoti plaša – var baudīt mākslu brīvdabā vai arī nepamest pilsētu un apmeklēt festivālu izejamā tērpā. Jaunus iespaidus šajā vasarā varēs gūt ne vien mūzikas, bet arī dejas, kino, teātra un arī kulināro gardēžu festivālos. Laikus der ieplānot braucienu uz Lietuvu un Igauniju.

LASI PAR FESTIVĀLIEM:

Jūnijs

Sarunu festivāls "Lampa"
Sarunu festivāls "Lampa"

Rīgas saldējuma festivāls

10. jūnijā Vērmanes dārzā tiks atklāta Rīgas vasara, baudot saldējumus un dzīvo mūziku. Muzikālajā programmā: orķestris "Rīga" ar koncertu "Mūzika gardēžiem", bērnu deju kolektīvs "Teiksmiņa", "Knīpas un kauķi" kopā ar Arturu Gruzdiņu, "Brīvrunu projekts", "Citi zēni", Būū, Prusax, "Carnival Youth", breika grupa "Chamelot Crew". Būs arī radošas darbnīcas bērniem, izklaides jauniešiem un atpūta vecākiem.

Sarunu festivāls "Lampa"

9. un 10. jūnijā Cēsīs norisināsies sarunu festivāls "Lampa", kura programmā divu dienu laikā notiks 319 debates, radošās darbnīcas un citas aktivitātes. Sarunu tēmas aptver plašu interešu loku un vecuma grupas. Varēs darboties arī praktiski, piemēram, iepazīties ar restaurēšanas procesu, pievienoties improvizācijas teātra aktieriem, izdejoties "Politiķu disko".

Mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls "Zobens un Lemess" 

No 9. līdz 11. jūnijam Bauskā norisināsies mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls "Zobens un Lemess". Festivālā durvis vērs "Senais ciems", kurā varēs iepazīties ar Latvijas senvēsturi gan lekciju veidā, gan vērojot cīņu paraugdemonstrējumus, gan iemēģinot roku, piemēram, zvejas tīklu vīšanā. Festivālā uzstāsies "Skyforger", "Inokentijs Mārpls", "Darrva", "Deodium", "Saturn’s Husk", Sovvaļnīks un citi. Pazīstamās grieķu blekmetāla grupas "Rotting Christ" solists Sakis Tolis prezentēs savu solo programmu "Among The Fires Of Hell". 

Festivāls "Laiks dejot 2023"

No 12. līdz 17. jūnijam Rīgā un Stāmerienā norisināsies festivāls "Laiks dejot", kura fokusā būs Kaukāza reģiona laikmetīgā deja. Festivāla norises vietas Rīgā: LKA "Zirgu pasts", Rīgas cirks, mākslas centrs "Noass", Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, "Dirty Deal Teatro" un 16. un. 17. jūnijā Stāmerienas pils. Programmā Gruzijas, Armēnijas, Azerbaidžānas, kā arī Lielbritānijas, Ungārijas, Moldovas un Latvijas dejas mākslinieku izrādes un filmas. Festivāla programmas mākslinieki izvēlēti sadarbībā ar kuratori un laikmetīgās dejas un performances festivāla direktori Tamunu Gurčiani no Gruzijas.

Performances festivāls "Starptelpa"

No 13. līdz 18. jūnijam Rīgā norisināsies starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa", šogad veicinot sadarbību starp mākslinieku un skatītāju. Festivāla norises vietas būs Tallinas ielas kvartāls – "Tu jau zini kur", kā arī Latvijas Mākslas akadēmija, kurā notiks vairāk nekā 50 performances. Festivālā uzstāsies arī muzikālais duets "Gents".

Festivāls "Unreal Festival"

17. jūnijā Mežaparkā skanēs elektroniskā deju mūzika – pirmo reizi notiks "Unreal Festival", kura programmu veido Dmitri Vegas & Like Mike (Beļģija un Grieķija), Tungevaag no Norvēģijas, "Plastik Funk" no Vācijas, Sammy Porter no Apvienotās Karalistes, Gaullin no Lietuvas. Festivāla pieredzi papildinās paplašinātās realitātes (no angļu valodas "augmented reality" – AR) elementi.

Festivāls "Kilkim Žaibu" Lietuvā

No 29. jūnija līdz 1. jūlijam Lietuvā, Žagarē, notiks Baltijā lielākais etniskās mūzikas un metālmūzikas festivāls "Kilkim Žaibu", līdzās godinot Baltijas tautu vēsturi. Latviju pārstāvēs grupas "Skyforger", kas festivālā atskaņos albuma "Latviešu strēlnieki" programmu,  "Auļi", "Varang Nord" un "Hypervert", kā festivāla galvenos māksliniekus var izcelt vācu trešmetālistu "Sodom", britu doom metāla grupu "Electric Wizard" un grieķu simfonisko death metālu "Septicflesh". 

Hiphopa festivāls "Straume"

30. jūnijā  un 1. jūlijā Līgatnē notiks otrais hiphopa festivāls "Straume", kas sola īsteni ģimenisku pasākumu ar visām ērtībām. Festivāla programmu veido tādi mākslinieki kā ansis, Gustavo, Ozols, Edavārdi, rolands če, Wiesulis, Zeļģis, ods un goča, Viņa, E.V., "Brīvrunu projekts" un daudzi citi.

Festivāls "Positivus " Lucavsalā, 15.07.2022.
Festivāls "Positivus " Lucavsalā, 15.07.2022.

Jūlijs

Festivāls "Rīgas ritmi"

No 5. jūlija līdz 8. jūlijam Rīgā norisināsies 23. starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls "Rīgas ritmi". Šogad festivāla programmā būs Kubas, Šveices, Mozambikas, Spānijas, Francijas, Dānijas, Apvienotās Karalistes, Vācijas, Igaunijas un Lietuvas mākslinieku koncerti. Lielākie festivāla koncerti notiks Rīgas Doma dārzā, sava programma būs arī mākslas centrā "Noass", bet "Radisson Blu Latvija" bārā "Riga Jazz Lounge" notiks džemsesiju vakari. Festivāla centrālais notikums – Maestro Raimonda Paula simfodžeza programmas "Dziesmas bez vārdiem" pirmatskaņojums kopā ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga".

"Võnge Festival" Igaunijā

No 6. līdz 8. jūlijam Igaunijā, Pruntovas ciemā, netālu no Alūksnes, notiks festivāls "Võnge Festival", kas gādās par aktivitātēm daudzveidīgu programmu, piedāvājot iepriecināt gan garšu, gan dzirdi, gan tausti. Festivālā no Latvijas uzstāsies grupa "Sudden Lights", bet lielais vārds šogad ir Sevdaliza – elektroniskās mūzikas, artpopa, triphopa māksliniece, kuras talants izpaužas kā muzikāli, tā vizuāli. Programmā būs arī labi pazīstami igauņu mūziķi un grupas, tajā skaitā "Ewert and Two Dragons", "Elephants from Neptune", "Puuluup", "The Boondocks" un citi.

Senās mūzikas festivāls

No 11. līdz 15. jūlijam Rīgā, Rundāles pilī un Mežotnē notiks Senās mūzikas festivāla koncerti, piedāvājot tādas programmas kā "Venēcijas baroka pērles", "Gregoriskie dziedājumi" un festivāla noslēgumā Antonio Vivaldi "Gadalaiki". Festivālā uzstāsies Vorklavas baroka ansamblis, Latvijas Radio koris kopā ar zviedru taustiņu (niķeļafras) vijolnieku Marko Ambrozīni un klavesīnisti Evu Salieti, "Sinfonietta Rīga" kopā ar itāliešu vijolnieku Džuzepi Giboni un citi izcili mūziķi.

Festivāls "Vivat Curlandia!"

15. un 16. jūlijā Bauskā notiks senās mūzikas svētki – VIII Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls "Vivat Curlandia!".  Festivāla programmā 11 senās – viduslaiku, renesanses un agrīnā baroka mūzikas priekšnesumi, vēsturiski tērpi un instrumenti, kā arī vēsturiskajam laikmetam atbilstoša gaisotne. Festivālu organizē Latvijā zinošākais senās mūzikas pētnieks un mūziķis Māris Kupčs sadarbībā ar Bauskas pils muzeju un Bauskas kultūras centru.

"Positivus" festivāls

14. un 15. jūlijā Rīgā, Lucavsalā, notiks "Positivus" festivāls. Šogad galveno mākslinieku godā ir popzvaigzne Sam Smith, producents "Metro Boomin" un grupa "Alt-J". Alternatīvāka skanējuma cienītāji novērtēs iespēju dzirdēt "Sleaford Mods", elektropanka duetu no Lielbritānijas. "Positivus" uzstāsies arī asprātīgais mūzikas fenomens "Little Big". No latviešu māksliniekiem festivāla programmā būs Gustavo, Aminata, Patrisha, Grēta, Vultura, "BandaBanda", "Martas asinis", Zeļģis un citi, kuru mūzika ir attiecībās kā ar popu, tā ar alternatīvo skanējumu.

Mākslas festivāls "Cēsis"

No 15. jūlija līdz 20. augustam daudzveidīgu programmu varēs baudīt mākslas festivālā "Cēsis", tajā skaitā izstādes: "Tagadnes artefakti" un Martina Vizbuļa "Divu toņu daudzfrekvenču komunikācija", Raimonda Staprāna "Pārāk tuvu, pārāk tālu". Festivāla atklāšanas koncertā skaņu un krāsu ceļojumā vedīs Latvijas Radio koris. Būs pianista Roberta Flaica solokoncerts, Riharda Vāgnera operas "Zigfrīds" koncertatskaņojums. Festivālā skanēs arī viduslaiku dziedājumi un Kārļa Lāča mūzikas programma.

Jūrmalas festivāls

No 15. līdz 23. jūlijam Dzintaru koncertzālē klasiskās mūzikas zvaigznes kopā pulcēs "Jūrmalas festivāls". Ieskicējot gaidāmo, programmā jau par tradīciju kļuvušais Ivetas Apkalnas "Saullēkta koncerts", kā arī koncerts "Dzimuši Latvijā", kurā satiksies dažādu paaudžu talanti ar starptautisku slavu. Šogad tiks izrādīts Zigmara Liepiņa operas "Parīzes Dievmātes katedrāles" koncertuzvedums, bet atklāšanas koncertā īpašā viešņa būs Baiba Skride.

Festivāls "Saldus Saule" 

28. un 29. jūlijā Saldū, Kalnsētas parkā, norisināsies viens no vecākajiem Latvijas mūzikas festivāliem – "Saldus Saule". Festivāla programmā: "The Sound Poets", "The Hobos Club", "Oranžās brīvdienas", "Pērkons", "Līvi", Ivo Fomins, "Sudden Lights", "Pienvedēja piedzīvojumi", "Inokentijs Mārpls", "Linga" un daudzi citi.

Festivāls "Laima Rendezvous Jūrmala’ 23"

No 28. līdz 30. jūlijam Dzintaru koncertzālē uz randiņu ar estrādes mūzikas zvaigznēm aicina dziedātāja Laima Vaikule, kura pati arī uzstāsies. Programmā tādi mākslinieki kā Intars Busulis, Jānis Stībelis, Aija Andrejeva, Verka Serduchka, Uku Suviste un citi.

Valmiermuižas Etnomūzikas festivāls

15. jūlijā Valmiermuižas parkā norisināsies "Valmiermuižas Etnomūzikas festivāls", kura galvenās zvaigznes šogad būs "Canzoniere Grecanico Salentino" (CGS) no Itālijas. Festivāla muzikālā programma norisināsies uz divām skatuvēm, pamīšus uzstājoties kā pašmāju, tā ārvalstu māksliniekiem no Itālijas, Norvēģijas un Ukrainas. Programmā tādi mākslinieki kā "Joryj Kłoc", "Jauno Jāņu orķestris", "Torgeir Vassvik Band", etnodisko duets – Dīvs Reiznieks un Kaspars Zaviļeiskis.

Pasaules mūzikas festivāls "Porta"

Laikā no 27. līdz 29. jūlijam pasaules mūzikas festivāls "Porta" notiks gan Rīgā – Brīvdabas muzejā un Fon Stricka villā, gan Kuldīgā – pils parkā. Šogad festivālā viesosies: Jamala no Ukrainas, Daniels Herskedāls no Norvēģijas, grupa "Okra Playground" no Somijas, duets "Duo Ruut" no Igaunijas un vēl citi aizraujoši mākslinieki.

"Viljandi Folk Music Festival" Igaunija

No 27. līdz 30. jūlijam "Viljandi Folk Music Festival" Igaunijā, Vīlandē, svinēs savu 30 gadu jubileju. Festivāla galvenie mākslinieki: "Le Diable à Cinq" no Kanādas, "Djely Tapa" no Mali, "El Khat" no Izraēlas, "Trad.Attack!" no Igaunijas. Kopā festivāla programmu veido 70 mākslinieki, Latviju pārstāvēs "Rahu The Fool". Tāpat paredzētas dažādas meistardarbnīcas un ballītes.

"RojaL Film Festival 2023"

Šajā vasarā, no 27. līdz 30. jūlijam, filmu festivāls "RojaL Film Festival 2023" svin savu desmitgadi. Jubilejas programmas fokusā grieķu kino klasika un 21. gadsimta "weird wave" izlase 3 dienu garumā, būs arī jauno režisoru īsfilmu konkurss, pērnā gada latviešu kino veikumi, mākslas izstāžu un instalāciju atklāšanas un muzikālie pārsteigumi.

"Vegānfestivāls"

30. jūlijā Rīgā, radošajā kvartālā "Mans rajons – Lastādija" Maskavas ielā 9 notiks "Vegānfestivāls". Programma vēl tiks izziņota.

Valmieras vasaras teātra festivāls 2022
Valmieras vasaras teātra festivāls 2022

Augusts

Festivāls "Laba daba"

No 4. līdz 6. augustam Līgatnē, atpūtas bāzē "Ratnieki", norisināsies mūzikas un mākslas festivāls "Laba daba", programmā piedāvājot gan pašmāju, gan ārvalstu mūziķus, teātra, dejas un performanču māksliniekus. Uz festivāla piecām skatuvēm uzstāsies vairāk nekā 50 apvienību, tajā skaitā "Juuk", "Oranžās brīvdienas", "Dzelzs vilks", "Satellites LV", "Rāva", "Zari", "Podruga", Imants Daksis, "Das Sonntags Legion", "Bēdu brāļi", "Dj Krankenwagen" un daudzi citi.

Festivāls "Summer Sound"

4. un 5. augustā Liepājas pludmalē notiks 11. "Summer Sound" festivāls, kur šogad dzirdēsim tādus māksliniekus kā "Kalush Orchestra" no Ukrainas, Gustavo, "Noëp" un "Ewert And The Two Dragons" no Igaunijas, "Skyforger", "Labvēlīgais tips", "Sudden Lights", Būū, "Dzelzs vilks", "Singapūras satīns", "Pienvedēja piedzīvojumi", Ozols, rolands če, Zeļģis, Čipsis un Dullais, "Nikotīņi", "Indygo", Finķis un "Pragaii" un vēl daudzus citus.

Festivāls "Baleta zvaigznes Jūrmalā"

5. augustā Dzintaru koncertzālē notiks 23. Starptautiskajā baleta festivāls, kurā piedalīsies tādas zvaigznes kā Elza Leimane, Jūlija Brauere, Jolanta Lubēja, Viktors Seiko, Dariuss Florians Katana, Kristaps Jaunžeikars, Roberts Naje – Latvijas Nacionālā baleta solisti. Un arī viesi Evelīna Godunova, Dinu Tamazlakaru, Činara Alizade, Patriks Vallčaks, Sandra Burdē un Mauruss Gotjē. Mākslinieciskais vadītājs – Aivars Leimanis.

Valmieras vasaras teātra festivāls

No 4. līdz 6. augustam pilsētvidē neierastās vietās notiks Valmieras vasaras teātra festivāls. Šogad festivāla tematika ir izrādes visai ģimenei. Piemēram, sadarbībā ar Latvijas Leļļu teātri top izrāde "Skolotājas" jeb –savdabīga mācību stunda svaigā gaisā. Savukārt izrāde "Pilsēta, esi mans mežs" risinās sarunas ar pilsētvidi, meklējot šajā vidē mieru. Kopumā gaidāmas astoņas pirmizrādes. Festivāla programmā izrādes ir veidotas no neierastām tehnikām, ir starpdisciplināras, un tapšanā iesaistīti arī dažāda vecuma mākslinieki.

Festivāls "Bauska Taste"

4. un 5. augustā Bauskas Pilskalna parkā notiks mūzikas festivāls "Bauska Taste 2023", kas piedāvās plašu programmu uz divām "Pils" un "Parka" skatuvēm. Festivālā uzstāsies reperis Ozols un Latvijas Radio Bigbends, "Sudden Lights", "Astro’n’out", "Bel Tempo", "Kautkaili", Aminata, Lapsene, rolands če, Linda Leen, Shipsea, Žoržs Siksna un citi Latvijas populārajā mūzikā klausītāju iemīļoti mākslinieki un grupas.

Festivāls "Summertime – aicina Inese Galante – 2023" 

Operdziedātājas Ineses Galantes organizētais festivāls notiks no 10. līdz 13. augustam Dzintaru koncertzālē, programmā piedāvājot muzikālo daudzveidību. Skanēs Balkānu mūzika, būs klavieru virtuozu vakars, īpaša programma itāliešu mūzikai un daudz kas cits.

Festivāls "Progausis" 

11. un 12. augustā Cēsu novada Kaives muižas parkā otro gadu notiks festivāls "Progausis", kura programmu veido mūzika, kas neskan komerciālās radio stacijās – no klasiska ārtroka līdz modernam džezrokam! Festivālā uzstāsies: "Advanced Blue", "Akvalande", "Baltā Klints", "Chairmen", "Doni Tondo", "Eklektika", Egils Leimanis, "Fonoplane", "Mattergy", "Mother", Reinis Jaunais un  Daniele Mammarella, "Treeeye" un "Trio Metamorfoze".

Festivāls "Sansusī"

No 11. līdz  13. augustam "Sansusī" rezidenču centrā "Susēja", Aknīstes novadā, notiks jau desmitais festivāls "Sansusī", kas savu programmu, kurā satiekas dažādas mākslas formas, patur noslēpumā līdz pēdējam, šādi radot muzikālo pieredzi, kuru nav iespējams ieplānot. Bet laikus var ieplānot festivāla apmeklējumu.

Festivāls "Kartupeļpalma"

Šogad mūzikas žurnālista Ulda Rudaka veidotais festivāls "Kartupeļpalma" notiks Cēsīs 12. augustā un Liepājā 19. augustā. Programmā tādi mākslinieki kā Helēna Kozlova, grupas "Grēcīgie partizāni", "Bēdu brāļi", "Dzeltenie pastnieki"," Aston Kais", "Židrūns" un citi.

Viduslaiku un mūzikas festivāls "Bandava 2023"

18. un 19. augustā Kazdangas pagasta "Upīšu" teritorijā notiks festivāla "Zobens un Lemess" mazais brālis – mūsdienu etniskās mūzikas un tradicionālās kultūras festivāls "Bandava". Šogad festivāla tematiskais vadmotīvs ir kurši un to dzīve vēlajā dzelzs laikmetā un turpmāk. Festivāla programma vēl tiks izziņota.

"Ezīšfests" 

26. augustā kroni vasarai uzliks "Ezīšfests" Rīgā, Tallinas ielas kvartālā. Festivāla programmā "Pērkons", "Inokentijs Mārpls", Prusax, "Krata", "PND", Zeļģis, Čipsis un Dullais, Vēbere un Arutjunjans, Elizabete Balčus, "Gapoljeri", Diona, "Grupa Jānis", dīdžeji DJ Magnuss Eriņš, DJ Miami, DJ Lietuvietis, DJ Cukurpaps un daudzi citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti